Messenverkoop alleen aan 18+

Messenverkoop alleen aan 18+

21 januari 2022

Het is niet normaal dat jongeren met een mes op zak lopen. Het aantal ernstige steekwapenincidenten onder minderjarigen is nog steeds zorgwekkend hoog. In het actieplan Wapens en Jongeren hebben lokale en nationale organisaties, waaronder INretail en andere brancheorganisaties, afgesproken samen het wapenbezit onder jongeren terug te dringen. De retail neemt haar verantwoordelijkheid en stopt daarom op vrijwillige basis met de verkoop van messen aan jongeren.

Retail verkoopt messen alleen aan 18+

In het kader van het actieplan werkt de overheid aan wetgeving die messenverkoop alleen aan personen van 18 jaar en ouder mogelijk maakt. Dit wetgevingsproces kost veel tijd en daarom nemen winkels en online verkopers nu al vrijwillig hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanaf 2 februari 2022 verkopen zij vooruitlopend op de nieuwe wet vrijwillig alleen nog messen aan volwassenen boven de 18 jaar. 

Materiaal helpt bij uitvoering 

INretail steunt dit initiatief en roept alle (web)verkopers van messen op mee te doen. Er is een toolkit samengesteld die de boodschap ‘messen verkoop alleen aan 18+’ in de (web)winkelcommunicatie ondersteunt. Die vind je hier.

Verkoop jij messen in je winkel(s)?

Dan heb je mogelijk nog vragen over dit initiatief en de oproep om mee te doen. Een aantal vragen en antwoorden:

Vraag en antwoord
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.