Financiering

Jouw winkel financieren

Of je nu plannen hebt voor een nieuwe winkel, je huidige winkel wilt moderniseren of uitbreiden, of wilt investeren in ICT of verduurzaming, financiering is een essentieel onderdeel van jouw zakelijke plan. In dit artikel schrijven we over de verschillende financieringsvormen en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Belangrijk is om je vertrekpunt bij een financieringsvraag goed in te schatten om zo je kans op financiering te maximaliseren. Wij adviseren om gebruik te maken van een financieel adviseur die kennis heeft van de financieringsmarkt van de branche.

Traditioneel en alternatief

Hoewel bankfinanciering nog steeds veel wordt gebruikt, zijn banken vaak terughoudend in het financieren van kleinere retailactiviteiten en financieringen onder de € 250.000. Gelukkig zijn er veel alternatieve financieringsvormen in opkomst, zoals crowdfunding, werkkapitaalfinanciering via online aanbieders, business angels, leasing en factoring. Maar hoe bepaal je welke financieringsvorm het beste bij jouw situatie past?

Begrijp hoe jouw bedrijf is gefinancierd

Een cruciale stap in het vinden van de juiste financiering is het begrijpen van jouw huidige financiële positie. Verschillende financiële ratio’s, zoals solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit, zijn hierbij van belang. Als je inzicht hebt in deze cijfers, kun je beter bepalen welke financieringsvorm bij jouw situatie past.

Jouw balans begrijpen

Het begrijpen van jouw balans is ook essentieel. De balans is een overzicht van jouw bezittingen, schulden en eigen vermogen op een bepaald moment. Wanneer je de samenstelling van jouw balans begrijpt, kun je beter inschatten welke financieringsvorm het beste bij jouw situatie past.

Bepaal jouw financieringsdoel

Het hebben van een duidelijk financieringsdoel kan je helpen bij het vinden van de juiste financieringsvorm. Dit kan variëren van werkkapitaal, het financieren van debiteuren of voorraden, tot het aanschaffen van bedrijfsmiddelen of onroerend goed.

Financieringsmogelijkheden

De keuze voor een financieringsvorm hangt af van verschillende factoren, zoals het benodigde bedrag, het soort investering, de risicohouding van de financier en de looptijd. Daarnaast kunnen de kosten en tarieven van verschillende financiers ook een rol spelen bij jouw keuze. Het is belangrijk om te weten dat banken tegenwoordig vaker kleinere financieringen vermijden.

Hier vind je een overzicht van diverse partijen die actief zijn in de financieringsmarkt voor retailers. Uiteraard zijn er veel meer aanbieders en meerdere financieringsvormen. In de INretail financieringstool is er een ruim aanbod van financiers beschikbaar.

Naar de INretail Financieringstool


Hoe vraag je financiering aan?

Bij het indienen van een financieringsaanvraag zijn er verschillende elementen die je moet voorbereiden, zoals een heldere visie op de toekomst van jouw bedrijf, een SWOT-analyse, een onderbouwing van de geplande investering en benodigde financiering, een exploitatiebegroting voor de komende 3 jaar, en recente financiële rapporten.

Prognosetool INretail

De prognosetool van INretail kan je helpen bij het opstellen van een exploitatiebegroting en een liquiditeitsplanning. Met deze tool kun je eenvoudig en snel een prognose maken, zolang je over de juiste informatie beschikt.

Door deze informatie te verwerken in de prognosetool heb je meteen inzicht in de verwachte resultaten van 2023 en hoe de liquiditeit zich over het hele jaar heen ontwikkeld zodat je de uiteindelijk benodigde financieringsbehoefte goed kunt bepalen. 

Begeleiding door INretail

De specialisten van INretail staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van je financieringsaanvraag.

Met een diep inzicht in de retailsector en jarenlange ervaring in financiën, hebben onze specialisten de vaardigheden en kennis om je te helpen bij het maken van geïnformeerde beslissingen. Ze kunnen je helpen bij het analyseren van je huidige financiële situatie, het opstellen van een solide financieringsplan, en het voorbereiden van een overtuigende aanvraag voor potentiële financiers.

Onze specialisten kunnen je ook begeleiden bij het kiezen van de beste financieringsvorm voor je winkel, rekening houdend met je unieke behoeften en doelen. Of het nu gaat om traditionele bankfinanciering, crowdfunding, leasing of een andere vorm van financiering, wij kunnen je adviseren over de meest geschikte optie voor je winkel.

Bovendien, met de INretail prognosetool, kunnen onze specialisten je helpen bij het opstellen van een grondige en nauwkeurige financiële prognose. Dit is een essentieel onderdeel van je financieringsaanvraag, omdat het laat zien hoe je van plan bent om de financiering te gebruiken en hoe je verwacht rendement te genereren.

Bij INretail streven we ernaar om je het vertrouwen te geven dat je nodig hebt om vooruit te gaan met je financieringsaanvraag. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen bij het realiseren van je winkelambities.

Hulp bij aanvraag financiering

Het opstellen van een financieringsaanvraag is niet eenvoudig. De financieringsspecialisten van INretail kunnen jou begeleiden in het hele financieringstraject. Neem contact op met Peter Wolfsen of Rob Drost , ze helpen je graag!

Contacteer de adviseur Bel ons
Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.