Geen vraag te gek
088 973 06 00

De interieurvakman m/v

Vorige week hebben we een convenant ondertekend waarbij we ons voor twee jaar verbinden aan het Nederlands Kampioenschap Woning en Projectstoffering (NKWP). Tijdens de eerstvolgende editie van de Interieur Collectie Dagen (InCoDa) in september in Gorinchem, strijden profs, -ook jongeren!- om de eer.

Is dat belangrijk? Ja, dat is het zeker! Want werken in de woonbranche, ik doel in dit geval op het pure ambachtswerk, kan wel wat support gebruiken. We ervaren dagelijks het groeiende gebrek aan echte vakmensen. Je kunt de mooiste kwaliteit in vloeren, keukens, meubelen en raamdecoraties verkopen. Maar als de interieurvakman (m/v) ontbreekt om te leggen, te stofferen of te plaatsen, dan valt elk resultaat tegen.  

Kampioenschap 

Met een kampioenschap alleen los je geen tekort aan vakmensen op, maar als onderdeel van een veel breder plan, ingebed in de Taskforce toekomst ambachten in de woonbranche, komt er wel een structurele beweging op gang. Alles begint met het beter vermarkten van wat puur vakmanschap is, duiding van de passie die nodig is om van iets moois nog iets veel mooiers te maken. Dat goede aansluiting tussen onderwijs en praktijk en betere, versnelde, opleidingsmogelijkheden voor wie wil omscholen naar dit vakgebied noodzakelijk is, lijkt mij duidelijk.

Samen de schouders eronder leidt altijd tot meer. InCoDa biedt een prachtig podium om het ambacht zichtbaar te maken. Waar ik vurig op hoop is dat er vooral ouders met kinderen komen. Jonge leerlingen die aan het vak willen ruiken en wel eens willen zien waar een opleiding, bijvoorbeeld tot interieurvakman m/v, toe leidt. Net zo hard hoop ik dat retailers hun woningstoffeerders inschrijven voor deelname. Bestaat er betere reclame voor je bedrijf dan jouw interieurvakman die een prijs gewonnen heeft op het NKWP?

Zaaien en oogsten

Het is ons gezamenlijke belang vakmensen voor straks te vinden, te boeien en te binden. Ook jij hebt daarin verantwoordelijkheid. Zit er een VMBO - de kraamkamer voor het MBO - in jouw buurt? Geef dan eens een gastcollege. Of laat leerlingen een dagje stagelopen zodat ze ervaren hoe mooi het vak van interieurvakman is. Nu zaaien, is op termijn oogsten.

Vergeet vooral de kapers op de kust niet. Politie, defensie, bouw, metaal en nog veel meer branches laten geen kans onbenut om jongeren te rekruteren. De vraag naar doeners overstijgt het aanbod. Die disbalans mag er niet toe leiden dat de woonbranche straks het nakijken heeft. Dit is het moment om alle registers open te trekken, te laten zien hoe mooi vakmanschap in onze branche is!

Voor meer informatie of aanmelden voor deelname aan het NKWP, stuur je een e-mail naar Peter Arend van het HMC: p.vanderarend@hmcollege.nl

Delen