CBW-erkend | Algemene voorwaarden WONEN

Digitaal toepassen van de CBW-erkend voorwaarden

14 juli 2022

Gebruik je de CBW-erkend voorwaarden al digitaal? Dat scheelt niet alleen een hoop papier, het kan ook andere voordelen met zich meebrengen. Er zijn al veel woonwinkels die bewust kiezen voor het gemak van de digitale voorwaarden. Binnenkort wijzigen de CBW-erkend voorwaarden. Een mooi moment om te switchen naar het gebruik van de digitale variant! Ben jij benieuwd hoe jij dit ook kunt gaan toepassen? 

Er zijn nu 2 manieren waarop je je klant op de juiste manier kunt informeren over de CBW-erkend voorwaarden op het moment dat ze een aankoop bij je doen. Door ze in de winkel bij de aankoop mee te geven op papier of de duurzamere én goedkopere optie: digitaal! 

De digitale mogelijkheden 

Het juridische uitgangspunt is: aanbod + acceptatie = koop. De voorwaarden moeten onderdeel van het aanbod zijn en integraal gelezen en bewaard kunnen worden door de klant. Dit zijn de opties: 

  1. Stuur je klant een aanbod via e-mail met de offerte en voorwaarden in de bijlage. Met een akkoord via de e-mail van de klant is het een rechtsgeldige koop. 
  1. Er zijn diverse aanbieders van een losse of geïntegreerde module ‘digitaal ondertekenen’. Je kunt jouw eigen offerte-methode in de winkel aanhouden, maar de klant accordeert de order vervolgens digitaal. 
  1. Verreweg het makkelijkst is integratie in je softwarepakket, neem hiervoor contact op met je softwareleverancier. 
Download digitale voorwaarden CBW-erkend

In je offerte kan je eenvoudig verwijzen naar de toepasbaarheid van de voorwaarden:  

“De CBW-erkend voorwaarden voor Woonwinkels maken deel uit van de koopovereenkomst. Opdrachtgever verklaart door akkoord te gaan met de offerte de tekst van deze voorwaarden te hebben ontvangen” 

Voordelen 

Er zijn veel voordelen aan het digitaal sluiten van de koop en toepassen van de voorwaarden:  

  • Minder papier = beter voor het milieu.  
  • Het bespaart de kosten van het drukwerk. 
  • Het vervangen van de oude door de nieuwe voorwaarden is digitaal een fluitje van een cent, je vervangt alleen het mee te sturen document in je digitale omgeving.  
  • De consument heeft de overeenkomst en de voorwaarden direct in bezit en kan ze altijd raadplegen.  
  • Je hoeft je voorraad papieren oude voorwaarden niet weg te gooien. 

Digitale versus papieren overeenkomsten 

Het digitaal afsluiten van een overeenkomst is al lang heel gebruikelijk voor ondernemers én consumenten. Bij banken, internetproviders, telefonie-aanbieders en dergelijke is er geen ontkomen aan en bij een webwinkel kan het ook niet anders. In de moderne fysieke winkel doet het ook steeds meer zijn intrede.  

Sommige ondernemers in de woonbranche werken nog op de traditionele, papieren manier. Het toepassen van algemene voorwaarden geschiedt dan door een verwijzing naar de toepasselijke voorwaarden met verklaring van ontvangst en het daadwerkelijk meegeven van een papieren exemplaar. Dat zijn veel handelingen en het is veel werk om nieuwe voorwaarden in te voeren. Het regelmatig aanpassen van de voorwaarden is nodig vanwege gerechtelijke uitspraken en de continu in beweging zijnde consumentenwetgeving. 

Vragen?

Heb je behoefte aan persoonlijk advies of heb je hier vragen over? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Marjan Spronk

Marjan Spronk

Beleidsadviseur consumentenzaken

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.