Wil jij je eigen (online) winkel starten? Ben je opzoek naar wat in een ondernemingsplan thuishoort? Wij helpen je! Er zijn een aantal onderwerpen die altijd aan bod moeten komen, deze zetten we voor je op een rij in dit artikel.
De ondernemer
Hier beschrijf je wie de persoon achter de onderneming is. Je karakter, je ambities, je sterke én zwakke punten. Onderbouw ook waarom je voor jezelf begint. Waarom juist nu? Welk gat in de markt heb je ontdekt? Hoe origineler en unieker je onderneming straks is, hoe groter de kans dat je onderneming een succes wordt!
De onderneming
In dit hoofdstuk zoom je in op jouw plannen en geef je een uitgebreide marktverkenning.
- Wat zijn de recente ontwikkelingen in jouw markt? Waar zie je kansen? Waar zit jouw doelgroep? Waar ga je je vestigen?
- Ga je artikelen verkopen via een webshop? Breng dan in kaart hoe het aanbod eruit gaat zien, waar je het inkoopt, hoe je de opslag regelt, hoe je bestellingen gaat verzenden, etc.
- Vertel over de look and feel die je wilt uitstralen. Bijvoorbeeld hoe je website eruit komt te zien. Maar ook of je een bedrijfsruimte gaat huren en of je opslagruimte nodig hebt.
- Zorg voor een krachtige, korte pitch waarin je je passie, inspiratie en ambitie benadrukt. Daarna kun je jouw plannen tot in de detail beschrijven.
De markt
In dit hoofdstuk beschrijf je jouw afzetmarkt, de doelgroep(en) en je concurrenten. Daarnaast maak je een inschatting van de kans die jouw product of winkel heeft om de markt te veroveren. Hoe groot is het aanbod nu? Hoe profileren jouw concurrenten zich? Waarin maak jij het verschil? Welk publiek ga je trekken, en waar kopen zij nu hun artikelen?
Marketing
Formuleer een marketingmix, waarmee je je plannen vertaalt naar een praktische aanpak. Want ook met een duidelijk doel, wil je bereiken dat de consument naar jou toekomt en niet naar jouw concurrent(en). Benoem jouw bijzondere punten. Zoals een snelle levering, unieke stijl, gratis advies of een lange retourtermijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van het Retail Excellence Model en de 10 P’s.
Financieel plan
Het is te allen tijde belangrijk dat je inzicht hebt in de cijfers die voor jouw branche relevant zijn. Ook als je geen externe financiering nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan omzetontwikkeling, exploitatie en bestedingscijfers en je financiële situatie.
Een financieel plan bevat een verdienmodel met een prognose van de omzet van de eerste drie tot vijf jaar, een investeringsbegroting, een financieringsbegroting waarin je onder meer je eigen en vreemde vermogen op een rijtje zet. Ook een exploitatie- en liquiditeitsbegroting zijn onmisbaar.
Vergeet daarnaast de privébegroting niet. Hoe hoog zijn je maandlasten? Heb je een partner met een vast inkomen en kan je daarvan leven? Hoe is je pensioen geregeld?
Download de prognosetool en bereken in een half uur hoe je ervoor staat, waar je aan kan schaven en aan welke knoppen je moet draaien.
Kom je er zelf niet uit? Schakel dan onze bedrijfsadviseurs in. Zij kunnen jou helpen met het opstellen van een financieel plan en het indienen van een financieringsaanvraag bij bijvoorbeeld een bank.
Algemene en juridische zaken
Als toekomstige ondernemer moet je ook nadenken over juridische zaken. Heeft dat leuke pand dat je op het oog hebt wel een winkelbestemming? Moet je toestemming hebben voor een (ingrijpende) verbouwing? Mag de bestelbus van de koeriersdienst bij dit pand komen? Vermeld deze zaken ook als blijkt dat er geen actie vereist is.
Kijk ook naar de plannen van de overheid. Als de gemeente van plan is vlak na de opening de hele straat open te breken, heeft dit groot effect op jouw bedrijfsvoering.
Samenvatting
Heb je alles afgevinkt? Schrijf dan een korte samenvatting waarmee je je ondernemingsplan begint. Maak deze niet langer dan een A4’tje. Hiermee toon je aan dat je de doelstellingen helder voor ogen hebt en de hoofdzaken van de bijzaken kunt scheiden.