Annulering aankoop door de klant

Bedrijfsadviseur Peter Wolfsen: ‘Blijf vooruitkijken en maak keuzes voor een optimaal rendement’

8 september 2022

Dagelijks spreek ik ondernemers en het zal je niet verbazen dat de laatste tijd de gesprekken vaak beginnen met het bespreken van de zorgen. De vooruitzichten zijn niet echt florissant. Stijgende loonkosten, huren, energie en inkoopkosten. Maar in elke gesprek komen we er telkens ook achter dat er nog veel te winnen is, als je maar kritisch naar je huidige en toekomstige rendement blijft kijken. En je daarop ook keuzes durft te maken.

Ik heb de meest besproken onderwerpen waar je keuzes op zou kunnen maken voor je op een rijtje gezet:

  1. Zijn er productgroepen die te weinig omzet en marge opleveren, maar waar je wel veel tijd mee bezig bent? Durf dan afscheid te nemen.   
  2. Kijk kritisch naar je inkoop. We maken nog te veel mee dat er op gevoel wordt ingekocht. Ga in gesprek met jouw leverancier en bespreek de resultaten.
  3. Maak een exploitatieprognose en werk eens van beneden naar boven. Welk rendement vind je zelf acceptabel en heb je minimaal nodig. Vul de huidige kosten in en het wordt direct duidelijk welke brutomarge en omzet je nodig hebt. Denk je dat te gaan realiseren? Zo niet, welke acties ga je ondernemen? Maak dan ook gebruik van de gratis prognosetool. Download hem hier gratis.
  4. Kijk kritisch naar je locatie en de daarbij behorende huurkosten. Als deze niet in verhouding zijn, moet je wellicht overwegen om te gaan verhuizen.
  5. Bekijk de jaarrekening eens echt goed. Is alles duidelijk en verklaarbaar? Als een post niet duidelijk is, bespreek het dan met de accountant en vraag om uitleg.
  6. Maak een analyse van je klantenbestand. Wat zijn de kenmerken van je belangrijkste klanten en waar bevindt deze klant zich nog meer.
Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.