Expertmeeting Interieurvakman m/v geeft de woonbranche een positieve impuls

10 februari 2023

Met de krapte op de arbeidsmarkt is de vraag naar goede vakmensen in de woonbranche actueler dan ooit. Het consortium Interieurvakman organiseerde op 3 februari 2023 voor de derde keer een Expertmeeting. Uiteenlopende partijen uit de hele keten spraken met elkaar over manieren om de toestroom van nieuwe vakmensen te vergroten.

De bijeenkomst werd gehouden bij de Plinten- en Profielencentrale in Wijk bij Duurstede en kon rekenen op een hoge opkomst van zo’n 50 deelnemers. Er waren vertegenwoordigers aanwezig van fabrikanten, leveranciers, woning- en projectinrichters, retailers, brancheorganisaties (INretail en BVP) en vertegenwoordigers van de vijf ROC-scholen die de opleiding voor Interieurvakman m/v verzorgen.

Groeiende aandacht voor het vak

Carin van Unen (Deltion College), voorzitter van het consortium, opende de bijeenkomst. Zij benadrukte dat het MBO en het beroepenveld elkaar hard nodig hebben. Op die manier kunnen de scholen zorgen voor passend onderwijs. De rol van de fabrikanten is daarbij ook van belang; zij zorgen ervoor dat scholen met alle ontwikkelingen mee kunnen gaan.

Dagvoorzitter Nirene van Brussel (Summa College) gaf een korte inleiding over de stand van zaken rond het consortium. Een positieve ontwikkeling is de uitbreiding van de samenwerking binnen de sector en de groeiende aandacht voor het vak van interieurvakman/vrouw.

Stijgend aantal leerlingen

Het aantal leerlingen is in drie jaar tijd flink gestegen. Bij de start van het consortium, in 2020, waren er 60 studenten die de opleiding voor woning/projectstoffeerder deden, inmiddels worden er meer dan 200 studenten per jaar opgeleid voor het vak. Ook steeds meer VMBO-leerlingen kiezen voor de richting Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). Dit profiel is met zo’n 20% gestegen en is inmiddels één van de grootste profielen binnen het VMBO. Sinds kort heeft de opleiding voor interieurvakman/vrouw, samen met die voor keukenmonteur, een plek op de site van BWI. Daarmee wordt een interessante jongerendoelgroep bereikt.

Imago opleiding

Theo van Elk sprak namens initiatiefnemer INretail over het imago van de interieurvakman/vrouw. Een beter imago zal bijdragen aan een betere uitstraling van het vak en een grotere instroom van nieuwe kandidaten. Daar wordt onder zijn leiding hard aan gewerkt. Zo wordt er een nieuwe website ontwikkeld en worden decanen bezocht om een toelichting op de opleiding te geven.  Anja van der Sluis (Deltion College) presenteerde de resultaten van een onderzoek over krapte op de arbeidsmarkt en duurzame inzetbaarheid van studenten voor nu en in de toekomst. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor veel opleiders.

Tal van ideeën

Het consortium Interieurvakman is een samenwerkingsverband tussen INretail en de opleiders die de opleiding Interieurvakman woning- en projectstoffering verzorgen. Dit zijn het Hout- en Meubileringscollege, het Summa College, ROC Midden Nederland, het Deltion College en het Alfa College. Daarnaast wordt er samengewerkt met de Branchevereniging Projectinrichters (BVP) en wordt vanuit het consortium het Nederlands Kampioenschappen Woon-en Projectstofferen (NKWP) georganiseerd.

Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.