Ontslag tijdens NOW 3.0

Vertrekt jouw medewerker? Regel het goed!

Het verloop van medewerkers in de retailsector is vaak groot. Wist je dat je veel van jouw vertrekkende medewerker kunt leren? In deze routekaart nemen we je mee in de mogelijkheden van ontslag. Daarnaast geven we je tips hoe je – bij medewerkers die zelf vertrekken – kunt achterhalen wat jij in de toekomst misschien beter kunt doen. 

Stap 1 • Initiatief

Allereerst kijken we naar wie het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Hier zijn twee opties mogelijk.

  • De medewerker zegt op
    Het is belangrijk dat de medewerker de opzegging schriftelijk doet en dat jij deze opzegging schriftelijk bevestigt. Daarmee kun je later bewijzen dat de medewerker heeft opgezegd, mocht hij zich bedenken. Daarnaast is het goed om aandacht te hebben voor de opzegtermijn van de medewerker. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.
  • Jij wilt het contract beëindigen
    Wanneer jij als werkgever het contract – om welke reden dan ook – wilt beëindigen zijn er twee opties mogelijk.

    Jullie komen er samen uit
    Als jullie het er beiden over eens zijn dat de arbeidsrelatie verbroken moet worden dan kent de wet daar een speciale oplossing voor. Dit is de vaststellingsovereenkomst. Meer informatie hierover vind je hier. Onze juristen kunnen je helpen bij het opstellen en onderhandelingen van de vaststellingsovereenkomst.

    Jullie komen er samen niet uit
    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij jouw medewerker wilt ontslaan. Dit kan gelegen zijn in bedrijfseconomische redenen, langdurige arbeidsongeschiktheid of bijvoorbeeld omdat een medewerker niet functioneert. In bovenstaande gevallen is het aan te raden om hier een jurist bij te betrekken. Ontslag is vaak een complexe, maar ook confronterende situatie. Onze juristen helpen je graag met een ontslagkwestie. Voel je vrij om contact met ons hierover op te nemen via 088-9730600 of info@inretail.nl

Meer informatie over ontslag vind je hier.

Stap 2 • Getuigschrift

Als een dienstverband ten einde is gekomen, kan het voorkomen dat de medewerker vraagt om een getuigschrift. In dit document verklaar je als werkgever dat een werknemer voor een bepaalde periode bij jou in dienst is geweest en wat voor werkzaamheden hij/zij heeft verricht. Je bent als werkgever verplicht om deze te verstrekken. Via deze link kan je gemakkelijk zelf een getuigschrift maken.

Stap 3 • Exitgesprek

Wist je dat je veel kan leren van een medewerker die ontslag heeft genomen? Zeker in het geval een medewerker zelf zijn baan heeft opgezegd is het voor jou belangrijk om te achterhalen waarom hij dat doet. Je kan hiermee bijvoorbeeld achterhalen wat je in de toekomst beter kan doen. En daarmee kan je voorkomen dat eventuele andere collega’s vertrekken. 

In dit artikel geven we 5 handige tips voor het voeren van een goed exit-gesprek.

Suzanna Heuff

Suzanna Heuff

HR-adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.