Persbericht

PERSBERICHT: Winkels open voorkomt faillissementen

12 februari 2021

Brancheorganisatie INretail houdt komende periode rekening met een snelle stijging van het aantal faillissementen in de detailhandel. Dat kan een halt worden toegeroepen door op 3 maart winkels weer te openen.

CBS meldt vandaag dat in januari in de sector handel de meeste ondernemingen omvielen. “En eenmanszaken worden niet meegeteld, maar ook die juridische vorm komt in de winkelsector voor. De non-food retail heeft tot aan de lockdown bewezen dat veilig kopen in winkels kan en alleen zo zijn gezonde omzetten mogelijk en wordt een kaalslag in de winkelstraten voorkomen,” stelt INretail.

Reddingsboei

Onderzoek waaraan 1200 ondernemers met winkels meededen toont dat 72% extreem bezorgd is over de toekomst. Het geld raakt op, de kosten lopen door en overheidsvergoedingen compenseren dat onvoldoende of ondernemers komen er niet voor in aanmerking. “Het kabinet moet winkels de enige reddingsboei toewerpen die echt werkt en dat is heropening op 3 maart. Winkels verdwijnen nu al, maar dat valt pas op als het te laat is,” aldus INretail. “Met het protocol veilig winkelen is bovendien al maanden bewijs geleverd dat we kopen veilig kunnen organiseren. Om te overleven door omzet te realiseren, is verruiming voor winkels nodig.”

Omzet januari

Door de lockdown die het kabinet afkondigde, kreeg 87% van de sport- en 77% van de modewinkels in januari een omzetdaling van 60% tot 100% voor de kiezen. Tuincentra zagen hun omzet zelfs met 88% kelderen. Er werd zwaar toegelegd op de bedrijfsvoering via onder meer eigen spaargeld (55%), leningen bij familie of vrienden (22%) en het regelen van betalingsuitstel bij leveranciers. Het was opnieuw een maand waarin niets werd verdiend. 

Goed advies

De start van click & collect betekende groen licht voor een afhaalloket buiten de winkel, maar ondernemers willen klanten ìn hun winkels ontvangen en adviseren bij de aankoop. Een bruidsjurk moet op maat gemaakt worden, groeiende kindervoeten verdienen deskundige aandacht en consumenten willen proef zitten op banken en stoelen, voordat ze tot koop overgaan.

Advies nodig?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.