Duurzaamheid op de werkvloer

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

Duurzaamheid is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We zijn druk bezig met afval sorteren, minder vliegen en goed opletten wat je in de winkel koopt. Dit speelt zich allemaal af in het privéleven, maar hoe doe je dat dan tijdens het ondernemen?

Duurzaam ondernemen betekent eigenlijk gewoon dat ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen voor maatschappelijke kwesties zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en vergrijzing. Het begint met het voorkomen dat deze problemen erger worden. Sommige bedrijven gaan verder en dragen actief bij aan het oplossen van deze kwesties. Dit betekent dat ze rekening houden met de effecten van hun activiteiten op de samenleving, van inkoop en productie tot marketing en HRM. MVO is dus geen kortlopend project, maar een integrale visie op de kernactiviteiten van een bedrijf.

Concreet betekent MVO verbetering op het gebied van People, Planet & Profit:

  • People: Zorg ervoor dat je geen schade toebrengt aan mens en samenleving, zowel binnen als buiten je organisatie.
  • Planet: Beperk negatieve effecten op het milieu.
  • Profit: Gebruik maatschappelijke waarde als maatstaf voor je producten en diensten.

Duurzaamheid en het milieu: een milieuvriendelijke werkplek

Laten we eens kijken naar de “Planet” kant van duurzaamheid. Het creëren van een milieuvriendelijke werkplek begint met een duurzaam gebouw dat zo min mogelijk CO2 uitstoot. Denk aan energiezuinige verlichting, verwarming en water- en elektriciteitsvoorzieningen. Overigens, als je je afvraagt of er subsidies zijn voor duurzame energie; de overheid stimuleert organisaties om groene maatregelen te nemen. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld investeringssubsidies aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

Maar niet alle duurzame stappen vereisen grote investeringen. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Denk aan het meten van je energieverbruik met een energiemeter. Dit geeft je inzicht in je energiekosten. Om energie te besparen:

  • Gebruik timers om apparaten buiten werktijden automatisch uit te schakelen.
  • Zet apparaten, zoals computerschermen, volledig uit in plaats van op de sluimerstand.
  • Hou de deuren van de winkel dicht, zo blijft de warmte binnen.
  • Vervang alle lampen door energiezuinige ledlampen.

Kies ook voor duurzame materialen op kantoor, zoals FSC-gecertificeerd hout. Kwaliteit is essentieel, en sommige bedrijven bieden zelfs garanties tot tien jaar op hun producten. Denk aan het gebruik van biologische schoonmaakmiddelen en verminder afval door te kiezen voor herbruikbare producten en recyclingopties.

Ben jij benieuwd bij wie de taak ligt om deze aanpassingen door te voeren? Huurder of verhuurder? Wij geven je meer informatie.

Zoals net benoemd is het dus ook erg voordelig om je deuren dicht te houden. Wil je hier meer over weten, én wil je het gratis deurbordje ‘wij zijn gewoon open!’ downloaden? Check het hier.

Duurzaamheid en mensen: een prettige werkplek

Een duurzame werkplek draait om meer dan alleen het milieu. De inrichting van de werkplek heeft een grote invloed op het welzijn van medewerkers. Zorg voor voldoende (led)verlichting en voeg planten toe voor een gezondere omgeving. Een goede luchtkwaliteit is ook van cruciaal belang om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Een positieve winkelsfeer kan het welzijn en de productiviteit van medewerkers aanzienlijk verbeteren. Denk aan sociale activiteiten en een goede kop koffie in de kantine. Overigens, koffie heeft echt invloed op het werkplezier! Moedig werknemers aan om samen leuke activiteiten te organiseren en bouw aan sterke teamrelaties.

Een duurzame werkplek houdt ook rekening met de gezondheid van medewerkers, onder andere door aandacht te besteden aan ergonomie en duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om het creëren van een omgeving waar medewerkers langdurig gezond kunnen blijven werken. Ondersteun medewerkers bij de juiste werkmethoden, ergonomie en passende werkzaamheden.

En, om het nog even bij ‘people’ te houden… Is jouw winkel goed bereikbaar voor mensen met een beperking? Ook dit kan alles bepalend zijn: er zijn ruim 2,5 miljoen mensen met een beperking in Nederland, genoeg klanten die je dus niet wilt buitensluiten. Ook is er vanaf 2023 een nieuwe regelgeving, om winkels toegankelijker te maken. Lees hier meer.

Meer verdiepen in MVO?

Kortom, duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor bedrijven die verantwoordelijkheid willen nemen voor de maatschappij, het milieu en het welzijn van hun medewerkers. Wil jij je nou meer verdiepen in MVO binnen jouw onderneming? Om je wegwijs te maken in MVO, heeft onze partner Manutan een whitepaper opgesteld waarin duurzaamheid op de werkplek wordt belicht. Download de whitepaper hier.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Jeanny Reemers

Jeanny Reemers

Managementassistente

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.