Geen vraag te gek
088 973 06 00

Mixed feelings in woonbranche: omzetstijging maar ook zorgen

Begin deze week was ik in Maastricht aanwezig bij een discussiebijeenkomst met woonondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. De stemming was opperbest, dus dit was zo’n afspraak waarmee je graag je werkweek begint!

Er werd over en weer gesproken over behaalde omzetten in de afgelopen periode: mei en de eerste twee weken van juni. Die omzetten vertonen een dikke plus en de orderintake is ongekend! Dat is goed nieuws, na alle ellende die de afgelopen maanden over ons uitgestort werd.

Toch proefde ik niet alleen euforie. Ik zag ook zorgen. Zorgen over de komende periode. Hoe gaat die eruitzien? Hoe verlopen de ontwikkelingen op het gebied van de wereldwijde strijd tegen het virus? Wat doet het met de economie? En wat staat ons te wachten als er misschien (dit najaar) alsnog een terugslag komt? 

Wat me ook opviel was de onzekerheid over die ineens zo goed gevulde orderportefeuille. Waar hebben we die aan te danken, is die te duiden? En zo ja: hoe speel je er op in? Zelfs ondernemers met jaren ervaring zag ik worstelen. Is de verhoogde omzet het gevolg van het feit dat we massaal thuiszaten, eens goed om ons heen keken en inmiddels precies weten wat aan vervanging toe is in het interieur? Of zijn onze behoeften wellicht veranderd?

Komt het doordat we niet op vakantie gaan dit jaar, terwijl we wel vakantiegeld hebben ontvangen en nu de beloning, die normaliter de vakantie biedt, zoeken in het verfraaien van het interieur en de buitenruimten? Zodat het ook daar een beetje als vakantie voelt?

Of moeten we het vooral zoeken in de doelgroep van 60+ die de meeste bestedingen doet. Hebben deze consumenten juist meer vertrouwen óf minder van doen met baanonzekerheid door de ontwikkelingen de afgelopen tijd…?

De positieve vibe van maandag overheerste duidelijk. Maar ontkennen dat er ook best wat onzekerheid knaagt zou ik niet durven. Of kun je zeggen dat de gunfactor juist nu extra groot is en mag je daar, na weken van zorgen ook een beetje op vertrouwen?

Wij weten ook het antwoord niet op alle vragen. Maar twijfel je, wil je sparren of advies? Neem dan contact op met mij of met onze ondernemersservice (088-9730600). Dan kijken we samen wat we kunnen doen. Zet 'm op! 

Anna Hutten
Brancheadviseur Wonen

Delen