De risico's van een ondernemer

De risico’s van een ondernemer

Bij ondernemen horen risico’s, maar uiteraard wil je deze tot een minimum beperken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, waardoor jij als ondernemer goed voorbereid aan de slag kunt gaan.

Kies de rechtsvorm die bij jou past 

Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid (bijv. eenmanszaak of vof) ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijv. een bv) houd je privé- en zakelijk vermogen gescheiden. Naast persoonlijke aansprakelijkheid bieden bepaalde rechtsvormen ook fiscale voordelen. De eenmanszaak en vof zijn bijvoorbeeld fiscaal vaak gunstiger, terwijl bij hogere winsten een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zoals de bv gunstiger kan zijn. Laat je hierbij adviseren door de bedrijfsadviseurs van INretail.

Lees ook ons artikel over de verschillende rechtsvormen.

Bescherm jezelf met algemene voorwaarden

In je algemene voorwaarden leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant. Dit voorkomt geschillen over bijvoorbeeld de offerte, levertijd, transport, betaling, eigendomsvoorbehoud, garantie, geschillen en aansprakelijkheid. Zorg ervoor dat je klant voor de verkoop weet dat je algemene voorwaarden hebt en deponeer ze eventueel bij KVK of bij de Rechtbank voor meer bewijsvoering en professionaliteit.

Let op dat het belangrijk is dat je voorwaarden juridisch kloppend zijn, in de praktijk zien we dit nog vaak mis gaan. Op de adviestool kun je een template vinden van online voorwaarden. Heb je winkelvoorwaarden nodig? Neem dan contact op met ondernemersservice via info@inretail.nl . Voor de woonbranche en bruidsmode gelden de CBW-voorwaarden.

Verzeker je bedrijfsrisico’s 

Als ondernemer ben je verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een ziektekostenverzekering en WAM. Daarnaast is het slim om aanvullende verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of rechtsbijstandverzekering af te sluiten om jezelf te beschermen tegen eventuele risico’s.  Verder is het belangrijk om te weten dat privé-verzekeringen niet je zakelijke risico’s dekken. Het is niet altijd verplicht om je te verzekeren en niet alle zakelijke verzekeringen zijn noodzakelijk.

Bij onze eigen verzekeringsdienst INretail Verzekert bieden we eerlijke prijzen en de beste verzekeringen. Informeer bij INretail Verzekert naar jouw voordeel.

Ga naar de website van INretail Verzekert

Zorg dat je facturen altijd worden betaald 

Factoring of reverse factoring wordt ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Hierbij betaalt een bank of factoringbedrijf jouw facturen tegen een vergoeding en handelen zij de betaling af met je klant.

Kortom, ondernemen brengt risico’s met zich mee, maar door de juiste keuzes te maken en jezelf te beschermen met verzekeringen en algemene voorwaarden, kun je deze tot een minimum beperken. Laat je hierbij adviseren door professionals en informeer bij je verzekeraar wat voor jou handig en verstandig is.

Veilig werken 

Online is van groot belang in deze tijd. Cybercriminaliteit is sterk gegroeid en dagelijks in het nieuws. Door regelmatig updates en back-ups te maken en sterke wachtwoorden met tweestapsverificatie te gebruiken, werk je digitaal veiliger. Door de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen te volgen verminder je de cyberrisico’s en vergroot je de weerbaarheid van je bedrijfsvoering. Beveilig ook je webwinkel, want deze is vaak een doelwit. Bijvoorbeeld met een SSL-certificaat en tweestapsverificatie voor betaalsystemen. Kijk voor meer informatie: De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen | Digital Trust Center (Min. van EZK) 

Tips 

  • Bescherm je webwinkel tegen betaalfraude met een veilige verbinding en betaalsysteem. 
  • Zorg dat je op de hoogte bent van eventuele online dreigingen en vooraf voldoende maatregelen neemt. Kijk op: INretail Kennisbank – Online voor een overzicht. 

Als je een eigen bedrijfspand hebt, is het belangrijk om deze goed te beveiligen. Begin met nieuwe sloten en een sleutelplan, overleg met een beveiligingsbedrijf en je verzekeraar over bouwkundige en elektronische maatregelen en schakel indien nodig een alarmcentrale op afstand in. Laat klanten digitaal betalen en zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je personeel. Verdiep je in bedrijfsveiligheid en werk samen aan een veilig winkelgebied.

Zorg voor een optimale beveiliging van je pand met All Right Security. Het aanbod is speciaal geselecteerd voor INretail-leden.

Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.