Blurring

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Wijnproeverijen in de winkel of op zaterdagmiddag koffie schenken: ondernemers in zo'n vijftig gemeenten experimenteren met een mix van retail en horeca. De handhaving van de huidige Drank- en Horecawet gooit echter roet in het eten en duwt de ondernemers in een spagaat. "Alleen in Nederland hebben we deze belachelijke situatie."

Steeds meer ondernemers bedenken innovatieve concepten die vaak verder gaan dan de eigen branche. Zij zoeken naar een unieke beleving voor hun klanten en gasten om de bezoekduur te verlengen. De strikte scheiding tussen functies en branches vervaagt daarbij en vermengen met elkaar. Deze ontwikkeling noemen we ook wel ‘blurring’.

Lastig is dat diverse wetgeving op zowel nationaal als lokaal niveau blurring in de weg kan staan. De wetgeving past dan ook niet meer bij de veranderingen die gevraagd worden in de retail. Door het hele land heen wordt er dan ook geëxperimenteerd met nieuwe mengvormen van detailhandel, horeca, cultuur en dienstverlening. Daarnaast staat er een evaluatie gepland van de Drank- en Horecawet (DHW) die momenteel grote beperkingen stelt aan nieuwe mengvormen van detailhandel en horeca.

De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is in 2016 gestart met de pilot ‘reguleren mengvormen winkel/horeca’. Op deze pagina vind je de verschillende gemeentes die hier aan mee doen.

Welke mogelijkheden er voor jou zijn binnen blurring kijk dan even op deze pagina: Mogelijkheden voor blurring.

INretail versus Blurring
INretail strijdt voor levendige binnensteden die aantrekkelijk zijn voor de klant en waar het dus goed ondernemen is. INretail volgt de evaluatie van de Drank- en Horecawet dan ook op de voet. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie of up-dates. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Femke den Hartog (fdhartog@inretail.nl) of Rob Soeterboek (rsoeterboek@inretail.nl) over de mogelijkheden van blurring, zowel vooraf als wanneer er sprake is van handhaving. Lees onder downloads alles over blurring in de Nieuwe Winkelstraat.

Tags
Downloads
Contactpersoon
Hans Boerkamp
Hans Boerkamp
Beleidsadviseur Financieel Economische Zaken
088 973 06 00

Gerelateerd aan dit artikel

Delen