Het ondernemersplan

Het ondernemingsplan

Droom je ervan om je eigen (online) winkel te lanceren? Ben je benieuwd wat een ondernemingsplan inhoudt en welke essentiële elementen hierin verwerkt moeten worden? Zoek niet verder! In dit artikel bieden we een gedetailleerd overzicht van de belangrijke onderwerpen die je in je ondernemingsplan moet behandelen.

De ondernemer 

Om te beginnen, duiken we diep in wie jij bent als ondernemer. Dit gedeelte betreft je persoonlijkheid, ambities, sterke en zwakke punten. Verklaar waarom je besloot de sprong te wagen om ondernemer te worden. Wat maakt jouw bedrijfsidee zo uniek dat het een gamechanger in de markt kan zijn? Een goed onderbouwd en origineel bedrijfsconcept vergroot de kans op succes.

De onderneming 

Vervolgens gaan we verder met de beschrijving van je onderneming, inclusief een grondige marktanalyse. Dit omvat de huidige markttrends, potentiële kansen, en de doelgroep. Ben je van plan om producten te verkopen via een webshop? Bespreek dan hoe je dit aanpakt, van inkoop tot levering. Het uiteindelijke doel is om je bedrijfsidentiteit en unieke waardepropositie krachtig te presenteren. 

De markt 

Dit onderdeel behandelt de markt waarin je wilt opereren, je doelgroep en concurrentie. Daarnaast moet je een inschatting maken van de kansen voor je product of winkel om een voet aan de grond te krijgen in de markt.

Marketing 

Om je te onderscheiden in de markt, is een sterke marketingstrategie cruciaal. Beschrijf een marketingmix die aansluit bij je doelen en je unieke waardepropositie.

Financieel plan 

Het hebben van een gedetailleerd financieel plan is belangrijk, zelfs als je geen externe financiering nodig hebt. Dit zou een overzicht moeten bevatten van de omzetprognose, begroting, en relevante financiële overzichten. Vergeet ook je persoonlijke financiële planning niet. Download de prognosetool om snel inzicht te krijgen in je financiële situatie.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan onze bedrijfsadviseurs in. Zij kunnen jou helpen met het opstellen van een financieel plan en het indienen van een financieringsaanvraag bij bijvoorbeeld een bank. 

Algemene en juridische zaken 

Als toekomstige ondernemer moet je rekening houden met juridische aspecten. Het is essentieel om te onderzoeken of er eventuele juridische belemmeringen zijn, zoals de locatie van de winkel, de noodzaak van bouwvergunningen, of toegang voor leveringen.

Samenvatting 

Tot slot, na het grondig behandelen van alle bovenstaande aspecten, is het tijd om een beknopte samenvatting te maken. Dit is je kans om de essentie van je ondernemingsplan te distilleren tot een helder, beknopt overzicht dat je visie en doelen effectief communiceert.

Rabobank biedt een uitstekend template voor je ondernemingsplan om je op weg te helpen!

Kan ik je helpen?

Het opstellen van een ondernemingsplan kan een uitdaging zijn, maar je staat er niet alleen voor. Neem contact op met onze bedrijfsadviseurs voor hulp bij het opstellen van een solide financieel plan of financieringsaanvraag. Maak je droom werkelijkheid en zet vandaag nog de eerste stap naar het starten van je eigen (online) winkel!

Contacteer de adviseur Bel ons
Rob Drost

Rob Drost

Bedrijfsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.