Bijl Blogt: De transitie van verkopen naar verbinden

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Verkopen is in essentie altijd een kwestie van gunnen geweest. Als je als klant wanhopig bent, per direct iets wil scoren, dan ligt het wellicht iets genuanceerder, meestal gaat het simpel om de gunfactor. Als je mensen meer oprecht gemeende aandacht geeft dan zal dat beloond worden. 

Artiesten gedrag
De kunst, met grote K, is daarbij dat bezoekers als gasten worden behandeld. Ze moeten dat WAUW-gevoel ervaren. Verkopers moeten begrijpen, net als artiesten: waarmee, hoe en wanneer ze hun publiek moeten verrassen. Dit publiek, de potentiele kopers, zijn mensen die ontspanning willen. Het zit in de genen van artiesten om, op het juiste moment, dat lekkere gevoel te bieden. Wij mensen, jij en ik, worden daar heel blij van. We willen alles even vergeten als we lekker wegvluchten in onze kooproes. Wie wil dat niet? De voorpret begint met je laten inspireren, het kopen moet voelen als een feestje en de aftersale, als vanzelfsprekend. Koopplezier bezorgen is mensen blijmaken door kopen makkelijker en/of leuker te maken.

Een eigen verhaal
Verkopen is geen trucje dat je kan kopiëren of herhalen. Het begint altijd met een eigen verhaal. Wat heb je te melden? Voor wie is het interessant? Hoe leuk kan je het brengen? Krijg je het gedragen?
Mensen (bezoekers, gasten en klanten) willen zich verbinden en herkennen in verhalen. Niemand zit te wachten op vluchtige of slappe verhalen. We willen vooral geboeid worden en wegzakken in oprechte aandacht. De ene keer via internet, de andere keer mobiel of juist op de winkelvloer. De impact van online is groot. Het gaat niet alleen om ‘internet of things’, het is vooral ook ‘internet of souls’. We verlangen naar interessante en informatieve verhalen, die ons zo persoonlijk mogelijk raken.

Plekken om te verbinden
Internet is de plek waar de omzetten al jaren groeien. Veel winkels maken zich daar - ten onrechte - zorgen om. Internet is bij uitstek de plek die je moet gebruiken om extra kansen te benutten. Het gaat daarbij vooral om beter verleiden en verbinden. Winkels hebben en krijgen steeds vaker te maken met bezoekers die geïnformeerd en gericht een bezoek afleggen - ‘Het huiswerk is online al gedaan’. Investeren in andere teamgenoten, die specifieke internet kennis hebben, is daarom een noodzaak. Het veranderende koopgedrag vraagt om andere kennis in het bedrijf. Wie in jouw bedrijf heeft de kennis en gave om op de juiste plek en op het passende moment te verbinden? Zorg dat je in het leven van je klanten staat, overal en altijd. :)

Ps. Een aanrader om te lezen: Wijnand Jongen ‘Het einde van online winkelen’

Tags
Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Koopzondag: aan jou de keuze!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.
  Koopzondag: aan jou de keuze!
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen