Dit betekent de Biociden verordening uit 2013Premium

Op 1 september 2013 is de Biocideverordening (EU) 528/2012 van kracht geworden. Deze verordening bevat voorschriften die van toepassing zijn op alle lidstaten van de Europese Unie. De Biocidenverordening stelt als basisprincipe dat producten waarin biociden worden verwerkt alleen in bezit mogen zijn, toegepast of verkocht worden als ze zijn goedgekeurd voor de Nederlandse of Europese markt. 

Biociden worden vaak gebruikt in meubels, zowel ter voorkoming van bederf. Bijvoorbeeld in leer en watergedragen verf, als bescherming, zoals bij antibacteriële stoffering of verduurzaamd hout. De recente
Biociden verordening legt specifieke regels op om mens en milieu te beschermen, wat ook van toepassing is op de meubelsector. 

Lang waren biociden regels niet zo relevant voor de meubelsector, maar sinds de Europese Biociden verordening in 2013 van kracht is, gelden er specifieke regels voor 'behandelde voorwerpen'. Dit omvat producten zoals verf, leer, verduurzaamd hout en bepaalde textielproducten die met biociden zijn behandeld. Zelfs producten samengesteld uit deze behandelde voorwerpen vallen onder deze categorie. 

De Biociden verordening legt drie belangrijke verplichtingen op voor behandelde voorwerpen: 

Om dit premium artikel te bekijken moet je ingelogd zijn.

Log in Lid worden

Merel Serdijn

Merel Serdijn

Beleidsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.