Een sollicitatiebrief en een CV? Weg ermee!

Een sollicitatiebrief en een CV? Weg ermee!

7 april 2022

In veel vacatures wordt gevraagd om bij interesse een sollicitatiebrief en/of CV te sturen. Dit is natuurlijk voor jou een mooie manier om gelijk de achtergrond van de sollicitant te zien. Maar wist je dat dit werkzoekenden kan weerhouden te solliciteren? Zeker in deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om de drempel zo laag mogelijk te maken en houden.  

Daarom delen wij hieronder verschillende manieren om medewerkers bij jou te laten solliciteren:

 1. Reageren via WhatsApp
  Zeker jongere generaties spenderen veel tijd op hun telefoon. Laat hen eenvoudig solliciteren via een WhatsApp-bericht waarin zij meer vertellen over wie ze zijn en hun eventuele ervaring.

 2. Nodig hen uit (vrijblijvend) binnen te lopen voor een gesprek
  Misschien wel de meest eenvoudige manier om een sollicitant te ontmoeten, is om gelijk met elkaar in gesprek te gaan. Het moet dan natuurlijk niet te druk in jouw winkel zijn, maar hierdoor merk je wel meteen of er een klik is. Is het een leuk gesprek? Nodig diegene dan uit voor een (in)formele kop koffie.

 3. Banenborrel
  Als je meerdere openstaande vacatures hebt, zou je tijdens een middag of avond een banenborrel kunnen organiseren. Tijdens de borrel kunnen potentiële medewerkers meer vertellen over zichzelf en wat zij te bieden hebben. Daarna kun je onder genot van een hapje en drankje verder met elkaar in gesprek gaan. Dit kan bijvoorbeeld ook in de vorm van speeddates. Zorg dat er genoeg medewerkers aanwezig zijn die meer kunnen vertellen over waarom werken bij jullie zo leuk is.

 4. Open hiring
  Sta jij open voor medewerkers ongeacht opleiding of ervaring? Dan kun je nieuwe medewerkers gelijk aan de slag laten gaan, zonder sollicitatieprocedure. Open hiring werkt eenvoudig. Je laat medewerkers zich aanmelden om bij jou te werken en spreekt gelijk met hen een werkdag af. Belangrijk is wel dat je in de vacaturetekst duidelijk opschrijft wat nodig is om de functie te kunnen uitvoeren. Ook is goede begeleiding in de vorm van bijvoorbeeld een inwerkprogramma noodzakelijk. Je weet immers nog weinig van de medewerker.

  Deze manier van solliciteren biedt ook mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven om bij jou te werken. Wees je er wel bewust van dat je in beginsel direct een arbeidsovereenkomst aan gaat. Zorg dat je dit dus goed schriftelijk vastlegt. Meer informatie omtrent arbeidsovereenkomsten en onze voorbeeldcontracten vind je hier. Door de geringe ervaring met elkaar is het wel verstandig om een proeftijd op te nemen.

 5. Toch een brief en/of CV?
  Natuurlijk blijven er functies waarvoor een bepaald opleidingsniveau en/of ervaring belangrijk is. Dan is het vooraf fijn op basis van het werkverleden hier al een oordeel over te vormen. Vraag in die gevallen vooral om een (beknopt) CV en/of sollicitatiebrief.

Tim Brussel

Tim Brussel

Brancheadviseur wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.