race-auto

Jullie zijn Max. Wij zijn Jos.

14 december 2021

De manier waarop wij afgelopen zondag Max over de finish zagen gaan, zo hebben wij onze coronalobby van de afgelopen weken beleefd. Een race met een ongekende wending, veel emoties en een wereldkampioenschap als beloning. De drive van Max om te winnen, zo voelen wij dat voor onze sector. Wij zijn al 23 maanden bewezen veilig en finishen ook vandaag weer als terechte winnaar tijdens de persconferentie van Rutte. Wat zou het toch fijn zijn als het nieuwe kabinet een poging doet tot wat Max presteert: een drive om van alle Nederlanders winnaars te maken, een strategie en ultieme concentratie voor de juiste koers. 

We dachten in de zomer dat we corona achter ons hadden gelaten tot op 12 november de nieuwe maatregels weer startten. In aanloop naar zo’n persconferentie kregen we veel bezorgde en terechte reacties van jullie. Toch waren de meningen ook erg verdeeld. De ene ondernemer vroeg ons juist om het coronatoegangsbewijs te accepteren, terwijl de andere fel tegen was.

In de politiek werd de chaos en paniek alleen maar groter door het toenemend aantal besmettingen en ziekenhuiscapaciteit. De scenario’s worden steeds meer gebaseerd op de ‘witte jassen’ en ‘zwarter’ voor ons. Het evenwicht, draagvlak en realisme leken zoek. Dit terwijl veiligheid al heel lang onze topprioriteit is. Jullie nemen veiligheid van alle werknemers en vele klanten in winkels iedere dag uiterst serieus én geloven in simpele doelmatigheid. Besmettingen bij de bron aanpakken en zorgen voor veilige omstandigheden. 

Naarmate het coronatoegangsbewijs dichterbij leek te komen, kregen we van jullie ook wel de vraag waarom wij akkoord gaan met dit soort regels. Zo werkt lobby niet. Wij zijn gedurende de hele crisis de gesprekspartner voor de overheid. En daar zijn we blij mee, want we schakelen vaak en constructief met de ministeries en hun bewindslieden. Natuurlijk hebben wij bij bepaalde scenario’s een andere zienswijze en uiteraard komen we dan met alternatieven. In de meeste gevallen komen die alternatieven er doorheen, soms niet. Het feit dat we vóór het beleid er is, onze input kunnen leveren, maakt dat we invloed uitoefenen. In alles wat we doen, gaan we altijd voor de eerste plaats en anders laten we ons niet kennen en gaan we voor het hoogst haalbare. Er is maar één overheid, je kunt ze beter helpen met ‘winnen’, dan uitgespeeld worden en überhaupt niet mee doen aan het kampioenschap. 

Nog weer even terug naar zondag. Jullie zijn Max. Wij zijn Jos. De overheid greep niet in bij het ultieme inhaalmoment. Dat is de ultieme rolverdeling, zowel voor topsport als in de lobby. Nieuw kabinet: zoek de juiste bondgenoten. Laat je oor niet te veel hangen naar één OMT geluid, maar ga voor draagvlak. Wij wensen jullie een prettige wedstrijd de komende 4 jaar en zijn er als jullie ons nodig hebben. 

Jan Meerman en Udo Delfgou

Jan Meerman

Jan Meerman

Directeur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.