Geen vraag te gek
088 973 06 00

Bijl blogt: a big hug to all of you

Mijn broer woont al 30 jaar in Noorwegen. Wist je dat Noren de gewoonte hebben om met de kerst een reflectie te schrijven over het afgelopen jaar en daarin ook mensen te bedanken voor een fijn jaar. Ben benieuwd wat ik dit jaar te lezen krijg

Voor mijn gevoel houden ze in Scandinavië veel meer tradities in ere dan wij. Doordeweeks wordt er hard gewerkt maar traditioneel is het elk weekend 100% quality time voor en met de familie. De mobieltjes gaan uit, er wordt vers brood gebakken, samen koken, het houtvuur vlamt, er wordt een drankje gedronken in de hottub en een lekker muziekje maakt het compleet. Het hele jaar is het feest in het weekend.

Veel Nederlanders dromen van dit beeld met de Kerst, het zou inderdaad een mooie Kerst kunnen zijn. Zo’n gelukkige Kerst, of een andere, gun ik iedereen. In de gedachte van een Kerstbrief wil ik hierbij ook iedereen bedanken voor mijn mooie jaar. Ik kreeg veel energie van jullie en het vertrouwen om samen iets te mogen ondernemen. Dank daarvoor! Ik gun iedereen in 2019 zo’n jaar.

Maar 2018 bracht mij ook verdriet. Zo verloor ik begin dit jaar mijn lieve moeder en andere naasten. Ik wil hierbij iedereen die een moeilijk jaar had, een dierbare verloor, of in welke vorm dan ook, de wind niet mee had een hart onder de riem steken. Ik wens iedereen veel liefde, steun en warmte toe. A big hug to all of you!

Voor 2019 ga ik proberen om meer betekenis te geven aan de dingen die ik doe en mag doen. Een oom zei eens tegen me: ‘Harry, ooit kom je er achter dat geven het mooiste is in je leven, dat is pas echte rijkdom’. Ik heb bewondering voor mensen die, in alle stilte, op zoveel manieren anderen helpen. Het is prachtig om te zien hoe bedrijven oprecht en gemeend sociale betekenis geven aan hun bestaan. We kunnen een voorbeeld nemen aan deze tradities.

In Noorwegen heb je collectieve sociale verplichtingen. Op je 15de  beloof je, ten overstaan van al je vrienden en familie, dat je je best zal doen om een goed leven te leiden en mensen zal helpen. Dat is een mooi statement. Hoe mooi zou het zijn als wij volwassenen beloven om jongeren in allerlei vormen proberen te helpen om een beter bestaan op te bouwen. Dat we studenten helpen aan stage plekken en ze niet uitkleden met huizenhoge huren. Dat we elkaars culturen leren snappen en beter met elkaar integreren.

Het hele jaar een Kerstgevoel! Hoe mooi is dat? Ik wens iedereen een leven dat geleefd kan worden in gezondheid, met respect en liefde voor anderen. Laten we proberen om elkaars leven te verrijken.

Fijne weken en een winstgevend jaar gewenst!

Ps. En natuurlijk zijn voor de liefhebbers veel winkels open op de twee Kerstdag.

Delen