Blurring

Blurring

Ondernemers bedenken innovatieve concepten die vaak verder gaan dan de eigen branche. Zij zoeken naar een unieke beleving voor hun klanten en gasten om de bezoekduur te verlengen. De strikte scheiding tussen functies en branches vervaagt daarbij en vermengen met elkaar. Deze ontwikkeling noemen we ook wel ‘blurring’. Denk hierbij aan een wijnproeverij in de winkel of het schenken van een kopje koffie.

Mogelijkheden

Het binnen een winkelgebied wettelijk mogelijk maken van blurring-concepten is maatwerk. De Drank- en Horecawet (DHW) en het bestemmingsplan zijn de belangrijkste kaders waar ondernemers mee te maken krijgen. Het inpassen van nieuwe, gemengde bedrijfsmodellen in bestaande regels, levert ingewikkelde discussies op tussen ondernemers en gemeenten. Om meer helderheid te scheppen over wat wel en niet mag bij het mengen van detailhandel en horeca, is er door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Platform31 en BRO deze infographic gemaakt (2016). De infographic laat zien hoe ondernemers en overheid de regels slimmer kunnen interpreteren. 

Levendige binnensteden

INretail strijdt voor levendige binnensteden die aantrekkelijk zijn voor de klant en waar het dus goed ondernemen is. INretail volgt de evaluatie van de Drank- en Horecawet en nieuwe wetsvoorstellen dan ook op de voet. Als het aankomt op concepten die zich bevinden op het snijvlak van horeca en detailhandel, dan werkt veel regelgeving nu nog drempelverhogend. Er wordt in de DHW een strikte scheiding gemaakt tussen het schenken en het verkopen van alcohol. Daar lopen retailers, horecaondernemers en slijters tegenaan. Onze standpunten en aanbevelingen lees je terug in de paper ‘Adviezen voor de nieuwe winkelstraat’ (2020).

Advies nodig?

Wil je meer weten over de (on)mogelijkheden van blurring, zowel vooraf als wanneer er sprake is van handhaving? Bel of mail mij gerust, ik help je graag op weg.

Contacteer de adviseur Bel ons
Manon Straatman

Manon Straatman

Adviseur ruimtelijke ordening

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.