Een FOC, wat is dat precies?

Een FOC

Het fenomeen Factory Outlet Center kreeg in West-Europa voor het eerst echt voet aan de grond in de jaren ’90 van de vorige eeuw. In Nederland startten in 2001 FOC’s in Lelystad (Batavia Stad) en Roermond (Design Outlet Center) en inmiddels is er in Roosendaal ook een Outletcenter gevestigd (Rosada Factory Outlet). Maar wat is het eigenlijk?

Wat is een FOC (Factory Outlet Center)?

Een outletcentrum is een winkelcentrum waaruit fabrikanten rechtstreeks, zonder inschakeling van tussenhandel, zelfgeproduceerde goederen aan consumenten verkopen. De centra worden voor het grootste deel gevuld met merkenwinkels (monobrandstores) met een sterk accent op het modische segment. Horeca, maar ook andere faciliteiten, zijn vooral ondersteunend aan het winkelbezoek en bezoekduur verlengend. Er wordt geclaimd dat het productassortiment minimaal 3 maanden oud is, echter wordt er ook speciaal geproduceerd voor de outletcentra. Daarmee is het aanbod niet gedateerd of “out-of-season” en is de volledige maatboog voortdurend beschikbaar.

De kritische massa van een outletcenter omvat 10.000 winkelmeters. Zo kunnen er genoeg winkels gevestigd worden en kan er een interessante branchemix gemaakt worden om aantrekkelijk te zijn voor bezoekers. Om aantrekkelijk te blijven, wordt er echter continu gewerkt aan nieuwe trekkers. Net zoals de Efteling steeds weer nieuwe attracties toevoegt, moeten ook outletcentra het publiek steeds weer wat nieuws bieden.

FOC’s in Nederland

In 2001 begon het Designer Outlet Center (DOC) in Roermond met 70 winkels en ongeveer 15.000 vierkante meter, dit is nu 45.000 vierkante meter met bijna 200 winkels. Hiermee is het DOC het grootste FOC van Europa. Batavia Stad zal verder uitbreiden van oorspronkelijk 13.600 vierkante meter tot 31.000 vierkante meter (150 winkels) en Rosada van 15.000 vierkante meter naar 22.500 vierkante meter (125 winkels).

Advies nodig?

Heb je een vraag over een Factory Outlet Center of wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
David Lansen

David Lansen

Beleidsadviseur locatiebeleid

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.