familie overdracht

Familie overdacht

Zakelijk gezien verschilt de overname van een familiebedrijf niet veel van de overname van een ander bedrijf. Je doorloopt dezelfde stappen. In familiebedrijven is de dynamiek echter vaak anders dan in reguliere bedrijven. De onderlinge banden gaan verder, ook nadat je de deur van het bedrijf dichttrekt.  

Vragen die in deze fase door de verkoper beantwoord dienen te worden:

  • Hoe belangrijk is het dat het bedrijf in familiehanden blijft? 
  • Is er een geschikte opvolger in de familie? 
  • Is een buitenstaander wellicht beter voor het bedrijf? 
  • Hoe verdeel je het eigendom? Aan alle kinderen of alleen de opvolger? 
  • Hoe zorg je voor harmonie in de familie en voorkom je onnodige spanningen? 

Belangrijk is om in de verschillende fases van de overdracht stil te blijven staan bij de onderstaande aandachtspunten:

  • Houd rekening met emoties en pas op voor familieblindheid. 
  • Ga goed na of de beoogde opvolger ook de benodigde eigenschappen in huis heeft. Wellicht is het goed om vooraf een ondernemerstest te laten afleggen.
  • Blijf open staan voor kandidaten van buiten de familiekring. 

Gefaseerde overgang 

Bij overdracht binnen de familie kun je in de periode voor de overdracht kiezen voor een gefaseerde overgang. Je draagt steeds meer verantwoordelijkheden over aan de opvolger zodat iedereen zich kan voorbereiden op hun toekomstige taken. Belangrijk is dat de opvolger in een ondernemingsplan zijn kijk op de strategie en voortgang van het bedrijf uitwerkt. Het plan dient als onderbouwing van een eventuele financieringsaanvraag. 

Schenken of vererven 

Wil je jouw onderneming schenken of laten vererven? Dan moet de ontvanger over de waarde van de onderneming schenk- of erfbelasting betalen. Wil de ontvanger de onderneming voortzetten? Dan kan hij gebruik maken van de  bedrijfsopvolgingsregeling. Hij betaalt dan minder of geen belasting. 

Dit zijn allemaal vraagstukken die zorgvuldig doorlopen moeten worden. Naast de zakelijke aspecten spelen de familieverbanden met de daarbij ook behorende emotionele aspecten een rol. 

Peter Wolfsen

Peter Wolfsen

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.