Geen vraag te gek
088 973 06 00

Impactanalyse post corona | Mode & Schoenen

De coronacrisis zal blijvende gevolgen hebben op het consumentengedrag en daarmee op de retailsector. Dit wordt bevestigd door de Retail postcorona impactanalyse, uitgevoerd door Q&A in opdracht van de Retailagenda en INretail. Maar blijvende gevolgen zijn niet per definitie negatief, hier liggen ook kansen.

Onder druk van Covid-19 hebben er veel veranderingen plaatsgevonden. Denk bijvoorbeeld aan de toename van online winkelen en de invloed hiervan op de fysieke winkelstraat. Met name grote steden ervaren deze afname van bezoekers in de winkelstraat. Consumenten blijven graag in de vertrouwde omgeving en geven de voorkeur aan kleinere gemeenten en buurtcentra. Een scenario waar je als fysieke retailer logischerwijs niet erg vrolijk van wordt. Toch liggen er wel degelijk kansen waar ook jij van kan profiteren. Dit wordt in dit artikel nader toegelicht.

Onder invloed van de coronacrisis besluit 48% van de consumenten zich online te oriënteren en geeft 35% de voorkeur aan online winkelen. Meer dan de helft geeft aan dit in de toekomst te blijven doen. Opmerkelijk is dat dit gegeven voor iedere doelgroep van toepassing is. Daarmee maken de generaties x en babyboomers de grootste transformatie door want zij winkelden van alle consumentengroepen tot corona nog het minste via online kanalen. Een overlappend kenmerk van deze twee generatiegroepen is dat zij de 50+ doelgroep beslaan. Een doelgroep die alleen maar groeit, de grootste koopkracht heeft en goed is voor 60% van de consumentenbestedingen in Nederland. Een groep waar veel fysieke winkeliers op inspelen maar die nu voor een groot deel naar het online kanaal bewegen. Wat nu!?

Allereerst, wat is eigenlijk de motivatie voor consumenten om in een fysieke winkel te kopen? Producten kunnen zien en voelen, de mogelijkheid om kleding te passen, winkelen als een uitje ervaren en niet te hoeven betalen voor verzendkosten. Daarnaast is ook deskundig personeel een motivatie om niet voor online te kiezen. Echter zijn er wel online elementen die de klant in een offline omgeving wenst. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van voorraad. Een omnichannel omgeving dus maar dan beleeft vanuit de fysieke winkel.

Maar alleen naar de offline motivaties kijken zou een vertekend beeld geven. Wat zijn dan de redenen waarom consumenten besluiten (door corona) online te gaan winkelen. Hierover geven consumenten terug dat op dit moment nog geldt dat het veiliger is om online te winkelen maar dat hierdoor ook werd ervaren dat er veel tijd kan worden bespaard en dat er kan worden gewinkeld zonder openingstijden. Zowel in de schoenen- als modebranche is de klap rondom de verschuiving van offline naar online erg groot. Zo groot dat retailers in veel gevallen, onder invloed van bovenstaande bevindingen, in beweging moeten komen. Bezit je enkel een fysieke winkel én behoren generatie x en babyboomers tot jouw doelgroep dan geldt dit voor jou. Overeenkomstige eigenschappen tussen deze generatiegroepen zijn de hoge mate van loyaliteit en de behoefte aan zintuiglijke waarnemingen van producten. Dit is een fundamentele eigenschap die, ondanks de toename van online gebruik, blijft bestaan. Dat houdt in dat je hiermee, ten opzichte van pure online spelers, het verschil kan maken. Maar niet zonder óók de voordelen van online te bieden. 

Het profiel van deze klant ziet er als volgt uit: Jouw klant heeft de afgelopen maanden online als koopkanaal omarmt. De voordelen van altijd en overal kunnen winkelen, veilig en vanuit ‘de luie stoel’ wegen zwaar. Daar tegenover geldt voor deze klanten dat ze graag producten willen voelen, ze wensen professioneel advies en vinden het prettig als er geen extra kosten worden gerekend voor gebruik van een ander kanaal. Een klant die optimaal tevreden is als on- en offline dus naadloos in elkaar overlopen

Kan dit dan alleen door een volwaardige webwinkel naast fysieke retail te laten draaien? Nee zeker niet. Er zijn veel mogelijkheden om zowel een on- als offline ervaring te kunnen bieden. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Inzet van social media
  • Gebruik van een platform
  • Online personal stylist
  • Aanbieden van een fashionbox

Een bijkomend voordeel is het klantcontact dat je hiermee kan intensiveren. Doordat je veel meer van je klanten weet en verschuivingen in consumentengedrag vroegtijdig signaleert ben je in staat om je klant een stap voor te blijven en hem te verrassen. Dit zet je niet alleen beter op de kaart bij nieuwe klanten maar draagt ook bij aan het binden van bestaande klanten. Maar buiten dat de klant de wens bij de retailer neerlegt ook online te participeren neemt dit businessmodel ook een risicofactor voor de ondernemer weg. Als we het namelijk hebben over onzekerheden in de markt, ook wel bedreigingen genoemd, is bijvoorbeeld het onzekere verloop van het coronavirus iets om serieus rekening mee te houden. Een externe factor waar je geen invloed op hebt maar waar je je wel op dient voor te bereiden. Wat als er een tweede golf komt of wellicht een andere bedreiging die het fysieke winkelen lam legt? En andersom? Wat als online winkelen plots, om welke reden dan ook, niet meer mogelijk blijkt. Ook dan profiteer je van de voordelen van twee kanalen.

Consumenten hebben een steeds grotere behoefte aan flexibiliteit. Een wendbare organisatie is daarom essentieel om toekomstbestendig te zijn. Kun je ineens niet meer terugvallen op al je verkoopkanalen dan is de kans groot dat er altijd één blijft draaien. Eén waar niet alleen jij maar ook de consument in zo’n situatie in massa voor zal kiezen. Simpelweg omdat ook hij wordt gedwongen in die situatie. Met deze wetenschap hoeft de schoenen – en modebranche dus niet opnieuw overvallen te worden door een scenario ‘waar nooit iemand rekening mee had gehouden’. Waarom niet? Omdat je er rekening mee hebt gehouden en tot die tijd optimaal profiteert van de kanteling die de gehele bevolking heeft doorgemaakt en die, in ieder geval voor de komende jaren, ons DNA zal bepalen.

Lees hier de impactstudie

Bron: Impactstudie

Delen