Geen vraag te gek
088 973 06 00

Webshop beginnen?

Wil je een webshop beginnen, maar weet je niet goed hoe? INretail is de grootste brancheorganisatie in retail non-food waar je je als webwinkel bij aan kunt sluiten. Steeds meer winkels gaan in Nederland over tot een webshop. Natuurlijk wil jij als onderneming ook niet achterblijven. Maar wat zijn de valkuilen en wat de voordelen? Wat moet je verwachten? INretail geeft je advies en helpt je bij de financiering van jouw online winkel. Bovendien vertellen we je graag alles wat je moet weten over het starten van een winkel.

Jouw stappenplan voor het starten van je online winkel

Bij het starten van je eigen webshop komt veel kijken. Onze webshop specialisten bij INretail geven jou tips bij het starten van je eigen webshop. Wij zorgen dat je de de juiste stappen maakt, veelgemaakte valkuilen vermijdt en voor de juiste financiering kiest. Waar begin je mee?

  • inschrijven bij Kamer van Koophandel;

  • een domeinnaam kiezen;

  • voor webhosting zorgen;

  • een goede software kiezen;

  • over voldoende producten beschikken.

Deze punten lijken allemaal vrij vanzelfsprekend, maar vormen toch de bouwstenen van jouw webwinkel. Daarnaast zijn er ook tal van logistieke zaken waar je je mee bezig moet houden als je een online winkel wil beginnen. Denk bijvoorbeeld aan opslag, verzending en retournering. Ook moet je bepalen met wat voor doelgroep je te maken hebt en hoe je de prijzen van je producten berekent. Voordat je echter door de bomen het bos niet meer ziet, zetten wij de belangrijkste zaken voor je in een handig stappenplan.

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als je een webshop wilt beginnen, is het niet altijd verplicht om je als bedrijf direct in te schrijven bij de KvK. Als kleine onderneming is het ook gewoon mogelijk je producten via een andere website aan te bieden en je inkomstenbelasting op te geven als overige inkomsten. Wanneer je wat groter wordt en je via een eigen webshop gaat verkopen, is het wel raadzaam om op de hoogte te zijn van de juridische regels. Zo is het verstandig om Algemene Voorwaarden in je webwinkel op te nemen om vervelende situaties omtrent retournering en andere onduidelijkheden te voorkomen. Het opstellen van een Privacy Policy is verplicht en verbetert ook de betrouwbaarheid van je onderneming. Wij begrijpen dat al die juridische zaken nogal ingewikkeld kunnen zijn. Daarom biedt INretail juridisch advies op maat. Wanneer je omzet groter en de uitstraling van je webwinkel zakelijker wordt, is een bezoek aan de KvK wel aan te bevelen.

2. Kies een domeinnaam en zorg voor webhosting

Kies om te beginnen een domeinnaam die bij je webwinkel past. Zorg ervoor dat het een adres is dat makkelijk te spellen is. Houd er bij je keuze rekening mee dat de naam gevonden moet worden. Een simpele, duidelijke naam die een goede beschrijving geeft van jouw webshop is daarom een vereiste. Ook is het belangrijk dat je het juiste domein kiest. Als je alleen in Nederland verkoopt, is een .com domein niet handig, maar kies je voor een .nl domein. Wij laten je zien wat de do’s en don’ts zijn voor een webwinkel. Om je online winkel in de lucht te krijgen, is het bovendien noodzakelijk om een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van de server te huren. Dit noem je ook wel webhosting. Er zijn verschillende webhosting pakketten voor verschillende prijzen. Houd bij het kiezen voor een pakket altijd rekening met de (toekomstige) wensen van je onderneming.

3. Kies voor de juiste webwinkelsoftware

Als beginnende webshop heb je de keuze uit honderden soorten software. Er zijn twee vormen van websoftware die op het moment vaak gebruikt worden:

  • webshop software onder licentie: je huurt als het ware een webwinkel en krijgt voor een bepaald bedrag per maand een volledig ingericht pakket;

  • open source webwinkelsoftware: je krijgt een reeds ontwikkelde software die nog volledig aan te passen is naar jouw wensen.

Het voordeel van de eerste software is het gemak ervan. Met open source software heb je echter veel meer vrijheid. Ben of ken je iemand die handig is met programmeren en ben je bereid veel tijd te steken in het ontwikkelen van jouw webshop? Kies dan voor de laatste optie. Ga je toch liever voor de iets makkelijkere en snellere weg? Kies dan voor webshop software onder licentie. Het aanschaffen van de juiste software kan best duur zijn. Daarom kijkt INretail samen met jou naar de beste financieringsmogelijkheden. Zo organiseren wij de financieringsaanvragen van A tot Z, zodat je je nergens zorgen om hoeft te maken.   

4. Zorg voor goede opslag en verzending van producten

Ook de logistiek speelt een belangrijke rol in het functioneren van jouw webshop. Als je met een webwinkel begint, moet je je bezighouden met zaken als vervoer, verzendkosten en verzendmethode, maar ook met leverantie en opslag. Om de logistiek op een goede manier te regelen, is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de laatste ontwikkelingen waar jouw branche aan onderhevig is. Hoe verloopt het online koopgedrag van jouw klanten en wat zijn de bedrijfskosten? INretail biedt een actueel overzicht van alle cijfers & trends wat betreft marktontwikkelingen, zodat je altijd volledig op de hoogte bent van de laatste trends.

Bekijk het stappenplan eigen winkel beginnen

Krijg GRATIS advies bij het starten van je eigen webshop

INretail streeft ernaar ondernemen makkelijker te maken. Daarom zijn wij jou graag van dienst bij het opzetten van een online webwinkel. Zo bieden wij de mogelijkheid om al je webshop betalingen via INretail bij Easy Payments Services te regelen. Op die manier bespaar je een hoop tijd en geld! Wij geven je GRATIS advies voor je eigen winkel.

JA, ik wil gratis advies

Onze professionele medewerkers staan bovendien altijd klaar om met je te chatten via onze site of om je te woord te staan in onze winkel. Heb je een vraag of wil je advies over het beginnen van een eigen webshop? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.