Geen vraag te gek
088 973 06 00

CAO kledingbranche

CAO Kledingbranche INretailDe CAO kledingbranche heet sinds 2018 de CAO Retail non-food. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft een looptijd van 1 juli 2018 tot 1 januari 2021. INretail geeft je graag meer informatie over het wettelijk minimumloon, de sociale premies en uiteraard de loontabel voor mode, schoenen en sport, naast die voor wonen. 

CAO Retail non-food

Vroeger heette de CAO voor de kledingbranche nog de CAO Fashion, Sport en Lifestyle. Hieronder vielen onder andere alle mode-, sport- en schoenenwinkels. In de loop der jaren voegden zich daar steeds meer arbeidssectoren aan toe. Zo had de CAO in 2017 ook tuincentra, juweliers en parfumerieĆ«n onder haar hoede. In 2018 kwam hier ook het grootwinkelbedrijf textiel bij. Om al deze verschillende sectoren nog onder dezelfde naam te scharen, werd de naam veranderd in CAO Retail non-food. Zo'n 170.000 werknemers vallen onder deze CAO. Alle afspraken zijn uniform en gelden dus voor alle branches. Bij de vorige CAO waren de afspraken nog opgesplitst in modules. Wel zijn er aparte loontabellen voor de verschillende sectoren. 

Duidelijke afspraken tussen werkgever en werknemer

De CAO Retail non-food lijkt in veel opzichten op de voorgaande CAO kledingsbranche. De onderhandelingen tussen werkgever en werknemer hadden betrekking op dezelfde onderwerpen:

  • werk- en rusttijden;
  • functie-indeling en loon;
  • toeslagen;
  • vakantie en buitengewoon verlof;
  • arbeidsongeschiktheid;
  • overlijden.

Het werknemersloon wordt vier keer in de looptijd van de cao verhoogd. Daarnaast zijn er ook duidelijke regelingen over toeslagen, het aanvragen van vakantie en buitengewoon verlof. Deze heikele punten zorgen nogal eens voor discussie tussen werkgever en werknemer. Raadpleeg daarom altijd de CAO Retail non-food om conflicten op de werkvloer te voorkomen.

CAO en de ledenwinkel

INretail houdt je graag op de hoogte van alles met betrekking tot de CAO Retail non-food en op het gebied van wonen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de specifieke seniorenregeling, het loongebouw of de maaltijdvergoedingen? Lees de definitieve cao-tekst van de Retail non-food of neem contact met ons op als je nog vragen hebt. Word lid voor aantrekkelijke kortingen en interessante workshops.