Omzetvergelijking bij huurkorting

Omzetvergelijking bij huurkorting

21 januari 2022

In de woonbranche kennen we het verschil tussen geschreven en gefactureerde omzet. Dit is nu weer actueel als het gaat om het indienen van een verzoek voor huurkorting. Eerder werd dit al pijnlijk duidelijk bij afgewezen aanvragen voor steunmaatregelen, waar werd gekeken naar de gefactureerde omzet (op basis van de btw-aangifte). In dit artikel leggen we uit hoe je bij een aanvraag voor huurkorting kunt omgaan met geschreven omzet die pas later wordt omgezet in een gefactureerde omzet.

Geschreven omzet  

Tijdens een winkelsluiting neemt het aantal geschreven orders, de geschreven omzet flink af. Er komen immers geen klanten in de winkel. De omzet wordt pas later gefactureerd op het moment van het leveren van de goederen/diensten aan de consument. Daar zitten vaak meerdere maanden tussen die ook per order weer verschillend zijn dus waardoor de gefactureerde omzetschade over een langere termijn zichtbaar is. Omdat het moment van geschreven omzet niet gelijk loopt met het moment van de gefactureerde omzet, moet het omzetverlies op een praktische wijze worden benaderd bij een verzoek om huurkorting.

Berekenen omzetverlies

Hieronder leggen we uit hoe je de omzetverlies kan berekenen.

  1. Omdat in het kader van het verkrijgen van huurkorting gesproken wordt over omzetverlies in een specifieke periode (maand/maanden) voor een specifieke winkellocatie, is het dus verdedigbaar dat de berekening van het omzetverlies gebaseerd wordt op  geschreven omzet  in de betreffende maand. De geschreven omzet  in de betreffende maand waarover huurkorting wordt gevraagd wordt dan vergeleken met de geschreven omzet in de referentiemaand (waarin de corona nog geen rol speelde (2019). Zoals gezegd, deze  vergelijking is goed verdedigbaar, maar houd er rekening mee dat de kans bestaat dat een rechter in een procedure toch uit wil gaan van de gefactureerde (daadwerkelijk gerealiseerde) omzet.  Net zoals dat dat het geval is bij de steunmaatregelen.
  • In het advies aan de Hoge Raad heeft de procureur generaal duidelijk gemaakt dat er ruimte is om gemotiveerd en goed onderbouwd weer te geven dat ook andere maanden bij de berekening van de huurkorting mogen worden betrokken. Dat vergt dan wel een goede onderbouwing. De gefactureerde omzetten zouden dus ook kunnen worden vergeleken aan de hand van de maanden waarin de terugval van de gefactureerde omzet  zichtbaar wordt (als gevolg van een voorafgaande periode waarin geschreven orders uitbleven vanwege de winkelsluiting). In dat geval moet wel duidelijk worden gemaakt waarom het effect pas in de volgende maanden zichtbaar wordt in de cijfers.

Het is verstandig om in beide gevallen zowel de  geschreven omzet als de  als de  gefactureerde omzet in een schema te verwerken. Zo wordt het verschil en het verschuiven van het effect zichtbaar en kan eenvoudig geschakeld worden tussen beide methoden als dat nodig is.

Vragen?

Heb je een vraag over huurkorting of het berekenen van je omzet? Neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Edwin Hunneman

Edwin Hunneman

Jurist

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.