Tips tegen werkstress

Wist jij dat in Nederland 1,3 miljoen werkenden last hebben van burn-out klachten, van langdurig verzuim (meer dan 6 weken) en meer dan 30% van de werknemers uitvalt door stress? Het verzuim is bijna nog nooit zo hoog geweest en de grootste oorzaak zijn dus psychische klachten.

Wat doe jij als werkgever? Sta je hierbij stil? Heb je zicht op het verzuim? Wat doen jullie al om stress te verminderen? Wat gaat er goed en wat kan nog beter? In dit artikel delen wij een aantal tips tegen (werk)stress.

Een van de grootste oorzaken van werkstress onder werknemers is weinig autonomie (onderzoek TNO). Geef medewerkers de mogelijkheid om zelf taken en verantwoordelijkheden uit te voeren en ook de nodige beslissingen te laten maken. Beloon en erken je medewerkers hiervoor.

Verder wordt aangegeven dat er vaak te veel van werknemers wordt verwacht. Te hoge taakeisen is dan ook een andere oorzaak van werkstress. Draag zorg voor duidelijke taken en prioriteiten vanuit het management en/of hoofdkantoor. Stem af wat mogelijk is in de winkel én blijf goed met elkaar communiceren.

Zorg voor een goed timemanagement, wat alles te maken heeft met een planning maken, focus op een ding tegelijk (in hoeverre mogelijk) en het afronden van taken. Lees dit artikel om meer te weten te komen over het Benedictijns timemanagement (zorgt voor minder stress) en de nodige tips.

Is werkstress bespreekbaar? Wordt dit bijvoorbeeld wel eens genoemd tijdens een overleg of tijdens een evaluatiegesprek met de medewerker? Vaak is het de combinatie van werk én privé, waardoor het voor iemand lastig kan zijn om alle ballen in de lucht te houden. Denk aan jonge kinderen, mantelzorger, financiële problemen etc. Hoe weet je hoe het echt met iemand gaat als je er niet naar vraagt?

Geef tips aan jouw medewerkers en de tijd/ruimte om de stress te verlagen, denk aan:

  • Ademhalingsoefeningen: gestrest? Doe een paar minuten een ademhalingsoefening. Ik heb er voor nu eentje voor jullie uitgekozen: box breathing. Het is een makkelijke/toegankelijke oefening waarmee je binnen een paar minuten je zenuwstelsel reguleert en snel verschil gaat merken. Het woord box breathing zegt het al: je gaat in een vierkant ademhalen. Dus 3-3-3-3 (in, vast, uit, vast) of 4-4-4-4 etc. Hierbij een Spotify link, het is altijd fijner om begeleid te worden (je kan eventueel het eerste stukje met uitleg overslaan).
  • Wandelen: doordat je in de buitenlucht wandelt, krijgen je hersenen een impuls die de negatieve stemming in je brein/hersenen remt. Daarnaast is wandelen om nog zo veel andere redenen gezond. Dus of iemand nu in de winkel werkt of op kantoor, hup even die benen strekken.
  • Je darmen zijn je tweede brein
    Voeding kan zo veel doen, echt! Ze worden niet voor niets je tweede brein genoemd.
    Darmen produceren neurotransmitters, waaronder serotonine en dopamine (gelukshormonen). Wat weer invloed heeft op je stemming, geheugen en focus. Vermijd te veel koffie, suikers, alcohol etc. en eet meer groenten, omega 3 en blijf veel water drinken. Indien dit nog niet het geval is, zorg voor voedzame producten op kantoor en in de winkel.

Tot slot, blijf met z’n allen positief. Positieve gedachten kunnen weer leiden tot minder stress. Sta even stil bij afgelopen week. Wat ging er goed? Welke successen zijn er behaald? Waar ben je dankbaar voor? Vanuit nature zijn we geneigd om te kijken wat niet goed gaat, zonde! Uit meerdere onderzoeken blijkt al dat het merendeel van onze gedachten negatief zijn, laten we die dan vooral tegenwerken door wat meer positieve energie erin te gooien.

Wil jij hier verder mee aan de slag? Neem dan contact op. Weet dat in de RI&E ook werkdruk en werkstress naar voren komt als belangrijke thema’s. Hebben jullie nog niet een RI&E uitgevoerd? Begin daar dan mee! Uiteraard kunnen de RI&E-adviseurs van INretail jou daarbij ook helpen.

Vragen?

Wil je meer weten over (werk)stress of heb je andere vragen over duurzame inzetbaarheid? Neem contact met ons op!

Contacteer de adviseur Bel ons
Sanne de Graaf

Sanne de Graaf

RI&E adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.