Je bedrijf overdragen aan een medewerker? Wij helpen je!

23 september 2022

Bedrijfsadviseur Peter Wolfsen helpt INretail leden regelmatig bij de verkoop van hun onderneming. Een onderneming wordt regelmatig overgedragen in de familie. Maar er zijn ook andere opties. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om je opvolger in je onderneming zelf te zoeken? In Almere hielp Peter met een bedrijfsoverdracht van een lid naar een medewerker. Met succes.

2-jarig traject

“De afgelopen twee jaar heb ik een retailondernemer begeleid met de verkoop van de onderneming aan een personeelslid. Beiden werkten al een flinke tijd samen en de ondernemer zag in deze medewerker de ideale opvolger. Gelukkig dacht deze medewerker daar hetzelfde over.”

Twee adviseurs

“De medewerker wilde deze kans dus met beide handen aangrijpen. Belangrijk in een dergelijk proces is dat zowel de verkoper als de koper door een andere adviseur worden bijgestaan. Op deze manier voorkom je belangenverstrengeling. Daarnaast kunnen de adviseurs met elkaar in overleg treden, waardoor er zakelijk onderhandeld kan worden zonder dat emoties een rol gaan spelen.”

Redelijkheid

“Uiteindelijk moeten beide partijen een goed gevoel hebben bij de overname. De medewerker moet een redelijke overnamesom betalen die goed onderbouwd is. Daarbij moet de overnamesom ook passen in de toekomstige exploitatie, waardoor de nieuwe eigenaar ook de kans krijgt om het succes van deze onderneming voort te zetten. De verkoper zal aan de andere kant natuurlijk een redelijke vergoeding willen ontvangen voor hetgeen hij opgebouwd heeft.”

Hulp aan beide kanten

“Nadat een redelijke overnamesom overeengekomen was en het contract was getekend moest de koper aan de slag met het regelen van de financiering. In eerste instantie stond ik de verkoper bij als adviseur. Nadat de overeenkomst was gesloten kon ik ook de kopende partij bijstaan om de financiering te regelen; er was immers geen sprake meer van belangenverstrengeling. De koper wilde het regelen van de financiering graag bij mij neerleggen in verband met mijn ervaring op dit gebied zodat de kans van slagen groter zou zijn. Ook de verkoper is er natuurlijk bij gebaat dat de financiering rond komt. Uiteindelijk is het gelukt de financiering rond te krijgen. Beide partijen hebben er een goed gevoel aan overgehouden. En ik natuurlijk ook.”

Overweeg je jouw onderneming over te dragen?

Denk je ook aan overdragen van je onderneming aan een medewerker, familielid of een derde partij en wil je daarin begeleid worden? Ik help je graag. 

Contacteer de adviseur Bel ons
Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.