Verkopen of toch doorgaan?

18 april 2023

Een ondernemer wilde met spoed een afspraak maken, de onderneming moest zo snel mogelijk verkocht worden. Hij was er helemaal klaar mee. ‘Klanten zeuren alleen maar’ en wat blijft er nu eigenlijk onder de streep over? Zoals gebruikelijk ga ik in dit soort situaties naar de ondernemer toe en maak ik een afspraak in de winkel. Op deze manier krijg ik direct een gevoel bij de ondernemer en de winkel. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de inspanning die geleverd werd niet ten uiting kwam in het resultaat, wat veel spanning gaf. Het plezier had hij verloren. De winkel en het concept zagen er echter zeer representatief uit en de locatie was prima. Maar waarom bleef het rendement dan uit? En als het rendement wél goed zou zijn, zou hij dan nog steeds willen verkopen?

In het kader van een mogelijke verkoop van de onderneming zal de winkel toch ook verkoopklaar gemaakt moeten worden en hoe aantrekkelijk is de winkel voor een mogelijke koper? Allemaal vragen die aan bod kwamen. We hebben in eerste instantie besloten om een financiële analyse van het bedrijf te maken. Uit deze analyse moet duidelijk naar voren komen waar de verbeterpunten en de mogelijke kansen liggen, zodat we kunnen bekijken of het met bepaalde verbeteringen niet toch een optie is om door te gaan met de onderneming. De resultaten van de winkel worden ook vergeleken met vergelijkbare ondernemingen, zodat we kunnen onderzoeken of andere ondernemingen misschien dingen doen waar deze ondernemer nog aan kan werken.

De conclusie na de analyse

De brutomarge lag 3%-punten lager dan gemiddeld en de huisvestingslasten 2%-punten hoger. Dit maakte nu net het verschil, waardoor de onderneming achterbleef in resultaat in vergelijking met andere ondernemingen. Gelukkig waren dit dingen waar we iets aan kunnen doen! Inmiddels wordt er daarom gewerkt aan de marge en zijn we in gesprek met de verhuurder. De ondernemer ziet weer kansen en denkt voorlopig nog niet aan stoppen. En als hij in de toekomst toch wilt stoppen, is de onderneming met een goed rendement in ieder geval beter verkoopbaar.

Zit jij in eenzelfde schuitje? Stel je dan als ondernemer open en blijf klankborden. Je wordt er altijd wijzer van, of je nu gaat stoppen of toch doorgaat. In beide gevallen staan we voor je klaar.

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.