personeel

10 tips voor professioneel personeelsbeleid

Door zaken goed te regelen met een professioneel personeelsbeleid en regelmatig met elkaar in gesprek te gaan, voelen jouw medewerkers zich meer betrokken en gewaardeerd. Dat draagt bij aan het behoud van jouw medewerkers. Onderstaand overzicht helpt je daar bij.

 1. Ken de belangrijkste redenen om bij jou te werken
  De huidige arbeidsmarkt is dynamisch. Als je weet wat de drijfveren zijn voor (potentiële) medewerkers om te kiezen voor een baan in de retail namelijk werksfeer, financiële vergoeding en flexibiliteit, geeft dit ook inzichten over wat jij nu kunt regelen voor jouw huidige medewerkers. Doe daar je voordeel mee en lees het volgende artikel.
 2. Voer een werkgesprek
  Ga regelmatig in gesprek met jouw medewerkers en ontdek wat zij belangrijk vinden en waar je ze bij kunt ondersteunen. Wij schreven hierover een artikel met nuttige tips omtrent het voeren van gesprekken met jouw medewerkers.
 3. Inzicht in elkaar met behulp van DISC-methode
  Praten met elkaar is de basis voor een fijne samenwerking. Teams die inzicht hebben in elkaars gedrags- en communicatiestijlen zijn beter in staat om gebruik te maken van elkaars kwaliteiten. Dus kijk eens door de DISC-bril met een “open je blik” naar elkaar. Klik hier voor meer informatie en het aanvragen van de nieuwe editie van open je blik met de DISC-waaier.
 4. Gratis training in de vorm van een werkboek: in 10 stappen naar een gelukkig team en blije klanten 
  Uit onderzoeken blijkt dat werkgeluk ook een belangrijke factor is in het binden van jouw medewerkers. Je kunt de 10 opdrachten uit dit boek samen met je team doorlopen tijdens de overlegmomenten (dag of weekstart / werkoverleggen). Lees hier een artikel wat jij kan doen met ook nuttige tips.
 5. Heb blijvend aandacht voor het behoud van je medewerkers 
  Als je de (basis)zaken op orde hebt, is het belangrijk om blijvend stil te staan hoe je ervoor zorgt dat  jouw huidige medewerkers bij je willen blijven werken. Waardering, betrokkenheid en ontwikkelingsmogelijkheden zijn cruciaal en lees meer in dit artikel.
 6. Inzicht in individuele ontwikkelmogelijkheden van jezelf en je team
  Wellicht ben je op zoek naar een objectief instrument die inzicht geeft in jouw eigen gedragsstijl of die van een ander. Hiervoor is een DISC-analyse aan te raden. Of wil je weten welke vaardigheden ontwikkelbaar zijn en welke vooral niet. Dit is zeer nuttige informatie bij het ontwikkelpad voor je medewerker of voor jouzelf als ondernemer. Dan is de Fitch-analyse een tool die je deze inzichten geeft. Bekijk hier de mogelijkheden.
 7. Regel de basis
  Voor een professioneel personeelsbeleid is het belangrijk dat jij de basisvoorwaarden goed op orde en geregeld hebt met jouw medewerkers. Dit begint bij een arbeidsovereenkomst. Hier vind je meer informatie over arbeidsovereenkomsten en onze voorbeeldcontracten.
 8. Maak heldere afspraken
  Ook is het belangrijk om na te denken over verdere zaken en afspraken die gelden bij jou in het bedrijf. Ons advies is om dit kenbaar te maken en op te nemen in een Personeelshandboek. INretail heeft hier een compleet en uitgebreid format voor beschikbaar. Hier kun je deze aanschaffen. Extra tip: maak gebruik van de VIQZ-personeelsapplicatie om eenvoudig en efficiënt personeelsroosters te maken, te communiceren met je personeel én medewerkers online trainingen aan te bieden.
 9. Check de cao
  Naast de arbeidsovereenkomst is het van belang dat jij als werkgever de CAO hanteert en respecteert. Denk hierbij aan een marktconforme beloning en verdere secundaire arbeidsvoorwaarden. De CAO-tekst en loontabellen vind je hier.
 10. Veilig en gezond werken? 
  Een volgende belangrijke stap is om na te denken over zaken als veilig en gezond werken. Wij wijzen je hier graag op verschillende belangrijke zaken zoals het uitvoeren van een RI&E, het hebben van een preventiemedewerker, oog hebben voor de Arbocatalogus, nadenken over arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid, maar bijvoorbeeld ook zaken als discriminatie en pesten op de werkvloer.

Vragen?

Wil je meer weten of het behouden van medewerkers of heb je andere vragen over personeel? Neem contact met ons op!

Contacteer de adviseur Bel ons
Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.