Geen vraag te gek
088 973 06 00

Corona virus en zieke medewerkers


Besmette mensen worden ziek. Nieuws over zieken en/of doden in het buitenland kunnen leiden tot onrust bij medewerkers. Geruchten en onjuiste informatie versterken gevoelens van onzekerheid en angst. Het helpt om medewerkers en jezelf te voorzien van duidelijke en juiste informatie.


Een medewerker is ziek, kan dat het nieuwe Coronavirus zijn?

De meeste patiënten met het nieuwe Coronavirus komen uit de regio Wuhan of zijn er geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe Coronavirus hebben. Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China, in Taiwan, Macau, Hongkong, Iran, Singapore en onderstaande gemeenten in Noord-Italië zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.

Welk advies kan worden gegeven indien een medewerker toch denkt het nieuwe Coronavirus te hebben?

De volgende klachten zouden een indicatie kunnen zijn van het Coronavirus

  • Koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • Is iemand bovendien de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het Coronavirus: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele gemeenten in Italië: Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto S.G., Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione d'Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorana (regio Lombardije) en V’o Euganeo, Mira (regio Veneto).
  • Is iemand de afgelopen twee weken in contact geweest met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Bij ja-antwoorden luidt het advies om de medewerker direct naar huis te worden gestuurd. Laat hem of haar thuis direct zijn of haar huisarts of andere dokter bellen (niet naar het spreekuur gaan). De huisarts kan bepalen of verder onderzoek nodig is. Net als bij regulier griep is het verstandig om medewerkers thuis te laten blijven tot ze helemaal genezen zijn. 

Wat kunnen medewerkers doen om verspreiding van een virus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Kunnen we je verder nog helpen?

Kijk eens bij de meest gestelde vragen van andere ondernemers. Hier staat vast iets tussen wat jij ook wilde vragen.

Je kan ons natuurlijk ook bellen of mailen:

Vanaf maandag 16 maart zijn wij - voorlopig - van ma t/m vrij van 08.00 tot 20.00 telefonisch bereikbaar op 088 973 06 00
Mailen kan naar coronavirus@inretail.nl
Appen kan ook naar 06 - 24 95 83 16