Zo neem je MVO mee in het inkoopbeleid van jouw onderneming

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

Sociale- en milieukwesties, je kunt ze niet meer wegdenken uit onze samenleving. En ook ondernemingen houden steeds meer rekening met de belangrijke thema’s omtrent duurzaamheid. Hoe neem je deze onderwerpen mee in bijvoorbeeld je inkoop en het algemene beleid van je bedrijf? Je leest het hieronder. 

Wat houdt MVO eigenlijk in?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt door de Europese Commissie omschreven als een begrip waarmee wordt aangegeven dat ondernemingen vrijwillig aandacht geven aan sociale kwesties en het milieu in hun bedrijfsactiviteiten. Uiteindelijk zorgt het voor meer verantwoorde en minder milieubelastende aankopen.  

De eerste stappen richting MVO

MVO opnemen in je inkoopbeleid is de eerste stap richting een verantwoord beleid. Er zijn hiervoor drie belangrijke factoren te benoemen, welke een positieve impact kunnen maken op het milieu en de samenleving:

1: De impact op het milieu beperken

De huidige staat van het milieu geeft veel zorgen. Daarom is het belangrijk dat ook jij als ondernemer maatregelen neemt om de negatieve impact op het milieu te beperken. Denk aan maatregelen zoals:

  • Je energie- en waterverbruik slim beheren;
  • De hoeveelheid afval terugdringen;
  • Je koolstofvoetafdruk verkleinen.

Maar denk ook aan groenere logistiek toepassen en je leveranciers zorgvuldig uitkiezen. De eerste stap hierin is zoveel mogelijk lokaal inkopen. Dit is goed voor het milieu en heeft ook nog eens veel voordelen: snellere reactie, betere controle en een goedkopere toeleveringsketen. Producten met een mvo-label zijn ook een interessante oplossing, net zoals gerationaliseerde levering (bijvoorbeeld door een analyse van de levertijden, massabestellingen of gestroomlijnde bestellingen). 

2: Kies voor ethische aankopen

Wil je mvo in je inkoopbeleid opnemen? Dan kun je niet om ethische aankopen heen. De nadruk ligt hierbij op het menselijke aspect: de mensenrechten naleven, gelijkheid van de man en vrouw garanderen en rekening houden met de behoeften van iedereen. Ethische aankopen hebben impact op de menselijke waardigheden en de naleving van de rechten van de medewerkers. 

Hieronder vallen ook aspecten als de gezondheid en veiligheid van medewerkers, inclusiviteit en arbeidsomstandigheden. Op die manier toont de leverancier dat hij zich bezighoudt met het welzijn van de medewerkers. Voldoet jouw leverancier aan bovenstaande punten? Dan zorg je voor ethische aankopen.

3: Schakel hulp in

Een duurzaam inkoopprogramma zorgt voor een nauwe samenwerking met je leveranciers. Daarvoor is het belangrijk om dezelfde waarden te delen, vooral wat betreft de ontwikkeling en uitvoering van een doeltreffende mvo-strategie. 

Manutan zet zich in voor duurzame ontwikkelingen en kan je helpen met een degelijk advies over verschillende strategieën. Hun mvo-aanpak uit zich in verschillende acties:

  • Meer verantwoord consumeren;
  • Het welzijn op het werk bevorderen;
  • Zich inzetten voor inclusiviteit.

Om je wegwijs te maken in MVO, heeft Manutan een whitepaper opgesteld waarin de samenhang van MVP en een effectief inkoopbeleid wordt belicht. Kom je graag te weten hoe je MVO opneemt in het inkoopbeleid van jouw bedrijf? Download de whitepaper ‘Inkoopbeleid en mvo‘.

Jeanny Reemers

Jeanny Reemers

Managementassistente

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.