Persbericht

PERSBERICHT: INretail eist heropening winkels via de rechter

26 februari 2021

Koninklijke INretail eist via de rechter de heropening van winkels. Het kan volgens de eigen routekaart van de overheid en het kan veilig. “Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario ‘zeer ernstig’ en is nu disproportioneel. De situatie is inmiddels afgeschaald naar ‘ernstig’ dankzij verminderde besmettingen. We zitten nu op 150 besmettingen per 100.000 inwoners.” De voortdurende winkelsluiting doet geen recht aan het economisch belang en de corona proof winkelmogelijkheden, waarvan sinds maart 2020 altijd sprake was bij niet-essentiële winkels.   

De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een verzwarende maatregel vanwege mogelijke drukte richting de feestdagen. We zitten nu qua corona besmettingen op het niveau ‘ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden. De retail heeft sinds maart vorig jaar tot aan de verplichte winkelsluiting met de Verantwoord Winkelen protocollen bewezen de winkelopenstelling veilig te kunnen organiseren.

Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week en van de 300.000 banen staan er 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen. De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat op de tocht.

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.