Nieuwe medewerkers staan in de rij bij Make My Day

10 april 2025

Veel retailers hebben moeite met het vinden van nieuw personeel, maar bij Make My Day staan kandidaten te popelen om aan de slag te gaan. Wat is de magie van de populaire conceptstore in Nijmegen? Waarom willen medewerkers uitgerekend hier solliciteren – in een land met nog zo’n 83.2000 andere winkels? Eigenaresse Julie Hoebink licht een tipje van de sluier.

Plaatst Julie Hoebink (37) een vacature voor een functie in een van haar vestigingen, dan krijgt ze eerder te veel reacties dan te weinig. “De tijdelijke baantjes zijn meestal snel ingevuld. Zoeken we meer ervaren mensen, zoals een leidinggevende of iemand voor inkoop of marketing, dan zetten we niet zomaar een vacature online. We ‘recruiten’ actief: we gaan zelf via LinkedIn op zoek of vragen rond in ons netwerk. Op LinkedIn kun je met een recruiter account heel specifiek zoeken op ervaring, type bedrijven en andere skills.”

Eigenaresse Julie Hoebink in conceptstore Make My Day in Nijmegen

Dat kost tijd en aandacht, geeft Julie toe. “Maar we vinden het belangrijk om goed aan te voelen of iemand bij ons past. We investeren veel tijd en geld in ons inwerktraject. Dat begint met een welkomstmail en een filmpje over wie we zijn en wat we doen. Daarna worden nieuwe collega’s boventallig ingepland en in vier diensten volledig opgeleid. Ook weekendhulpen: we willen namelijk ook meiden met weinig tot geen ervaring opleiden. Natuurlijk hoop je dat iemand daarna zo lang mogelijk blijft, zodat het die investering waard is.”

Julie deelt 7 tips die hebben gezorgd voor haar succesvolle Make My Day-familie:

Tip 1: Bouw een community

Make My Day heeft drie locaties in de Stikke Hezelstraat in Nijmegen: Make My Day Women, Make My Day Men en Make My Day Atelier. De winkels zijn fysiek gescheiden, maar delen veel faciliteiten en activiteiten. Julie: “Het team functioneert hierdoor als één geheel. Dat draagt bij aan een sterk community-gevoel.

Tip 2: Creëer een gezellige werksfeer

Julie gelooft dat een goede werksfeer belangrijker is dan de inhoud van het werk. “Ik hoor vaak van klanten: ‘Jullie hebben het hier echt gezellig met elkaar, hè?’. Blijkbaar zien ze dat de werksfeer goed is. Dat vind ik een groot compliment. De afgelopen tien jaar hebben we veel aandacht besteed aan een hecht team met regelmatig activiteiten buiten openingstijden, zoals borrels, feestjes en kerstdiners.”

Tip 3: Zorg voor een mooie werkomgeving

“Als je verkoopmedewerkers trots zijn op de winkel, stralen ze dat ook uit”, vertelt Julie. Het team besteedt veel aandacht aan de styling van het assortiment. “Ik geloof echt dat de uitstraling van onze winkel een magnetiserende werking heeft op nieuwe collega’s.”

Tip 4: Investeer in de winkel, van binnenuit

Toch komt de werkelijke aantrekkingskracht van de winkel – net als alle aantrekkingskracht in het leven – van binnenuit. Julie: “We investeren veel in trainingen voor onze medewerkers. We gebruiken het DISC-instrument, dat inzicht geeft in verschillende persoonlijkheidstypes en gedragsstijlen, en ervoor zorgt dat we nog beter kunnen samenwerken. En we gebruiken de praatkaartjes in het Open je Blik DIY-pakket van INretail om het perspectief van collega’s te verruimen. Met deze activiteiten vergroten we niet alleen de kennis en vaardigheden van het team, maar dragen we ook bij aan het niveau van de werkomgeving. Als je je als bedrijf bezighoudt met dit soort kennis en kunde, straal je vakmanschap uit.”

Tip 5: Begeleid jonge medewerkers

Julie vindt het belangrijk om jonge medewerkers te begeleiden in hun carrière. Als voorbeeld noemt ze een medewerkster die op haar 17e begon en in vijf jaar tijd doorgroeide tot assistent-bedrijfsleider. “Toen ze aangaf dat ze een hoger salaris wilde, maar het lastig vond om dat gesprek te voeren, moedigde ik haar aan om bij mij te oefenen,” vertelt Julie. “Het is belangrijk om dat soort gesprekken te voeren. Ik vind het mooi dat ik haar op die manier iets heb kunnen meegeven.”

Tip 6: Denk mee met de huidige generatie

Julie houdt haar managementteam up-to-date over de mindset van de jongere generatie. Zo gaf ze eens een LINDA.meiden-abonnement cadeau. “Onze managers zijn tussen de dertig en de veertig, terwijl de nieuwste generatie zo’n vijftien jaar jonger is. Dat is best een groot leeftijdsverschil. We moeten mee blijven denken met deze Gen Z.” Ook houdt ze tijdens sollicitatiegesprekken rekening met de vernieuwde kijk op de balans tussen werk en privé. “De jongeren van nu hechten meer waarde aan vrije tijd en willen vaak minder of flexibeler werken. Als werkgever doe je er verstandig aan om hier op z’n minst goed naar te luisteren.”

Tip 7: Houd een open blik

Julie luistert veel naar podcasts over retail, zoals de RetailTrends Podcast. “Ik vind de persoonlijke aanpak van andere ondernemers voor hun klanten en hun team fascinerend. Zelf heb ik dertig man in dienst, maar hoe blijf je een leuke baas als je er driehonderd hebt? Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe anderen dat doen. Hierdoor doe ik constant nieuwe inzichten op die ik kan toepassen in mijn eigen bedrijf.”

In 10 stappen naar een gelukkig team en blije klanten

Wist je dat mensen die zich gelukkig voelen op hun werk beter presteren? Ze zijn creatiever, gastvrijer voor hun klanten, verkopen meer en werken met meer plezier samen. Om dit fijne samenwerken extra te stimuleren hebben we een aantal mooie (gratis) tools voor je.

Suzanna Heuff

Suzanna Heuff

HR-adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.