PERSBERICHT: In meerdere plaatsen de vlag uit 

5 december 2023

De vlag kan uit in negen dorpen en steden in ons land. Vandaag werd bekend dat zij in totaal 26 miljoen euro krijgen om hun winkelgebied te versterken en levendig te houden. Het ministerie van Economische Zaken trekt de portemonnee vanuit het fonds ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’.

INretail vindt het een mooi cadeau op 5 december, maar roept tegelijk ook op tot meer financiële armslag voor dit fonds. Een aantal gemeenten diende een goed plan in, maar krijgen niets, omdat het budget voor deze ronde op was. Ook werken veel plaatsen nog aan toekomstplannen voor hun winkelgebied die in 2024 ingediend kunnen worden. Daarvoor is in totaal nog 22 miljoen euro beschikbaar. Het nieuwe kabinet moet doorgaan met deze succesvolle regeling en hiervoor 400 miljoen euro extra vrijmaken, vindt INretail. Dan kan in veel meer plaatsen de vlag uit. 

Regeling Impulsaanpak Winkelgebieden

Het is een succesformule dat lokale betrokkenen dankzij de Impulsaanpak Winkelgebieden samenwerking zoeken, verbeterplannen voor hun winkelgebieden aandragen en daar ook zelf fors aan bijdragen. Dat moet beloond worden. In totaal is voor de looptijd van de regeling Impulsaanpak Winkelgebieden 100 miljoen euro beschikbaar en er resteert nu nog één subsidieronde terwijl de belangstelling juist groeit. “We moeten voorkomen dat een leeg fonds straks de noodzakelijke verbeteringen langer tegenhoudt dan nodig is. Dan blijven plannen liggen en dat betekent vertraging en uitstel, terwijl de transitie van de retail doorgaat. Hoe eerder je van start kunt gaan, hoe beter voor de plaats, de ondernemers en de inwoners die het liefst in een sterk en bruisend winkelgebied hun aankopen doen”, vindt Jan Meerman van INretail.  

Lokale samenwerkingen

De Impulsaanpak Winkelgebieden stimuleert lokale samenwerking en is een praktisch instrument om plannen om te zetten in concrete projecten die zorgen voor een sterker toekomstperspectief voor een winkelgebied. De negen gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn: Apeldoorn (Gelderland), Emmen (Drenthe), Enschede (Overijssel), Nissewaard (Zuid-Holland), Sluis (Zeeland), Someren (Noord-Brabant), Terneuzen (Zeeland), Waalwijk (Noord-Brabant) en Westervoort (Gelderland).

Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.