Wat goed, je wil jezelf verdiepen in het onderwerp samenwerken.

Samenwerken maakt ondernemen leuker, makkelijker en succesvoller. Naast samenwerken met je buur-ondernemer of centrumgebied kan je bij samenwerken ook denken aan het verbinden aan een platform, samenwerken met je verhuurder of leveranciers, de gemeente en lokale scholen en sportclubs. Samenwerken is de basis voor alles.

Aan de slag Doe de test
Stuurwiel: Identiteit 2

Je vindt op deze pagina verschillende soorten content, onderverdeeld in 3 niveaus: ★ (basis), ★★ (uitblinken), ★★★ (innoveren). Wil je weten op welk niveau jij nu zit? Vul dan eerst de Stuurwiel-tool in! Of ga direct aan de slag op deze pagina en ontdek het zelf.

Van place to buy naar place to be

Samenwerken is de basis van alles. Kjel Vosjan en Renée Hendriks vertellen je in dit college over waarom samenwerken in jouw winkelgebied zo belangrijk is en hoe je die samenwerking start. (★,★★,★★★). Het eerste college is voor iedereen. De overige colleges zijn exclusief voor de leden van INretail (log in om al deze colleges te volgen). Lid worden? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

KUIF en Huisje-boompje-feestje wonen samen

Je leest het goed: de winkels van Marleen Kleuskens (Huisje-boompje-feestje) en Ellie Thijssen (KUIF) zijn samen gaan wonen. Samen wonen en samen werken. Hoe dat gaat? We stelden de dames supersnelle vragen en legden hen een aantal duivelse dilemma’s voor. 

Toekomstscenario's na corona

De toekomst van winkelen

Hoe zorgen we voor levendige (winkel) gebieden en wie of wat is daarvoor nodig? Zef Hemel deelt zijn visie op de publieke waarde van winkelen en geeft ons vijf lessen mee uit zijn presentatie (★★★): 

 1. De basisregel; In binnensteden gaat het niet alleen over winkels.
 2. Winkelstraten in binnensteden zijn buitengewoon veerkrachtig.
 3. Niet elke binnenstad heeft dezelfde toekomst.
 4. Historische studies van binnensteden zijn waardevol. 
 5. Doe het niet alleen! 
Lees meer

Zo verkoop je met succes via een marktplaats

Dit is hét moment om een platform te starten, althans volgens de expertgroep Marketplaces. Experts leggen in deze bluepaper (★★) uit hoe je kunt besluiten of het slim is om een marktplaats te starten. En hoe je dat doet? Dat leer je in deze e-learning over succesvol verkopen via marketplaces.

Bekijk de e-learning
PERSBERICHT: INretail Academy: overzicht in (gratis) opleidingen aanbod

Deze gratis trainingen staan klaar voor jou en je medewerkers

Op de INretail Academy vind je het aanbod aan trainingen en opleidingen met korting van onze partners (Detex, Skilltstown, OVD Opleidingen en Van Kraaij Educatie). Voorbeelden zijn:

 • Lean: leer kijken naar de wensen van de klanten en in te spelen op technologische ontwikkelingen
 • Manager: hoe je als manager omgaat met de constant veranderende rol van de fysieke winkel
Bekijk hier meer

Loyale klanten binnen je winkelgebied? Dat doe je zo!

Ook als winkelgebied wil je de binding met je klant vergroten. Daar kan een loyaliteitsprogramma bij helpen! Omdat er veel bij komt kijken, hebben we een handig stappenplan voor je. Hierin worden belangrijke fases, acties en aandachtspunten beschreven. Zo wordt je loyaliteitsprogramma een groot succes! (★★,★★★)

Bekijk het stappenplan
Samenwerken: modehype of must have?

Met deze vijf punten start een succesvolle samenwerking

 • Je staat er echt voor open en hebt een goed verhaal over wie je bent en wat je wilt bereiken;
 • Je maakt duidelijk wat je verwacht en kan dit ook uitleggen aan potentiële samenwerkers;
 • Je merkverhaal is inspirerend en je doelen zijn concreet;
 • Bij elk advies of beslissing weeg je af of deze bijdraagt aan je idee over te behalen doelen;
 • Je hebt het volste vertrouwen in de ander.

WOW!

De way of working (WOW) zijn de zeven belangrijke vuistregels die alles uit een samenwerking halen. Want samen kun je nog beter inspelen op de vraag van een consument. Sterker nog: een samenwerking biedt kansen! (★,)

Lees meer over WOW
Basiscursus Arbeidsrecht
welles nietes

Het platform voor samenwerken met winkelgebieden

In winkelgebieden wordt er alles gedaan om bezoekers te trekken. Dat is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig zien we mooie initiatieven ontstaan en gaan bestaande tradities door. Op platform DNWS vind je veel ideeën en praktijkvoorbeelden  (★,★,).  

Bekijk DNWS

“Vroeger gingen we naar de kerk om met gelijkgestemden samen te zijn. Nu gebeurt dat minder, maar het zoeken naar verbondenheid blijft. Communities hebben deze rol misschien wel een beetje overgenomen.”  – Dave de Graaf (Rapha Sports)

Aan de slag!

Eigen producten van INretail, speciaal ontwikkeld voor jou als lid, kan je vaak gratis downloaden of aanvragen. Op het gebied van samenwerken zijn dit echt onze pareltjes die jou verder op weg kunnen helpen. 

 • DNWS (Platform De Nieuwe Winkelstraat) zet zich in om winkelgebieden vooruit te helpen. Gedragen door de brancheverenigingen Vakcentrum en INretail, want ook zij geloven in lokaal samenwerken.  
 • Als je een zzp’er inschakelt, wil je natuurlijk duidelijke afspraken maken over jullie samenwerking. Niet alleen inhoudelijk (over de prijs, de deadline, aansprakelijkheid, etc.), maar ook over de aard van jullie samenwerking. We zetten hier alle do’s en don’t voor je op een rij. 

TIP (★) Wees trots op met wie je samenwerkt. Laat net als Nenas zien wie de vrienden van jouw winkel zijn.

Vul samen het Stuurwiel in!

Je kan als ondernemer kiezen om het Stuurwiel individueel in te vullen óf met je centrumgebied. In Hengelo, Venlo en Nijmegen bijvoorbeeld, gaan eind 2021 diverse winkels samen aan de slag gegaan met het Stuurwiel. Zo versterk je als ondernemers direct het werken aan verbetering van jouw winkelgebied! Wil je hier meer informatie over?

Neem contact op

En? Heb je er wat van opgestoken?

Blijf jezelf ontwikkelen op de pijler identiteit, blijf deze pagina bezoeken, we plaatsen er wekelijks nieuwe nuttige content op. En na een tijdje raden we je aan om het Stuurwiel opnieuw in te vullen om te ontdekken of jouw inspanning heeft gewerkt. Ben je gegroeid? Je ziet het aan het aantal sterren!

Doe de test

Kunnen we je verder nog helpen?

Heb je na het invullen van het Stuurwiel of het lezen van de verschillende hulppagina’s een vraag? Of wil je met jouw expertise of producten bijdragen? Dat kan! Je kan ons op deze manier bereiken: