Medewerkers

KPI’s personeel

Sleutelprestatie-indicatoren (KPI’s) zijn onmisbaar voor het meten van de effectiviteit en productiviteit van medewerkers in de retailbranche. Ze bieden kwantificeerbare doelstellingen die helpen bij het sturen van de bedrijfsprestaties en het nemen van geïnformeerde beslissingen.

  1. Verkoop per vierkante meter: Deze KPI geeft de efficiëntie van de winkelruimte weer. Het wordt berekend door de totale verkoop te delen door de totale winkeloppervlakte. Deze indicator kan helpen bij het beoordelen hoe effectief de ruimte wordt benut.
  2. Omzet per werknemer: Deze KPI is een maatstaf voor de productiviteit van de medewerkers. Het wordt berekend door de totale omzet te delen door het aantal medewerkers. Hiermee kan het management bepalen hoe effectief elke werknemer bijdraagt aan de omzet van het bedrijf.
  3. Conversiepercentage: Dit is het percentage klanten dat een aankoop doet ten opzichte van het totaal aantal bezoekers. Deze KPI geeft inzicht in hoe goed medewerkers potentiële klanten omzetten in daadwerkelijke kopers.
  4. Gemiddelde transactiegrootte: Dit is het gemiddelde bedrag dat klanten bij elke aankoop besteden. Deze KPI is belangrijk om te begrijpen hoe effectief medewerkers zijn in het verhogen van de verkoop per klant.
  5. Klanttevredenheid: Dit wordt vaak gemeten aan de hand van enquêtes of feedbackformulieren. Deze KPI geeft aan hoe tevreden klanten zijn met hun winkelervaring, wat een directe afspiegeling is van de klantenservice van de medewerkers.

Het beoordelen van medewerkers op basis van deze KPI’s kan helpen bij het identificeren van sterke prestaties en gebieden die verbetering behoeven. Het is belangrijk dat de KPI’s regelmatig worden beoordeeld en dat medewerkers feedback krijgen om hen te helpen hun prestaties te verbeteren. Het doel is altijd om de bedrijfsprestaties te verhogen, de klanttevredenheid te verbeteren en uiteindelijk de bedrijfsgroei te stimuleren.

Prestaties verbeteren

Als je je medewerkers wilt helpen hun prestaties te verbeteren, biedt INretail diverse nuttige hulpmiddelen. Via de INretail Academy kunnen leden profiteren van kortingen op een breed scala aan trainingen en opleidingen om talenten verder te ontwikkelen. Het aanbod, soms gratis en vaak met korting, is zorgvuldig samengesteld vanuit verschillende partners. Of laat je medewerkers profiteren van een uniek medewerkersvoordeelprogramma: Your Campus.

De INretail Kennisbank is een andere waardevolle bron, met name de sectie Personeel. Hier vind je veel informatie en standaarddocumenten over onderwerpen als werving en selectie, in- en uitdiensttreding, arbeidsvoorwaarden, loontabellen en meer. Het INretail Personeelshandboek is een uitgebreid naslagwerk dat je kunt gebruiken voor het beheer van je huidige en toekomstige medewerkers.

Goed werkgeverschap

Om meer inzicht te krijgen in goed werkgeverschap, biedt INretail de Stuurwieltest. Deze test helpt je te identificeren welke aspecten van je werkgeverschap al goed gaan en waar ruimte is voor verbetering. De test duurt ongeveer 10 minuten en geeft je vervolgens specifieke, op jou gerichte tips.

Als je direct aan de slag wilt, bekijk dan het diverse aanbod op de medewerkerspagina. Van interessante podcasts en tips voor gespreksvoering, tot trainingsprogramma’s gericht op het verbeteren van de vitaliteit van je medewerkers. Bovendien kun je er ook gratis complimentenkaartjes downloaden en profiteren van producten en diensten die je als lid kosteloos of tegen een gereduceerd tarief kunt aanschaffen. Gebruik deze hulpmiddelen en ga aan de slag om je team naar een hoger niveau te tillen.

Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.