Geen vraag te gek
088 973 06 00

Denkwijze kabinet klopt niet

De week van Jan Meerman | week 51 | 2018

De week van Jan Meerman | week 51 | 2018

Op het ministerie van Financiën kwamen vorige week diverse mkb-ondernemers bij elkaar om hun verhaal te doen over de werkkostenregeling (WKR). Dat is de maatregel waarmee de overheid heeft bepaald hoe groot het bedrag is wat een werkgever aan extra’s mag uitgeven aan zijn medewerkers zonder daar loonbelasting over te hoeven betalen. Denk aan kerstpakketten, teamuitjes en personeelsfeestjes. Aan tafel zaten onder meer een schoenwinkelier (lid INretail), campingeigenaar, bloemist, oud ijzerhandelaar en een banketbakker.

Snel maakten zij duidelijk dat de WKR-regeling, waarin het belastingvrije bedrag op 1,2 procent van de loonsom is vastgesteld (wie daarboven komt betaalt 80 procent loonheffing), te weinig bewegingsruimte biedt. Zeker in branches met veel parttimers en bescheiden salarissen. Zo heeft een werkgever in de horeca of retail gemiddeld 100 tot 120 euro per medewerker te besteden. Slechts in sectoren waar hoge salarissen worden betaald, zoals de de petrochemische industrie, komt de WKR-regeling wel tot zijn recht. Jaarlijks kan men daar 1.200 euro per medewerker spenderen. Een verschil van factor 12 binnen dezelfde regeling. Dat is met goed fatsoen niet uit te leggen

Minimaal 250 euro

Daarom ligt er een voorstel van MKB Nederland en INretail om het percentage op de loonsom in branches met lagere lonen los te laten en werkgevers een belastingvrije ruimte te geven van minimaal 250 euro per medewerker per jaar, ongeacht of deze parttime of fulltime werkt. Daarnaast willen we meteen een aantal andere onbegrijpelijke maatregelen uit de WKR van tafel, waaronder de bepaling dat een personeelsfeest buiten de deur volledig wordt belast, terwijl een kerstborrel of een medewerkersjubileum op eigen terrein niet tot nauwelijks door de fiscus wordt aangeslagen. Bovendien verlangen we van een nieuwe WKR-regeling, dat er meer positieve belastingimpulsen komen voor werkgevers die gezond gedrag van hun medewerkers stimuleren. Denk aan verantwoorde lunches, een fiets om naar het werk te gaan en fitness- en ontspanningsmogelijkheden.

Wie wordt daar beter van?

Of dat er allemaal van gaat komen, is nog onzeker. Ik zou überhaupt vraagtekens willen zetten bij een overheid die zich wenst te bemoeien met het bedrijfsuitje, de omvang van het kerstpakket, de gratis sportschool, het cadeautje voor de jubilaris en kleding met korting voor winkelpersoneel. Welk hoger doel dient dat en wie wordt daar beter van? Ik ben ervan overtuigd, dat er niet genoeg kan worden geïnvesteerd in het werkplezier en de tevredenheid van medewerkers. Daar profiteert de samenleving veel meer van dan de belastingcenten die de overheid er nu probeert uit te wringen. Je mag je bovendien afvragen hoe de WKR-regeling valt te rechtvaardigen na het inmiddels geschrapte belastingcadeau van 2 miljard euro voor beursgenoteerde multinationals. Om nog maar te zwijgen van de oneigenlijk verkregen voordeel waarmee onlinegiganten als Zalando en Alibaba hun handel in onze delta mogen droppen.

Een kind ziet dat dit niet klopt. Nu het kabinet nog.

Eind februari 2019 horen we meer.

Jan Meerman

Delen

Reacties

Annemiek van de Laak Dinsdag, 18 december 2018
helemaal eens! Als wij een keer iets doen voor onze " dames", betekent het dat de part timers en oproepkrachten eigenlijk al aan de max zitten. Toch zijn juist deze dames de " haarlemmerolie" die ervoor zorgen dat we kunnen anticiperen op ziekte, piekdrukte, etc.

Reageer