Er gebeurt momenteel veel in de sportbranche. Wellicht 20 nieuwe winkels, maar ook herpositionering van bestaande winkels. Dave, Branchecoödinator Sport, praat jullie in dit artikel bij over de recente marktsituatie en ontwikkelingen in de sportbranche.
Er zijn in totaal 52 winkels van Perry Sport, Aktiesport en Sprinter gesloten. Vorige week sloten de laatste 6 filialen van het failliete Sports Unlimited Retail, waar deze drie retailers onder vallen. Het betreft vestigingen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, 2 in Rotterdam en Utrecht. Deze filialen hadden laatste voorraad uit de andere winkels gekregen en dat is nu ook helemaal wegverkocht. Hierdoor hebben andere sportretailers weinig last gehad van de ‘dump’.
Doorstart
Voor een deel van deze 52 winkels zal de sluiting niet definitief zijn. Half januari werd bekend dat het Britse Frasers maximaal 20 winkels wil overnemen. Het is nog niet bekend om welke filialen dat gaat. Bij Frasers zijn ze momenteel nog in onderhandeling met de verhuurders.
Er is hierdoor ruimte ontstaan in de markt. De vraag is: wie gaat in dit gat springen?
Decathlon in transitie
Vorige week was Decathlon veelvuldig in de publiciteit. Decathlon wil zich gaan profileren als een A-merk. Ook ziet Decathlon ruimte om uit te breiden 7 grote winkels in Nederland.
‘We zijn een B-merk in transitie naar een A-merk’, zegt Kai Janssen, Head of Retail bij Decathlon Nederland, tegen het FD. ‘We zijn een adres voor beginnende sporters, maar willen de bovenkant van de markt erbij hebben.’ Om dat voor elkaar te krijgen gaan de eigen merken van Decathlon sponsorschappen aan. Zo ondersteunt de winkelketen sporters richting de Olympische Spelen en mengt Decathlon zich met zijn eigen merk in het wielrennen en het voetbal.
Uitbreiding
Decathlon wil daarnaast samenwerken met andere sportwinkelbedrijven die het zwaar hebben, bijvoorbeeld via shop-in-shops. Ook wil het bedrijf meer winkels in de binnenstad openen, naar het voorbeeld van de 2 testlocaties in Amsterdam. Decathlon beschikt over grotere vestigingen in de binnenstad van Den Haag, Nijmegen, Enschede en Tilburg. De sportwinkelketen stapt met zijn koers in het gat dat in markt is ontstaan na het faillissement van Aktiesport, Perry Sport en Sprinter.
Merkendominantie
Al met al is de sportbranche aardig in beweging en zie je veel actie & reactie. We kennen in de sportbranche, in tegenstelling tot mode en schoenen, een enorme merkendominantie. B2C is van oorsprong gestart bij de sportmerken en dit ontwikkelt zich door via eigen winkels, fysiek en online.
Een relatief jonge speler in de markt, het Zwitserse sportmodebedrijf On, heeft in het boekjaar 2023 de omzet flink opgevoerd. Het bedrijf heeft een stijging van 46,6 procent behaald. Dankzij de groei komt de jaaromzet neer op 1,87 miljard euro.
Kosten niet kunnen doorberekenen
In de winkelstraat neemt het aantal sport- en kampeerwinkels, volgens marktonderzoeker Locatus, al jaren af. De opgetelde omzet van al die winkels groeide afgelopen jaar nog met enkele procenten, maar dat is volledig toe te schrijven aan prijsverhogingen. Het aantal verkochte producten loopt terug en ook de winst van winkeliers, die niet alle kosten kunnen doorberekenen, staat onder druk.
Mensen zijn weliswaar meer gaan sporten en bewegen, wat gunstig is voor sportwinkels, maar ze zijn ook voorzichtiger geworden met geld uitgeven. Daarnaast kunnen ze dat op steeds meer plekken doen. Een stukje van de markt verdween naar koopjeswinkels als Lidl en Aldi. Een ander deel ging naar fashionwinkels.