Winkelcriminaliteit

Winkeldiefstal – voorkomen

Een deurbel, detectiepoortjes, camerabewaking, alarmlabels, training van je personeel: allemaal voorzorgsmaatregelen om winkeldieven buiten de deur te houden. De realiteit is helaas dat er in Nederland jaarlijks zo’n 1,1 miljoen winkeldiefstallen plaatsvinden. Dat zijn er bijna 3.000 per dag! Als ondernemer wil je snel afrekenen met winkeldieven. Een paar tips: 

Verklein de kans op winkeldiefstal

 • Heb aandacht voor de klant 
  Met een juiste houding naar je klanten toe kunt je al veel narigheid voorkomen. Een positieve aanwezigheid van jou en je team schrikt kwaadwillende klanten af en trekt tegelijkertijd klanten aan die je wel graag wilt ontvangen! Begroet je klanten en maak even oogcontact bij binnenkomst. Ook al ben je een andere klant aan het helpen, het blijft waardevol om de binnen komende klant aan te kijken. 

 • Wees alert op afwijkend en opvallend gedrag 
  Door klanten aan te spreken op afwijkend/opvallend gedrag, kan je ervoor zorgen dat ze afzien van eventuele winkeldiefstal. Zorg dat jij en je collega’s zich verspreiden in de winkel, zo houd je met elkaar overzicht van wat er in de winkel gebeurt.

 • Stel huisregels op 
  Jouw winkel is geen openbare ruimte. Je kunt daarom huisregels opstellen, waar de klant zich ook aan moet houden. Onze juristen kunnen jouw huisregels controleren of ze voor jou opstellen.

 • Zorg voor een overzichtelijke winkelinrichting 
  Een uitgekiende winkelinrichting werkt niet alleen prettig, maar helpt ook de veiligheid in jouw winkel vergroten.

 • Neem organisatorische en technische maatregelen 
  Organisatorisch kan je denken aan het regelmatig controleren van de winkelvoorraad. Zorg voor duidelijke procedures rondom openen en sluiten, geld tellen en kassa opmaken. Bij technische maatregelen kan je denken aan elektronisch beveiligen, spiegels en doorkijkspiegels of camera’s. Onze partner All-Right Security informeert je graag over te nemen maatregelen.

 • Weet wat je moet doen als je alleen staat
  Wanneer je alleen werkt in de winkel ben je kwetsbaarder voor winkelcriminaliteit. Neem dus altijd voorzorgsmaatregelen:
  • Zet de kassa zo neer dat klanten er nooit een greep uit kunnen doen. 
  • Maak gebruik van een winkelbel, zodat u altijd weet wanneer er iemand binnenkomt. 
  • Laat leveranciers zich altijd via de vooringang melden. 
  • Tel het geld pas als de winkel is afgesloten. 
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.