Automatische concepten 1

Maak het cybercriminelen lastiger met deze simpel toe te passen maatregelen

Cybersecurity-incidenten komen vaker voor dan je denkt. Toch wordt dit probleem vaak onderschat. Hoe komt dat en hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent op een cyberaanval?

Hacks en datalekken zijn dagelijks in het nieuws en dat zijn alleen de incidenten die worden gemeld. Heel recent nog werden 125 tandartspraktijken lamgelegd door een aanval met gijzelsoftware. Hackers richten zich meer en meer op het midden- en kleinbedrijf omdat daar de beveiliging niet goed geregeld is. Juist in datzelfde midden-en kleinbedrijf horen we ook dat ondernemers zich wel bewust zijn van het risico, maar het tegelijkertijd onderschatten.  

Hoe komt het toch dat we dit probleem met zijn allen blijven onderschatten? Uit gesprekken met mkb-bedrijven komt het volgende naar voren: 

  • Het is simpelweg te druk! Ondernemers zijn bezig met ondernemen en daar komen genoeg uitdagingen bij kijken. Ondanks dat men wel weet dat cybercriminaliteit structurele aandacht verdient is het lastig om dit in te plannen in de waan van de dag.  
  • Er heerst een vals gevoel van veiligheid. Ondernemers denken dat hun bedrijf niet aantrekkelijk is voor hackers: “Dat zal mij niet gebeuren”. 
  • Ondernemers denken dat ze heel veel tijd kwijt zijn met digitale veiligheid. Ze vinden het complex en zien er tegenop om eraan te beginnen. 
  • Ondernemers hebben behoefte aan concrete hulp en vinden het moeilijk hun weg te vinden in de informatie die verspreid beschikbaar is. 

Kleine inspanning – groot resultaat
Tegelijktertijd zien we een opvallende kans: als een ondernemer 20% inspanning doet, geeft dit al 80% verbetering. Neem bijvoorbeeld je medewerkers: zij zijn een belangrijke schakel als het gaat om veiligheid. Als zij een paar minuten per jaar investeren in preventie (d.m.v. video’s over veilige wachtwoorden, veilig wifigebruik, phishing etc.) betaalt dat zich snel uit in een hogere veiligheid van je bedrijf.

Als je dus een aantal simpele basismaatregelen treft, wordt het cybercriminelen een stuk lastiger gemaakt om schade aan te richten. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met het platform Samen Digitaal Veilig. 

Dit online platform biedt onder meer een elektronische leeromgeving voor medewerkers en een risico-inventarisatie voor ondernemers. Als lid van INretail kun je kosteloos de eerste stappen zetten naar digitale veiligheid.

Schrijf je direct in

Het project Samen Digitaal Veilig is onderdeel van nieuwe samenwerkingsafspraken tussen de ondernemersorganisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail) en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat en het Digital Trust Center.

Bron: DTC

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.