PERSBERICHT

PERSBERICHT: Black Friday: ontspannen winkelen bij prima weer

25 november 2022

Uit continue monitoring vandaag in opdracht van brancheorganisatie INretail blijkt dat Black Friday momenteel in een ontspannen sfeer verloopt. Ook het weer speelt positief mee. Het winkelende publiek is blij dat na twee jaren met coronamaatregelen weer uitgebreid gewinkeld kan worden.

De centra trekken veel meer mensen dan het gemiddelde van de afgelopen acht vrijdagen. Dat blijkt uit monitoring van winkelstraten in twintig steden verspreid over het land. De centrummanagers in deze steden laten weten dat duidelijk meer bezoekers de centra weten te vinden, er veel gekocht wordt en zowel publiek als ondernemers positief zijn gestemd.

INretail signaleert dat consumenten aanhaken op de acties die ondernemers organiseren. Vaak gaat het om prijsacties, maar ook kiezen meer winkels bewust voor een andere invulling van Black Friday.

Die verandering wordt deze editie duidelijk zichtbaar. Vijftien samenwerkende kindermodewinkels benadrukken de sociale rol van winkels en organiseren een speelgoed-inzamelactie. Daarmee worden gezinnen met een beperkte portemonnee in deze feestdagenperiode verrast.  Andere winkels leggen de focus op duurzaamheid. Zij bieden bijvoorbeeld gratis kleding reparatie aan, of zamelen meubelen, kleding en andere spullen in voor recycling en hergebruik.

Er zijn ook ondernemingen die om verschillende redenen niet meedoen aan Black Friday. Dat kan zijn omdat de winkel het hele jaar artikelen met een lage prijs aanbiedt, of bijvoorbeeld omdat een marketingmoment als Black Friday niet past bij de filosofie van het winkelconcept.     

Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.