Jaarcijfers woonbranche

Jaarcijfers 2023 woonbranche

Dalende omzetten in het vierde kwartaal

Het vierde kwartaal van 2023 laat een lichte daling zien van de omzetten (op basis van orderintake) in de woonbranche van –2,8% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. We zien een daling in alle branches in het vierde kwartaal ten opzichte van 2022, m.u.v de woningtextielzaken (+3,7%). De daling t.o.v. 2022 in de keukenbranches is in het vierde kwartaal gestagneerd in vergelijking met de voorgaande kwartalen (-4,6%).  

2023

Cumulatief zien we dat alle branches het in heel 2023 minder goed hebben gedaan ten opzichte van heel 2022, met uitzondering van de slaapspeciaalzaken (+4,0%). Met name de keukenspeciaalzaken presteerden beduidend slechter dan 2022 (-17,2%). De terugloop van de omzet binnen de keukenspeciaalzaken heeft voornamelijk te maken met de stagnatie op de woningmarkt 

Vooruitblik 2024 

In 2024 draait niet alles omzetgroei. Minsten zo belangrijk is het uiteindelijke rendement. De omzetdaling, in combinatie met stijgende kosten legt een zware druk op het rendement van bedrijven. Mijn advies: Werk met scenario’s en maak gebruik van deze tools die wij voor je hebben ontwikkeld. Zie je liquiditeitsprobleem ontstaan, ga dan het gesprek aan met je accountant of met één van onze bedrijfsadviseurs. Samen met jou zoeken zij naar mogelijke oplossingen.   

In onze visie op 2024 lees je meer over de uitdagingen èn kansen in 2024. Naast rendement vragen thema’s als personeel, duurzaamheid, de noodzaak tot samenwerken en digitalisatie onze volle aandacht.   

Woonwinkelmonitor

Maandelijks zien hoe jouw omzet zich ontwikkelt vergeleken met anderen in de woonbranche? Dat kan met de INretail Woonwinkelmonitor. Doe mee en ontvang gratis de cijfers die jou in staat stellen om direct actie te ondernemen op de ontwikkelingen in de markt.

Lees meer over de Woonwinkelmonitor
Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.