Persbericht

PERSREACTIE: Omzetontwikkeling CBS kwartaal 1 2021

26 mei 2021

Doordat de lockdown begin dit jaar alleen online winkelen mogelijk maakte, steeg de omzet in dit kanaal in het eerste kwartaal van 2021 met bijna 86%. Retailers ondernemen steeds meer multichannel sinds zij april vorig jaar massaal ook online verkoopmogelijkheden omarmden. Het was een antwoord op alle coronamaatregelen en het veranderde koopgedrag van de consument. Toch kon de online verkoop een totale omzetdaling voor non-food detailhandel van 22% en zelfs 34% en 28,5% voor mode- en schoenenwinkels niet voorkomen.

Steun blijft nodig

De cijfers tonen de grote klappen die de sector door alle coronamaatregelen heeft opgelopen.  Door alle misgelopen omzetten en doorlopende kosten is er sprake van een miljardenschade. Steun van de overheid blijft ook na 1 juli aanstaande nodig in de vorm van tegemoetkoming in de loonkosten en ook in de vaste lasten. Dat geldt voor het mkb maar zeker ook voor grote landelijke ketens. Die worden via de huidige TVL-regeling nog steeds niet op een realistische manier gecompenseerd voor hun doorlopende vaste lasten. INretail vindt dat het kabinet met een beter passende regeling over de brug moet komen. Nu de overheid gefaseerd alle beperkingen loslaat, mogen ondernemingen in het zicht van de eindstreep niet onderuit gaan.

Herstellen en investeren

Onnodige leegstand en verlies van werkgelegenheid moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Een passend pakket aan maatregelen moet ondernemers helpen te herstellen van alle schade. Uitstel en het over jaren uitsmeren van terugbetaling van (belasting-)schulden moeten hier onderdeel van zijn. In de kern gezonde bedrijven hebben die aanloop nodig om weer te kunnen investeren in hun toekomst, want die is anders dan voor corona. Consumenten tonen ander koopgedrag, oriënteren zich vaker digitaal op hun aankopen en willen in fysieke winkels en winkelgebieden vooral sfeer en beleving ervaren.

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.