Geen vraag te gek
088 973 06 00

Regels & adviezen Coronavirus

Voor in de winkel

 UPDATE 8 FEBRUARI 2021

Downloads winkel tijdelijk gesloten i.v.m. lockdown

Posters

Winkel gesloten, wel open voor afhaal (incl. regels)

Winkel tijdelijk gesloten

Winkel gesloten, wel online verkoop

Banner

Winkel tijdelijk gesloten


 UPDATE 4 DECEMBER 2020 

Welkom in onze winkel!

We hebben posters ontwikkeld die je kunt ophangen bij de ingang van je winkel. Hierop staat onder andere dat het dragen van een mondkapje verplicht is en welke andere Corona-regels er gelden in de winkel. 

Poster geel     Poster blauw     Poster CBW-erkend     Poster Tuinbranche   


Mondkapje

Het dragen van een mondkapje is per 1 december 2020 verplicht. Om je klanten te informeren over het gebruik van het mondkapje, hebben we een kleine flyer ontwikkeld. Ook staat hierop vermeld dat winkelmedewerkers gebruik mogen maken van een volledig faceshield. 

Flyer gebruik mondkapje

Toelichting voor klantcommunicatie
Vanaf vandaag draagt iedereen verplicht een mondkapje in een publieke binnenruimte, ook in onze winkel. Ondernemers doen er alles aan om een fijne en veilige winkelomgeving te creëren. Als je werkt in een winkel is er een uitzondering op het dragen van een mondkapje. In plaats van een mondkapje mag je ook een volledig faceshield dragen als dat ten goede komt aan een gezonde en veilige werkomgeving. [Ondernemer] kiest ervoor werknemers een faceshield te laten dragen, omdat het fysiek zwaar is om een hele dag een mondkapje op te hebben. We houden dan wel, net als anders, anderhalve meter afstand voor uw en onze veiligheid. Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/werk

Tools

Vloerstickers    Niet-medische mondkapjes
 

 UPDATE 19 NOVEMBER 2020 

Afsprakenkader Naleving en Handhaving Verantwoord winkelen

Brief afspraken rond handhaving coronamaatregelen

Retail Veiligheidskaart


 UPDATE 27 OKTOBER 

Rutte en De Jonge hebben een extra oproep gedaan om de bestaande maatregelen na te leven. Eerder vanmiddag hebben Hoekstra, Koolmees en Wiebes steunmaatregelen aangekondigd en zijn er nieuwe afspraken gemaakt met de retail. Naar aanleiding van dit overleg over veiligheid in de winkels, zijn een aantal aanscherpingen met betrekking tot de richtlijnen omtrent het coronavirus. Veiligheid en spreiding van mensen blijven topprioriteit.

Richtlijnen Verantwoord winkelen

Richtlijnen Winkelen in de openbare ruimte
 Download: Regels en advies INretail woonwinkels

Download: Regels en advies INretail mode/schoenen/sport winkels

Download: Regels en advies INretail bruidsmode- & bodyfashion winkels

Download: Regels en advies horeca in de retail (update: op dit moment niet van toepassing)


 UPDATE 2 OKTOBER 

Maandag 28 september gaf het kabinet een advies over mondkapjes in de drie grote steden. Hierover ontstond al heel snel verwarring over hoe te handelen als ondernemer. Daarom heeft INretail direct om duidelijkheid gevraagd van de overheid.
 
In diezelfde week heeft premier Rutte aangekondigd dat hij een dringend advies doet om in het gehele land mondkapjes te dragen in publieke binnenruimten. Dit advies gaat per direct in en geldt ook voor winkels. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Rutte deed dit advies op verzoek van de Tweede Kamer die één landelijke aanpak wil. Aanstaande vrijdag zullen de details van dit advies bekend worden gemaakt.
 
Van een plicht tot het dragen van mondkapjes is nog geen sprake, het blijft voor nu bij een dringend advies.
 
INretail volgt dit advies van de premier, net als dat wij de eerdere adviezen hebben gesteund om het coronavirus in te dammen. Wel kunnen wij ons voorstellen dat individuele ondernemers een eigen afweging maken afhankelijk van hun situatie. INretail benadrukt echter dat het belangrijk is dat iedereen de nadere informatie naleeft die de overheid aanstaande vrijdag bekend maakt. Vergeet ook niet de eerdere veiligheidsmaatregelen goed te blijven naleven.
 
Wij blijven lobbyen voor jullie in deze actuele situatie. Het is nog niet bekend hoe goed het advies door klanten zal worden nageleefd of wat het mogelijk betekent voor de omzet. Heb je suggesties of adviezen, deel die dan met ons.

Wil je niet-medische mondkapjes bestellen? Dat kan hier

 UPDATE 29 SEPTEMBER 

Aanpassing coronamaatregelen retail per 29 september 2020 

Vanaf 29 september 2020 zijn de richtlijnen met betrekking tot Corona aangescherpt voor een periode van in ieder geval drie weken. Zo ook voor winkels. Het bieden van een veilige winkelomgeving en een goede hygiëne blijven prioriteit. Als ondernemers individueel, maar ook als totale retailbranche zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid hierin voor zowel klanten als ook voor onze medewerkers. We vertrouwen erop dat iedereen hierin het maximale voor zijn of haar winkel probeert te realiseren. Immers we willen graag dat Corona ‘onder controle’ blijft en dat we de winkels open kunnen blijven houden.

Onderzoek onder consumenten wijst uit dat goede communicatie op de winkelvloer daarbij van groot belang is. Wees open en duidelijk, liever een keer te vaak dan te weinig. Laat zien wat jij doet om veilig winkelen te borgen en welke hygiënemaatregelen daarvoor jullie in jullie winkel inzetten. Vandaar dat we naast de 1,5 meter basisregel een aantal suggesties en adviezen geven over hoe je in je winkel de 1,5 meter beter kunt realiseren. Dit zijn ‘slechts’ een aantal suggesties. Uiteraard kunnen ‘eigen’ maatregelen nog verder bijdragen.

Heb je een gezellige koffiehoek in je winkel, lees dan ook goed de horecachecklist door in verband met de veiligheidsmaatregelen. 

Let op: voor horeca in de retail gelden tijdelijk aangescherpte maatregelen. Binnen mogen maximaal 30 personen in een ruimte en buiten mogen dat er maximaal 40 zijn. Ook geldt er een registratieplicht voor bezoekers die gebruik maken van de horeca binnen de onderneming.
 


Veiligheidsmaatregelen: tips per branche

Mode

Advies geven bij de paskamer kan uiteraard blijven plaatsvinden. Laat de medewerker uitleggen dat service beperkt is door anderhalve meter maatregel, maar er zeker oplossingen zijn om service te bieden:

 • Lengte broek: meet de tussenbeenlengte van de gedragen broek. Die lengte kan gehanteerd worden voor de nieuwe broek;
 • Mouwlengte: laat bijvoorbeeld de partner van de klant de mouw omslaan op advies van de medewerker en een speld plaatsen. De medewerker kan het vervolgens meten, eventueel vastspelden. Ter controle trekt de klant het jasje weer aan;
 • Lengte jas/jurk/rok: laat de klant omslaan en bijvoorbeeld de partner plaatst een speld. De medewerker kan het vervolgens meten, eventueel vastspelden. Ter controle trekt de klant de jas/jurk/rok weer aan;
 • Kindermode: laat de ouder het kind aan-/uitkleden zodat de medewerker advies kan geven;
 • Bodyfashion: zoveel mogelijk op afspraak of personal shopping. Dan gelden dus andere regels, zoals hierboven beschreven;
 • Bruidsmode: zie checklist 'Acties ter voorkoming verdere verspreiding van het Coronavirus in bruidsmodewinkels'

Wonen

 • Advies geven over woonproducten kan over het algemeen goed op 1,5 meter afstand.
 • Blijf de mogelijkheid aanbieden voor advies op afspraak in de winkel of online (via Skype, Zoom, Microsoft Teams etc.)
  Deel deze mogelijkheid via je website en social media.
 • Bied ook de mogelijkheid aan voor een adviesgesprek aan huis.
 • Er zijn in de winkel altijd productgroepen en opstellingen waar het wat drukker is. Als dat het geval is, wijs klanten dan op de 1,5 meter afstandsregel.
 • Spatschermen bij een adviesgesprek zij niet verplicht (wel 1,5 meter afstand). Zorg ervoor dat je deze wel bij de hand hebt voor het geval een klant daar expliciet om vraagt. 
 • Ben je gevestigd op een plek met meerdere (woon)winkels, zorg dat dan dat je ook zicht hebt op het druktebeeld buiten. Maak daar samen afspraken over en waarschuw de gemeente in het geval van zeer grote en oncontroleerbare drukte.

Sport

 • Geef advies op 1,5 meter afstand;
 • Maak loopanalyses en het aanmeten van schoenen achter een plastic scherm;
 • Desinfecteer schoenlepels;
 • Zorg voor strepen bij de kassa;
 • Maak producten schoon die klanten niet meenemen maar wel opgepakt/gepast hebben;
 • Ga naar verenigingen op locatie voor teamwear, respecteer de 1,5 meter en was kleding na de passessie.

Schoenen

 • Doe het (op)meten van (kinder)voeten achter een plastic scherm;
 • Desinfecteer schoenlepels;
 • Zorg voor strepen bij de kassa;
 • Maak producten schoon die klanten niet meenemen maar wel opgepakt/gepast hebben.

Tuin

 • De veiligheidsmaatregelen vind je via deze link

Hygiënemaatregelen

In de winkels en distributiecentra is het nu extra belangrijk alle richtlijnen en voorschriften over hygiëne in acht te nemen. Eventueel kan worden geadviseerd om bij het schoonmaken extra aandacht te besteden aan oppervlakken en voorwerpen die door veel verschillende mensen worden aangeraakt.

Denk hierbij aan: pinapparaten, betaalpalen (zelfscan), toonbanken, kassa’s, handgrepen van winkelkarretjes en winkelmanden, flessenautomaat (knoppen), weegschalen, deurklinken, tafels en stoelen, koffiekopjes, borden, bestek, kranen, zeepdispensers, telefoons, toetsenborden.  

Inmiddels is ontdekt dat het virus zeker tot drie dagen besmettelijk blijft op plastic oppervlakken. Neem daarom de hygiënemaatregelen in acht! Handzeep, alcohol, schoonmaakmiddelen (geen glasreiniger) zijn bedoeld om te desinfecteren.

Pinnen? Ja graag!

De kans dat mensen besmet raken via geld is erg klein. Hoewel klanten niet verplicht zijn (of worden) om te pinnen, verzoek ze waar nodig om met hun pinpas te betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerkers vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst. Bij contante betalingen geld uitwisselen zonder dat er handcontact wordt gemaakt. Zo lopen (kassa)medewerkers minder risico om besmet te maken met het virus.