Geen vraag te gek
088 973 06 00

Diep respect

Als je terugkijkt op 2020 heb je de neiging om vooral te denken aan de problemen, teleurstellingen en negativiteit waarmee ondernemers in de detailhandel dit jaar zijn geconfronteerd als gevolg van het coronavirus. Vrijwel vanaf het begin van het jaar was het ‘foute boel’. Toch overheerst op dit moment bij mij het respect voor die ondernemers die niet bij de pakken zijn gaan neerzitten.

Gelijk speelveld

Ik heb van nabij meegemaakt hoe retailers door het jaar heen hebben moeten anticiperen op steeds weer nieuwe  uitdagingen. Zonder uitzondering hebben de sterk wisselende omstandigheden door de overheidsmaatregelen die getroffen zijn een negatief effect gehad op het ondernemen. Vanuit INretail hebben we daar zo goed mogelijk op geanticipeerd en ervoor gezorgd dat we ‘aan tafel’ zitten om een zo gelijk mogelijk speelveld in stand te houden.

Chapeau!

Hoe moeilijk 2020 ook was, bij een groot deel van de Nederlandse retailers overheerst een gevoel van ‘niet zeuren!’. Als creatief ondernemerschap er ooit voor heeft gezorgd dat ondernemers in staat zijn om zo’n diepgaande crisis te overleven, dan is het wel dit jaar. Alles is uit de kast gehaald om de winkel overeind te houden: van kopen op afspraak tot thuis bezorgen en van verlenging van de openingstijden tot intensieve inzet op de social media. Chapeau!

Meer druk

Eén van de grote uitdagingen waarvoor ondernemers in de schoenenbranche dit jaar zijn gesteld is de verschuiving van een nog groter deel van de verkoop naar online. Dat heeft nóg meer druk gelegd op de omzet die in de fysieke winkel wordt gerealiseerd. Menig schoenondernemer heeft deze handschoen adequaat opgepakt door de klant die nog altijd graag winkelt zoveel mogelijk tegemoet te komen met services die ik eerder al noemde.

Diep respect

Het zoveel mogelijk persoonlijk maken van het advies- en verkoopproces is juist nu van onschatbare waarde. Het kweekt nog meer sympathie en goodwill bij de klant, voor nu én voor de toekomst. Tegelijkertijd gaat INretail onvermoeibaar door met lobbyen voor voortzetting van de steunmaatregelen zolang dat nodig is. Alleen al vanuit diep respect voor al die schoenenretailers die juist nu het hoofd niet laten hangen.

Delen