Cijfers liegen niet

24 februari 2023

Ik merk elke dag weer dat het sturen op cijfers voor ondernemers cruciaal is. Helaas kom ik nog te veel ondernemers tegen die aan het wachten zijn op de jaarcijfers 2022 en nog niet weten wat het resultaat was over dat jaar. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Er zijn zelfs ondernemers die aangeven dat de jaarcijfers pas na de zomer verwacht worden. Maar wat heeft dat voor zin? Zonde van het geld en de tijd.

Als ondernemer moet je dagelijks op de hoogte zijn van de financiële situatie. Mijn advies is dan ook zijn om dagelijks/wekelijks te sturen op de informatie die voor jou van belang is. Denk hierbij aan omzet, marge, voorraadpositie, aantal klanten, orderbedrag etc.

Daarnaast zou een liquiditeitsprognose ook geen overbodige luxe zijn. Wat komt er nu precies binnen wat gaat eruit. Op deze manier wordt je niet geconfronteerd met tekorten en kan je tijdig ingrijpen. Dus niet alleen sturen op de stand van de rekening-courant, een antwoord dat ik regelmatig hoor als ik vraag of het financieel goed gaat. De stand van de rekening-courant zegt namelijk niets over het rendement.

Prognose

Doordat je op de hoogte bent van de financiële prestatie, kan je ook een goed onderbouwde prognose maken. Een niet onderbouwde prognose heeft nauwelijks waarde. Welke doelstelling wil je realiseren en bespreek je deze dan ook met je personeel? Wat wil je met elke leverancier gaan omzetten? Moet het orderbedrag omhoog? Blijven bepaalde productgroepen in omzet achter? Ga zo maar door.

Het financieel management is een cruciaal onderdeel van het al dan niet succesvol zijn als ondernemer. Zorg dat je de informatie paraat hebt en een klankbord vormt met de juiste personen over de ontwikkeling van de cijfers. Ik ben ervan overtuigd dat het je rust geeft en uiteindelijk een beter rendement. Cijfers liegen namelijk niet. 

Wil je eens sparren over je cijfers? Neem dan contact op met de bedrijfsadviseurs van INretail, zij kijken graag met je mee.

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.