Direct naar personeel1

Prikkelende vacatureteksten voor de juiste doelgroep

14 juli 2021

De roep om goed personeel groeit. Niet alleen in de retail, maar ook in verschillende andere branches zoals de horeca worden op dit moment veel nieuwe (jonge) medewerkers gevraagd. We zien opvallend vaak dezelfde termen terugkomen in vacatureteksten. Medewerkers krijgen een marktconform salaris, komen terecht in een jong en dynamisch teamflexibiliteit wordt verwacht, ervaring is een pré en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden worden geboden. Vaak horen we dat deze vacatureteksten niet de juiste kandidaten opleveren. Hoe kan het anders, zodat je wél de juiste doelgroep aanspreekt met jouw vacaturetekst en enthousiast maakt om te solliciteren? 

Balans tussen informatief en aansprekend 

Bij het opstellen van een vacaturetekst zijn een aantal zaken belangrijk. Je wilt een zo duidelijk mogelijk beeld schetsen van de openstaande functie. Ook wil je voldoende informatie geven over jouw organisatie zodat de sollicitant een goed beeld heeft waar hij of zij solliciteert. We zien dat voor deze omschrijvingen in vacatureteksten vaak veel gebruikte termen worden ingezet. Hierboven noemden we er al een aantal. Daar gaat het staartje van de gemiddelde jonge lezer niet van kwispelen. Integendeel. Vooral deze jongere doelgroep is gewend doelgroepgerichte teksten te lezen door hun algoritme dat de content die zij te zien krijgen afstemt op hun leeftijd en interesses. Een ‘ouderwetse’ vacaturetekst zal hen niet opvallen, laat staan aanspreken en enthousiasmeren. En dus blijven sollicitaties van jongeren vaak uit.  

Kijken in de vacatures van anderen

Een andere, misschien wat voor de hand liggende tip; kijk eens naar wat andere inspirerende organisaties doen. We willen je hiermee niet aansporen om volledige vacatureteksten over te nemen van een ander. Maar een kijkje in je keuken van een andere organisatie kan je wel op frisse ideeën brengen en inspireren. Wij lieten ons voor dit artikel bijvoorbeeld inspireren door CoolBlue en Flitsmeister.

Zou jij zelf solliciteren? 

Een eerste handige tip: laat je vacature eens lezen door iemand die in de doelgroep past en vraag hen om een eerlijke, ongezouten mening. Bekijk je vacaturetekst ook zelf eens door de ogen van een jongere doelgroep; zou jij solliciteren? Als het antwoord nee is (of misschien), dan hebben we een aantal tips om uitgekauwde termen om te buigen naar iets dat wél prikkelt.  

Zorgen dat je vacature blijft hangen 

We hebben een lijstje veelgelezen termen in vacatureteksten voor je op een rij gezet. Probeer hier eens van weg te blijven. We zeggen niet dat deze termen uit den boze zijn, maar probeer er eens enkele om te buigen. Verzin er iets spannenders voor. Iets dat zorgt voor een glimlach, dat blijft hangen of iets dat gewoon beter bij jou en jouw winkel past. Wij hebben alvast een klein voorzetje gedaan om je op weg te helpen. Maar we dagen je vooral zélf uit om je creativiteit flink los te laten. 

  • Marktcomfort salaris 
    Je verdient genoeg geld om een rondje te geven aan je vrienden. 
  • (Jong en) dynamisch team 
    Er wordt veel gelachen in de kantine, de personeelsfeestjes zijn legendarisch en we proosten met elkaar op het weekend. 
  • (Verkoop)ervaring is een pré 
    Je leert (nog beter) verkopen van onze rotten in het vak maar misschien kunnen zij ook nog een puntje aan jouw verkoopskills zuigen. We staan overal voor open; of je nu een week, een maand of een paar jaar bij ons werkt. 
  • Doorgroeimogelijkheden 
    Onze oud-stagiaires zijn vaste medewerkers geworden. Daar zijn we trots op en dat juichen we toe. 
  • Lange introductie van het bedrijf  
    Een tip: houd het kort en krachtig. Pak er één of twee unieke dingen uit die de doelgroep kunnen aanspreken. Misschien is de locatie (midden in het centrum) een interessante? Of de merken die je verkoopt? 
  • Functienaam: Verkoopmedewerker parttime/fulltime 
    Bij Flitsmeister zoeken ze bijvoorbeeld ‘Communicatiemeisters’ of ‘Salesmeisters’ in plaats van Communciatiemedewerkers of Salesmedewekers. Kun je ook zoiets voor jouw organisatie verzinnen? Ook als een grappige woordspeling niet mogelijk is zijn er legio creatieve variaties op ‘Verkoopmedewerker’ te bedenken. 
  • Lange eisenlijst over waar de sollicitant aan moet voldoen 
    De ideale werknemer bestaat misschien niet, maar als je [VUL IN], [VUL IN] en ook nog eens [VUL IN] bent pas je zéker in ons team en in de functie die we voor je hebben. 
  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden 
    Al onze medewerkers krijgen [X]% korting op alle producten in de winkel, [X] vakantiedagen per jaar (als je belooft dat je terugkomt), reiskostenvergoeding, leerzame trainingen met het team zodat je er ook nog wat van opsteekt én legendarische personeelsfeestjes. 

Beelden zeggen meer dan woorden 

Een andere tip die misschien wat meer inspanning vraagt: maak het visueel. Vooral de jongere doelgroep is niet meer gewend teksten te lezen online. Denk er dus eens over na hoe je jouw vacature visueel kunt maken. Laat je creativiteit de vrije loop en vraag je medewerkers mee te werken aan de video of foto. Zo geef je direct ook een beeld waar iemand terecht komt als hij of zij besluit te solliciteren. 

Een voorbeeld 
Heb je een sportwinkel en ben je op zoek naar nieuwe medewerkers? Maak dan een korte video of leuke foto van een honkballer die de bal maar niet krijgt aangegooid omdat er geen pitcher is, voetballer die schiet op een doel zonder keeper of een verliezend volleybalteam omdat er een spelverdeler ontbreekt. De boodschap van zo’n video of foto kan zijn: zoals je ziet, missen wij een speler.  

Maak er vooral wat leuks van – iets dat bij je past – en probeer eens wat anders. We hopen dat we je hebben geïnspireerd en zien de prikkelende vacatures binnenkort graag voorbij komen! 

Aafke Melgers

Aafke Melgers

Communicatieadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.