Nieuwe regeling IOB 2024

18 maart 2024

Nieuwe regeling IOB

Per 1 april 2024 stopt de afdracht aan de Leerrekening van het Individueel Ontwikkelbudget (IOB). Vanaf deze datum bouwt de medewerker maandelijks 1/12 van het ontwikkelbudget (€150 per jaar) op bij jou als werkgever. Het vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2024 reeds opgebouwde budget blijft ter beschikking van de medewerker via de Leerrekening. INretail is in overleg met de vakbonden over hoe het IOB effectiever kan worden ingevuld.

Wijziging per 1 april 2024

Veelgestelde vragen over het IOB

Moet ik per 1 april 2024 nog afdrachten doen aan de Leerrekening?
Per 1 april 2024 bouwt de medewerker maandelijks 1/12 van het ontwikkelbudget op bij de werkgever. De afdracht aan de Leerrekening stopt per deze datum. Het budget wordt vanaf die datum gereserveerd door de werkgever.

Wat gebeurt er met het tot 1 april 2024 via de Leerrekening opgebouwde budget?

Het vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2024 gestorte en reeds opgebouwde budget blijft ter beschikking van de medewerker.  Bij gebruikmaking van het IOB wordt het opgebouwde budget tot en met 31 maart 2024 als eerste besteed.

Hoe moet ik het opgebouwde budget registreren?

Je kunt ervoor kiezen een aparte registratie per medewerker bij te houden vanaf 1 april 2024, zodat je op elk moment kunt inzien wat het opgebouwde budget per medewerker is. Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen het opgebouwde budget uit te rekenen op het moment dat de medewerker er gebruik van wil maken. Het is dan wel belangrijk een goede registratie bij te houden van de datum in dienst en het aantal gewerkte uren per medewerker.

Stopt de afdracht van het IOB via de Leerrekening automatisch of is hier nog actie voor vereist van de werkgever?

De afdracht wordt automatisch stopgezet per 1 april 2024 zonder dat de werkgever hiervoor iets hoeft te doen.

Margriet Baan

Margriet Baan

Manager dienstverlening

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.