INretail Ledenpeiling Medewerkers en Opleiding

27 augustus 2021

Eind vorige maand hebben we een peiling gehouden onder onze leden om de problematiek rondom het vinden van nieuw en de behoefte voor ontwikkelen van bestaand personeel in kaart te brengen. Hierin zien we duidelijk dat de vraag naar vakmensen groot is en dat het een behoorlijke uitdaging is de juiste medewerkers te vinden. De resultaten van de peiling specifiek voor de woonbranche met daarbij een aantal relevante verwijzingen vind je hier.

Vacatures

 • 67% verwacht een toename van het aantal medewerkers, met name voor verkoop en ambachtelijke functies, maar ook logistiek en klantenservice.
 • 56% heeft nu daadwerkelijk een vacature open staan. De meest gebruikte wervingskanalen zijn social media, eigen netwerk, website of een online vacaturesite.
 • 84% geeft aan problemen of moeilijkheden te verwachten met het invullen van de openstaande vacatures en dan met name bij de ambachtelijke en verkoopfuncties
 • 90% geeft aan het (erg) moeilijk te vinden geschikte medewerkers te vinden
  40% verwacht 1-3 maanden bezig te zijn met het invullen van de vacature
  57% verwacht hier meer dan 4 maanden te tijd voor nodig te hebben of weet dit echt niet

Ontwikkeling/ opleiding

 • 2/3 van de ondernemers voert jaarlijks gesprekken met medewerkers, bij het grootste deel is een ontwikkelplan geen onderdeel van dit gesprek
 • 2/3 geeft aan behoefte te hebben aan het opleiden van medewerkers of is hier al actief mee bezig, veelal is deze opleiding gericht op vakkennis, verkoop en ambacht
 • 1/3 van de ondernemers geeft aan zichzelf verder te willen ontwikkeling op het vlak van management en vakkennis
 • 64% is erkend leerbedrijf en biedt met name BOL en BBL stageplaatsen aan gericht op verkoop (86%) en ambacht (39%)

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.