Geen vraag te gek
088 973 06 00

FAQ: Het coronavirus en de retail

Wat betekent het coronavirus voor je winkel, personeel en de vragen van klanten die je kunt krijgen? Hieronder vind je informatie en antwoorden op vragen over het coronavirus.

Klik op een van onderstaande thema's om direct naar de veel gestelde vragen te gaan. 

 1. Winkels dicht per 15 december
  1. Winkelen op afspraak en Click & collect
  2. Medewerkers
  3. Wel/niet open
  4. NOW
  5. Overig
 2. Steunmaatregelen
  1. NOW
  2. Tozo
  3. TVL
 3. Financieel
 4. Horeca
 5. Personeel
  1. Algemeen
   1. Mondkapjes
   2. Quarantaine en bezetting
   3. Overig
  2. Medewerkers en ziekte
  3. Medewerkers en vakantie (risicogebied)
  4. Flexibel werken, verlof en toeslagen
  5. Ontslag en aflopende contracten
  6. BBL-medewerkers
  7. Grensarbeid
 6. Privacy
 7. CBW-erkend
 8. Bruidsmode
 9. Online
 10. Verzekering
 11. BTW
 12. Lokaal 
 13. Coronatesten
 14. Klanten
 15. Avondklok
 16. Vaccineren
   

 Winkels open op afspraak 

Winkelen op afspraak

Zijn er nog tips voor het organiseren van winkelen op afspraak vanaf 16 maart?

 • Zorg voor gefaseerde toegang 
  Bepaal tijdsloten die niet allemaal op hetzelfde moment starten om opstopping te voorkomen. Een voorbeeld is dat je tijdsloten hebt van 1 uur. Dan kan je bijvoorbeeld ieder kwartier ongeveer 12 mensen naar binnen laten, of iedere 10 minuten ongeveer 8. En bij tijdsloten van een half uur kan je denken aan iedere 10 minuten 16 mensen. Rijen in de winkelstraat zijn niet goed voor de doorstroming. Geef het virus geen kans en zorg voor gefaseerde toegang. Daarnaast levert het ook slechte beeldvorming op voor de branche en we merken dat de handhaving ook al vragen heeft gesteld om dit te voorkomen. Dus voorkom ophopingen bij de deur van je winkel. Overigens geldt ook voor solitaire winkels dat een zorgvuldige toegang aan te bevelen is.
 • Plan je tijdsloten zorgvuldig 
  Denk goed na wat voor jouw winkel de beste tijdsloten zijn. Volgens de regels is er een minimaal tijdslot van 10 minuten. Focus je daarbij op de starttijd want klanten mogen eerder weg en dat geeft een goede doorstroming. Voorkom dat je klanten weg moet sturen door strak te sturen op de eindtijd omdat je dan ook een negatieve klantervaring creëert.
 • Veiligheid bij wisseling tijdsloten 
  Met name bij grotere winkels kan bij de tijdslot-wissels rijvorming voorkomen. Attendeer (wachtende) klanten middels posters en/of borden buiten op de veiligheidsmaatregelen en de 1,5 meter afstand en laat daar waar mogelijk een medewerker wachtende mensen attenderen op het bewaren van voldoende afstand. Als je gevestigd bent in een winkelstraat dan is ons advies hier met collega-ondernemers afspraken over te maken.
 • Controleer de afspraakbevestigingen 
  Geef het deurbeleid zo vorm dat een medewerker de afspraakbevestigingen controleert. Laat de medewerker ook gastheer of gastvrouw zijn die de klanten gastvrij en vriendelijk op de regels in jouw bedrijf wijst.
 • Maximum van 1 klant per 25 m2 of 50 klanten in de winkel 
  Er geldt per 16 maart voor winkels die een oppervlakte van 50 m2 of meer hebben een maximum van 1 klant per 25 m2, met een maximum van 50 klanten in de hele winkel. Je kunt dat volledig benutten. Je kunt er ook voor kiezen een kleine marge aan te houden en zo rekening te houden met uitloop. Je kunt ook werken met 50 winkelkarretjes of 50 winkelmandjes om het maximaal aantal klanten in je winkel goed te monitoren. 
 • Indien mogelijk meerdere ingangen 
  Als je meerdere ingangen kunt creëren voor jouw bedrijf, maak daar dan gebruik van. Dat voorkomt rijvorming.
 • Bied de mogelijkheid om stylingadvies of interieuradvies boeken 
  Het succes van winkelen op afspraak zit onder andere in het zo laagdrempelig mogelijk houden van deze mogelijkheid. Je kunt daarom een extra keuzemogelijkheid bieden bij het maken van een afspraak. Zo kan je klant vooraf aangeven of ze gewoon even willen rondkijken of ze juist interesse hebben in het boeken van een persoonlijk adviseur die hen kan begeleiden in het doen van een aankoop. Dit geeft je ook beter inzicht in de duur van een afspraak.

Wat is de definitie van klant? Zijn 2 klanten ook echt 2 personen of kan je ook stellen dat alle personen behorend tot 1 huishouden als 1 klant worden gerekend?

Volgens de definitie van klant is dat iemand die een product of dienst afneemt of iemand die iets koopt. Daarmee kun je stellen dat als je 1 huishouden vormt dat je dan ook 1 klant bent. Je koopt namelijk gezamenlijk het product, je hebt 1 bon of factuur (met ook 1 factuuradres). In de woonbranche wordt daarom vaak als klant commissie gehanteerd. Het advies van INretail is om deze definitie van klant aan te houden. Dit geldt naar onze overtuiging ook voor klanten met een beperking die met een begeleider een winkelafspraak hebben gemaakt. Let wel: in principe geldt nog steeds het advies om alleen te kopen. Maar we weten ook allemaal dat je bepaalde aankopen gezamenlijk doet.

Let op: vanaf 16 maart is het toegestaan om 1 klant per 25m2 toe te staan in de winkel met een maximum van 50 klanten.

Tellen jonge kinderen mee in het aantal klanten?

Kinderen tot 12 jaar tellen niet mee.

Tellen de klanten van bestellen en afhalen ook mee?

Het is én – én: je mag dus zowel click & collect toepassen als ook klanten in de winkel ontvangen onder de noemer ‘winkelen op afspraak’ en die streep je niet tegen elkaar weg.

Tellen klanten die een postpakket afhalen in mijn winkel bij het postpunt mee voor de maximering van klanten voor winkelen op afspraak?

De klanten die een postpakketje wegbrengen of ophalen vormen een aparte klantenstroom en tellen niet mee als klanten van winkelen op afspraak.

Mag ik andere openingstijden dan normaal hanteren om zo wel de klantvraag optimaal te bedienen?

De openingstijden voor niet essentiële winkels zijn van 06.00 uur – 20.00 uur. Binnen deze tijden mag je winkelen op afspraak mogelijk maken. Onze tip is om in overleg met je medewerkers te gaan of je tijdelijk de werktijden kunt aanpassen op basis van de ingeplande afspraken van je klanten.

Is er een minimale en maximale tijdslot voor een afspraak?

De minimale tijdslot is 10 minuten. Er is geen maximale tijdslot. Je mag als ondernemer zelf je tijdslot bepalen. De informatie van het journaal op woensdag 24 februari is niet correct. Afspraken kan je gemakkelijk inplannen met Onlineafspraken.nl, aan te vragen via de ledenwinkel: Plan eenvoudig afspraken met klanten | INretail.

Mag je afwijken van de eis om tenminste 4 uur van te voren een afspraak te maken?

Volgens de regels van winkelen op afspraak dient er tenminste 4 uur van te voren een afspraak te zijn gemaakt net als dat ook geldt voor bestellen en afhalen. We weten dat meerdere gemeenten coulant zijn in de handhaving mits de retailer het maar goed organiseert en er geen drukt ontstaat. Ons advies is om (via de vertegenwoordigers van je winkelgebied) na te gaan of je met de gemeentelijke handhaving hier goede afspraken over kan maken.

Hoe zit het met 2 klanten per verdieping?

In de regels staat dat je als winkel 2 klanten per verdieping mag ontvangen. Daarmee is naar onze mening niet gezegd dat je bijvoorbeeld bij een winkel met 2 verdiepingen niet 4 klanten op dezelfde verdieping mag hebben. Je kunt klanten niet verplichten namelijk op een verdieping te blijven. Wel blijven uiteraard de andere regels zoals de anderhalve meter afstand gelden.

Mag ik mijn klanten een hapje en/of drankje geven als ze bij mij in de winkel een afspraak hebben gemaakt?

Op dit moment zijn de regels voor winkelen op afspraak nog niet helemaal uitgewerkt. Ons advies is om terughoudend te zijn met het serveren van een drankje en/of hapje. Maar we kunnen ook voorstellen dat bij een langere afspraak het wel net zo klantvriendelijk is om een kopje koffie, thee of glaasje water aan te bieden.

Mag ik Click and Collect en winkelen op afspraak combineren?

Het is mogelijk om bestelde artikelen af te halen terwijl in de winkel 2 klanten aanwezig zijn, en bij meerdere verdiepingen maximaal 2 klanten per verdieping. De bestelde artikelen worden aan de deur afgehaald.

Hoe zit het met ruilen en terugbrengen?

Hier kan een afspraak voor worden gemaakt zoals dat wordt gedaan voor winkelen op afspraak.

Mag een klant langer blijven dan afgesproken?

Ja dat is toegestaan zolang er niet meer dan 2 klanten tegelijk in de winkel zijn en de contacten tussen klanten tijdens het wisselen worden voorkomen.

Postpakket en reparatie/onderhoud

Postpakketen of producten voor reparatie en onderhoud kunnen in de winkel worden afgegeven, naast de 2 klanten die in de winkel aanwezig zijn voor winkelen op afstand. De winkelier dient dan wel voor een goede bewegwijzering te zorgen. Als de klant hierbij ook iets wilt kopen, dan moet hier 4 uur van te voren een tijdslot voor worden afgesproken waarbinnen de aankoop kan plaatsvinden.

Welke gegevens moet/mag ik verzamelen?

Er is geen harde verplichting tot het verzamelen van specifieke klantgegevens. Wel moet je de klant registeren. Hierbij kan je dus naam en e-mailadres en/of telefoonnummer uitvragen. Deze gegevens gebruik je om de afspraak te bevestigen en zodat je contact op kan nemen mocht er iets wijzigen. Dit mag in een agenda maar mag ook geautomatiseerd plaatsvinden. Let er wel op dat je de gegevens alleen verwerkt ten behoeve van de afspraak en dat je de gegevens dus niet langer bewaart dan noodzakelijk. Een bewaartermijn van 2 tot 3 weken lijkt hier het maximale. Gaat de klant over tot aankoop? Dan mogen de gegevens eventueel verder worden verwerkt ten behoeve van de aankoop. 

 Click & collect 

Wat is click & collect ofwel bestellen & afhalen?

-    De consument kan vooraf (online of telefonisch) producten bestellen of reserveren
-    Bestellen dient tenminste 4 uur voor het afhalen te geschieden
-    De winkelier geeft de consument een afspraakbevestiging met een tijdslot van 1 uur waarbinnen de consument de bestelling kan afhalen
-    De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie voor het veilig en vlot afhalen van de bestelling (een model zullen we nog delen)
-    Winkeliers overhandigen bestellingen op een zodanige wijze dat de consument de winkel niet hoeft te betreden. Daarbij blijft de consument buiten en komt de winkel niet in.
-    Betaling vindt bij voorkeur vooraf plaats
-    Winkeliers nemen alle overige voorzorgsmaatregelen en basisregels in acht: winkeliers en medewerkers dragen een mondkapje, houden afstand en plaatsen daar waar nodig spatschermen, etc. 

Per wanneer is click & collect toegestaan?

Vanaf woensdag 10 februari mogen consumenten vooraf bestelde artikelen op een afgesproken moment ophalen.

Zijn er producten uitgezonderd?

Bestellen en afhalen kan voor alle producten.

Moet de consument online een bestelling doen?

Nee, zowel per mobiel (telefonisch, videobellen of een berichtje) als online mag de consument een bestelling doen.

Hoe moet ik de afspraken met de consument vastleggen?

Je kan daarvoor een online systeem gebruiken maar het mag ook in een (digitale) agenda. Wat belangrijk is dat er een goed georganiseerd systeem is met afgesproken momenten zodat er niet teveel klanten bij de winkels zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bakker en de slager is het niet de bedoeling dat er veel klanten buiten in de rij staan te wachten.

Mag de consument ter plekke zijn vooraf bestelde aankoop afrekenen?

Probeer de klant zoveel mogelijk vooraf te laten betalen. Mocht dat niet lukken, dan mag de klant bij het afhaalpunt afrekenen. Probeer daarbij zoveel mogelijk contact te vermijden, werk met spatschermen en reinig de pinautomaat na gebruik.

Mag je, als de ruimte het toelaat, ook een drive thru maken waar de klanten hun vooraf bestelde producten kunnen afhalen?

Ja dat mag. Daarbij zou je eraan kunnen denken dat de klanten ook in de auto blijven zitten en de bestelde producten door een medewerker in de kofferbak worden gezet.

Mag je ook andere producten verkopen dan de vooraf door de consumenten bestelde artikelen?

Officieel mag dat niet.

Mag je ook producten retourneren bij de winkel?

Nee, dat mag niet.

Mag de consument ook in de winkel zijn aankoop ophalen of afrekenen?

Helaas mag de consument niet in de winkel komen en moet buiten de bestelling worden afgehaald. INretail heeft lang en intensief ingezet op het afhalen van de producten in de winkel omdat je dan ook de mogelijkheid hebt om met je klanten binnen het afgesproken tijdslot personal shopping af te spreken. In de eerste berichten zag dat er heel positief uit maar na felle tegenstand van andere betrokkenen is dit gesneuveld in het kader van de veiligheid en eventuele besmettingen.

Tot hoelaat mag ik Click & collect organiseren?

Click & collect mag tot 20:00 uur worden georganiseerd. Vanaf 20:00 uur dienen alle winkels gesloten te zijn. Met uitzondering van verkoop van eten en drinken.

Wat is de strategie van INretail?

Click & collect zien we als een belangrijke maar ook beperkte eerste stap om winkels zo snel mogelijk open te laten zijn. Want net als jullie willen we namelijk zo snel mogelijk de winkels open hebben. En daar zullen we zo hard mogelijk voor lobbyen. En dan gaan we voor het beste resultaat voor jullie. En door ons constructief op te stellen richting de overheid krijgen we dat voor elkaar. 

 Medewerkers 

Moet het loon worden doorbetaald gedurende de winkelsluiting?

Ja, er geldt een loondoorbetalingsverplichting. Welke uren worden doorbetaald, is afhankelijk van het type contact. 

 • Is er een contract met een vast aantal uren? Dan dienen die uren uitbetaald te worden.
 • Wanneer jullie medewerkers werkzaam zijn op basis van een bandbreedte contract dan geldt dat de basisuren dienen te worden uitbetaald.
 • Bij een min-max contract moet ten minste het minimaal aantal afgesproken uren worden betaald.
 • Is er sprake van een oproepovereenkomst? Dan hangt het er vanaf of er variabel wordt gewerkt, of dat er door de maanden heen een vast patroon is ontstaan.

Indien er in de afgelopen 3 maanden een vast arbeidspatroon is ontstaan dan geldt er een rechtsvermoeden van arbeidsomvang voor de gemiddelde arbeidsduur van de afgelopen 3 maanden. Dit heeft tot gevolg dat de medewerker de uren die hij de afgelopen 3 maanden gemiddeld heeft gewerkt, krijgt uitbetaald. Dit geldt overigens ook als er een vast patroon is ontstaan bij een min-max contract.
Is er geen sprake van een vast patroon, maar is er wel al een planning gemaakt? Dan geldt dat de ingeplande uren wel dienen te worden betaald.
Neem voor jouw situatie contact op met de afdeling Ondernemersservice via 088 973 06 00 of info@inretail.nl.

Mag ik mijn medewerkers nu minuren laten opbouwen of plusuren laten inleveren?

Ja dat mag. In de vorige intelligente Lock down van maart gold de afspraak met vakbonden dat volledige sluiting van de winkel geen gevolg zou hebben voor het plus- en min uren saldo van personeel.

Voor de huidige Lock down is deze afspraak niet gemaakt en vallen we nu terug op de bepalingen zoals opgenomen in de cao. Ondernemers hebben nu namelijk geen keuze en is het verplicht. De Steunmaatregelen geven namelijk onvoldoende dekking voor alle (personeels)kosten tijdens deze zware Lock down en veel reserves zijn inmiddels al opgegeten om het personeel gewoon door te kunnen betalen.
 
Voor iedere werkgever geldt dat zij gebruik kunnen maken van de flexibiliteitsregeling in de cao. De standaardregeling is dat er een  bandbreedte geldt van plus en min 35% aan inroosterbare uren bij flexibele contracten of als dat is afgesproken met het personeel. Voor de woonbranche geldt dat gebruik mag worden gemaakt van de werktijdenregeling uit artikel 2 van de module van de cao. Heb je niet een flexibel contract met je medewerker afgesproken, ga dan in overleg om de flexibiliteitsregeling van de cao alsnog toe te passen.

Medewerkers hebben er wel recht op dat hun normale salaris wordt doorbetaald. De uren die nu echter niet gewerkt worden, kunnen binnen de marges van de bandbreedte of werktijdenregeling van de module wonen, op een later moment worden ingehaald als er weer omzet gerealiseerd kan worden bij opening van de winkels. Werkgever en werknemer dienen hier samen afspraken over te maken en te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. 

Om je medewerkers goed te informeren hebben wij 2 modelbrieven opgesteld: 1 voor de woonbranche en 1 voor de andere branches.

Hoe zit het met de bandbreedte & werktijdenregeling?

De bandbreedte in het algemeen deel van de cao kent een afwijkingsmogelijkheid van 35% van de uren per week. Met een minimale afwijking van 6 uur. Een medewerker met een arbeidsduur van 12 per week kan daarbij minimaal 6 uur werken en maximaal 18. Een medewerker met een arbeidsduur van 30 uur per week kan minimaal 19,5 uur werken per week en maximaal 40,5 uur. Dus voor kleine contracten is de mogelijkheid van afwijking groter dan 35%.

Hierbij geldt dat gemiddeld de basisuren die zijn afgesproken wel over een referteperiode van 12 maanden gelijk moeten zijn. Voorbeeld. Stel je hebt een medewerker met een contract van 20 uur dan zijn de uiteindelijke uren die een medewerker per jaar werkt 1040 uur (inclusief vakantie-uren etc) maar dat kunnen weken zijn van 14 uur maar ook weken van 27 uur. De referteperiode hoeft niet gelijk te zijn aan een kalenderjaar.

De werktijdenregeling voor de woonbranche kent een standaardafwijking van 8 uur naar boven en 5 uur naar beneden, gemeten over een referteperiode van 6 maanden.

De winkel is dicht met de feestdagen, hoe zit het dan met het doorbetalen van het loon en de toeslagen?

Zie bovenstaande vraag. Kortom, de medewerker heeft dus recht op doorbetaling van loon als hij/zij normaliter gesproken op die dag arbeid verricht. De medewerker ontvangt de toeslag alleen als hij daadwerkelijk op deze uren heeft gewerkt.

Hoe zit het met de minuren bij het einde van het dienstverband?

In deze tijd is het niet mogelijk om medewerkers meer te laten werken om hun minuren in te halen. Werkgevers en medewerkers kunnen er beide niets aan doen dat deze situatie zo is. Cao-partijen doen werkgevers en medewerkers de aanbeveling om de minuren die door sluiting van de winkels niet kunnen worden ingehaald, bij einde van het dienstverband vóór 1 juli 2021 fifty-fifty te verdelen.

Wat moet ik doen bij minuren nu het einde van het jaar en daarmee ook mogelijk het einde van de referteperiode nadert?

Volgens de cao geldt dat als aan het einde van de referteperiode minder is gewerkt dan het aantal voor de referteperiode berekende basisuren, deze minuren komen te vervallen. Dat betekent dat medewerkers deze minuren dus niet meer op een later moment kunnen inhalen, door in de periode erna meer te werken. Echter, de referteperiode hoeft niet te lopen van januari tot en met december!

Toelichting referteperiode: de referteperiode is conform de cao 12 maanden, dit hoeft geen kalenderjaar te zijn. Het is mogelijk om de referteperiode bijvoorbeeld van maart tot maart te laten lopen. Dit geeft meer ruimte om medewerkers later minder of meer in te plannen.
We kunnen ons voorstellen dat dit vragen oproept. Neem voor jouw situatie contact op met de afdeling Ondernemersservice via 088 973 06 00 of info@inretail.nl.

Er staat een vakantie gepland, kan ik een medewerker verplichten om deze dagen op te nemen?

Indien een vakantie is geboekt en de vakantiedagen zijn toegekend, dan worden die dagen opgenomen en afgeboekt, tenzij dit i.v.m. zwaarwegende redenen niet van de medewerker gevraagd kan worden. In dat geval moet de medewerker in overleg treden met zijn leidinggevende. (Een zwaarwegende reden kan bijvoorbeeld een afgelaste huwelijksreis zijn.) 

Kan ik mijn medewerkers verplichten om vakantiedagen op te nemen gedurende de periode dat de winkels gesloten zijn?

Je kan medewerkers niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. De wettelijke vakantiedagen, opgebouwd in 2020, blijven geldig tot 1 juli 2021.
Neemt niet weg dat het wel mogelijk is om collectieve vakantiedagen in te zetten. Tijdens de periode van verplichte winkelsluiting kunnen werkgevers in december 2020 twee collectieve vakantiedagen vaststellen, als ze dat niet al eerder in 2020 hebben gedaan. Ook in januari 2021 kunnen ze twee collectieve dagen vaststellen (dat zijn dan die van 2021). Als er een OR of PVT in het bedrijf is, heeft deze instemmingsrecht. Als er geen OR of PVT in het bedrijf is, vindt vaststelling in overleg met de medewerkers plaats.

Collectieve vakantiedagen

In artikel 8.1 van de cao Retail non-food staat opgenomen dat de werkgever, in overleg met de ondernemingsraad, ten hoogste 2 dagen per jaar als verplichte collectieve vakantiedagen kan aanwijzen. Deze regeling blijft overigens bestaan in de nieuwe cao.

Geldt dit voor alle werknemers in de hele bv?

Ja, in beginsel geldt deze vrije dag dan voor iedereen in de bv. Afwijkingen per vestiging en locatie zijn hierbij mogelijk. Het woord collectief geeft al aan dat het gaat om de gehele groep. Het is dus niet mogelijk om per medewerker een andere dag te kiezen.

Worden deze dagen afgetrokken van het vakantiesaldo of zijn dit extra dagen?

Deze collectieve vrije dagen worden afgetrokken van het bestaande vakantiesaldo.

Kan ik 2 dagen afschrijven of moet ik echt dagen aanwijzen?

Bij deze regeling is het de bedoeling dat 2 specifieke datums worden aangewezen.

Kan ik dan bij iedereen deze 2 dagen afschrijven?

Nee, je kunt die collectieve dagen alleen afschrijven bij mensen die op die dag altijd werken. Bij fulltimers kan dat omdat zij elke dag werken, maar bij parttimers kan dit alleen als ze die dag normaal altijd werken. Voorbeeld: Medewerker x werkt nooit op vrijdag, u stelt vrijdag 8 januari in als collectieve vrije dag. Dan mag u bij medewerker x deze vakantiedag niet afschrijven, omdat zij die dag al vrij is. Het kan dus inderdaad voor sommige medewerkers “nadeliger” zijn dan voor anderen.

Ik heb geen Ondernemingsraad ingesteld, mag ik dit dan eenzijdig doorvoeren?

Indien er geen Ondernemingsraad is ingesteld, moet in overleg met de medewerkers de vaststelling van de collectieve dagen plaats vinden.

Mijn medewerker is ziek, mag ik die dag alsnog afschrijven?

Indien de medewerker die dag normaal zou werken mag je die dag afschrijven van het vakantiesaldo. Ook in de corona tijd wordt hier geen onderscheid in gemaakt.

Moet ik dit van te voren bekend maken?

Ja, normaliter worden de collectieve dagen voor een jaar bekend gemaakt voordat het betreffende jaar begint, of aan het begin van het nieuwe jaar. Geef daarom nu al aan welke dagen in 2021 als collectieve vrije dagen worden beschouwd. Voor dit jaar mag het wel nog in december gezien de omstandigheden, indien de dagen niet eerder zijn ingezet dit jaar.

Mag ik mijn medewerkers ander werk laten doen?

Werkgevers mogen waar nodig medewerkers in blijven zetten ondanks een winkelsluiting. Deze medewerkers kunnen ook worden ingezet voor ander werk (bijvoorbeeld webcare of logistieke klussen). Ook kan aan medewerkers worden gevraagd op een andere locatie te werken. Dat geldt ook voor het verrichten van andere voorkomende werkzaamheden. Werkgevers kunnen aan medewerkers bijvoorbeeld vragen de winkel op te ruimen etc. Bij al deze zaken geldt dat het gaat om werkzaamheden en locaties die in redelijkheid van de medewerker mogen worden gevraagd. Uiteraard moet de 1,5 meter afstand wel worden gewaarborgd.

Mogen mijn medewerkers ander werk weigeren?

In principe moet de medewerker in staat worden gesteld om het afgesproken werk te verrichten. Bij bijzondere omstandigheden kan het zijn dat de medewerker andere werkzaamheden moet verrichten dan op voorhand is afgesproken. De rechter heeft geoordeeld dat de lockdown vanwege het coronavirus als bijzondere omstandigheid kan worden aangemerkt. Enige flexibiliteit wordt tijdens de lockdown dus ook zeker verwacht van zowel de medewerker en werkgever.

Mag ik het loon stop zetten als mijn medewerker ander werk weigert?

Ja, als de medewerker ander werk weigert, mag het loon worden stopgezet. In beginsel behoudt de medewerker recht op loon als hij niet heeft kunnen werken door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever moet komen. Het verplicht moeten sluiten van de winkel door de lockdown is zo’n oorzaak. Echter als er ander werk beschikbaar is voor de medewerker geldt de bovengenoemde regeling niet. De medewerker mag niet ten onrechte passende arbeid weigeren. Doet jou werknemer dit wel mag je als werkgever besluiten het loon niet langer door te betalen.

Mijn medewerker weigert ander werk, hoe pak ik dit aan?

Voordat je stopt met het doorbetalen van loon moet er worden voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • Zorg dat je kan aantonen dat je de medewerker hebt opgeroepen met het verzoek ander werk te verrichten, bij voorkeur een schriftelijke oproep waarin de werkzaamheden concreet zijn vermeld.
 • Zorg dat de werkzaamheden passend zijn voor de medewerker. Er moet van geval tot geval worden gekeken naar wat passend is.
 • Weigert de medewerker, roep hem dan nogmaals op en kondig schriftelijk aan wat de gevolgen zijn bij weigering van arbeid. Na deze waarschuwing kunnen de sancties toegepast worden zoals een loonstop.

Hoeveel medewerkers mogen in het magazijn/filiaal werken?

Hier zijn geen vaste aantallen voor gegeven. Belangrijk is en blijft dat er 1,5 meter afstand tussen medewerkers kan worden gehouden bij het verrichten van hun werkzaamheden. Verder geldt dat alleen gedaan moet worden wat nodig is. De oproep van Rutte blijft om zo veel mogelijk thuis te werken.

Mag ik het werkrooster aanpassen?

Ten aanzien van het opstellen van werkroosters accepteren cao-partijen dat in deze uitzonderlijke tijd soepeler zal worden omgaan met werkroosters, zodat de flexibiliteit aan zowel de kant van de werkgever en medewerker kan worden gehandhaafd. Voor het aanpassen van werktijden geldt de instemmingsplicht van de OR dan wel overleg met de personeelsvertegenwoordiging.

Mijn medewerker heeft geen oppas voor de kinderen kunnen regelen, en nu?

Er is momenteel een groot gebrek aan kinderopvang. Bovendien is het lastig om een alternatief te regelen. Een medewerker krijgt de gelegenheid om dit op te lossen en krijgt hier maximaal 2 dagen calamiteitenverlof voor.

Ten aanzien van zorgverlof wordt de WAZO (Wet Arbeid en Zorg) gevolgd, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt met de Ondernemingsraad

Mijn medewerker geeft aan te behoren tot de risicogroep, waar vind ik of dit zo is?

Indien een medewerker aangeeft te behoren tot een ‘risicogroep’, dan zal aan de hand van de richtlijnen van de RIVM worden beoordeeld of dit zo is. RIVM heeft gedefinieerd wie tot de risicogroepen behoort.

Dien ik het loon door te betalen van een medewerker als hij thuis blijft, omdat een gezinslid van hem koorts heeft?

Als medewerkers thuis moeten blijven als hun gezinsleden koorts hebben, wordt aangezien dit een overheidsmaatregel is, het loon doorbetaald.

Het allerbelangrijkste blijft, ga in gesprek met jouw medewerker! Verder kun je hier een voorbeeldbrief vinden die je naar jouw medewerkers kan versturen.

Ik werk met flexibele roosters, hoe pak ik dit aan?

Indien het rooster al gemaakt is kun je die uren gewoon aanhouden, indien er gewerkt wordt met flexibele inzet kun je de 8/13 regeling toepassen indien er nog geen rooster is gemaakt.

Wat als werknemers normaal niet de hele dag werken op de dag die ik wil instellen, wat te doen?

Indien er werknemers zijn die normaal op de aangestelde collectieve vrije dag slechts een halve dag werken, dan kun je het aantal uren van het saldo afschrijven die de medewerker normaal zou werken. Voorbeeld: medewerker x werkt normaal 4 uur op vrijdag, u stelt vrijdag 8 januari in als collectieve vrije dag. U kunt 4 uur van het vakantiesaldo afschrijven.
 

Mijn medewerker is met zwangerschaps- of bevallingsverlof, mag ik bij haar ook dagen af schrijven?

Nee dat mag niet omdat de medewerker met zwangerschaps- of bevallingsverlof is.

 Wel/niet open 
 

Levensmiddelenwinkels, drogistereijen en dierenspeciaalzaken

Sommige levensmiddelenwinkels, drogisterijen en dierenspeciaalzaken verkopen ook andere producten. Voor die winkels geldt dat het filiaal alleen open mag als hoofdzakelijk (meer dan 70% omzet vóór de lockdown van 15 december 2020) de volgende artikelen worden verkocht: 

 • levensmiddelen: eten en drinken;
 • drogisterijartikelen: zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen (exclusief cosmetica en parfums) en schoonmaakmiddelen;
 • diervoeding. 

Het is niet toegestaan om het non-foodassortiment uit te breiden. 

Mogen winkels voor zorg-en welzijnshulpmiddelen geopend zijn?

Ja, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen mogen geopend zijn. Denk aan zorgbedden, protheses, orthopedische producten etc.

Mag ik thuis adviseren?

Winkels die meubels, keukens, badkamers en andere benodigdheden voor het interieur verkopen zijn gesloten. Indien noodzakelijk is het mogelijk om thuis advies te krijgen hierover onder voorwaarden van bezoek thuis (afstand houden en max 2 personen per bezoek per dag).

Houd er rekening mee dat als je bij de klant thuis de koop sluit, de wetgeving voor Buiten de Verkoopruimte Gesloten Overeenkomsten van toepassing is (o.a. 14 dagen herroepingsrecht en zichttermijn, à la webwinkelkoop). Hoe je dat kunt vermijden lees je hier.

Wat mag buiten verkocht worden?

Buitenverkoop is alleen toegestaan voor vergunningplichtige (week)markten en voor kerstbomen- en bloemenverkoop. Op een (week)markt mogen alleen kramen voor levensmiddelen (eten en drinken) staan. Een oliebollenkraam verkoopt eten en mag bijvoorbeeld ook open blijven.

Verkoop aan groothandels mag nog wel, mag ik dan wel open voor zakelijke klanten?

Groothandels mogen alleen open voor business to business. De vraag staat nog open maar voor het toestaan van zakelijke klanten moet je een groothandelsfunctie hebben en een systeem waarbij mensen zich kunnen identificeren als zakelijke klant. Bijvoorbeeld via een pasjessysteem.

Wanneer ik food verkoop, mag ik dan open?

Als je meer dan 70% omzet genereert uit de verkoop van food artikelen, mag de winkel open. 

Ik heb een servicepunt voor pakketjes (post), mag ik open?

Nee, de winkel mag niet open, alleen het servicepunt voor afhaal van postpakketten.

Ik heb een ontwerpstudio, mag ik open zijn?

Ben je gericht op verkoop? Dan niet. Anders wel. Je mag wel bij klanten thuis advies geven.

 NOW 

Kan ik de NOW nog aanvragen?

De NOW periode 4 kan nu niet meer worden aangevraagd.

 Overig 

 

Mag ik klanten advies geven aan huis?

Het antwoord is ja. Je mag je klanten aan huis wel advies geven. Natuurlijk geldt hier de regel die we al langer kennen; houd onderling anderhalve meter afstand en draag eventueel een mondkapje. Het dragen van een mondkapje is in huis echter niet verplicht.

Mag ik bestelde artikelen nog bij klanten leveren en monteren?

Ja, dat mag. Klanten mogen bestelde artikelen dus niet zelf ophalen in je winkel, maar je mag de artikelen wel bezorgen en monteren. Houd ook hier natuurlijk 1,5 meter afstand.
 


 Steunmaatregelen 

Premiemaatregel voor overwerk

Voor 2020 en 2021 is de regeling opgeschort die ertoe zou leiden dat werkgevers voor werknemers in vaste dienst die in een kalenderjaar meer dan 30% moeten overwerken ook met terugwerkende kracht een hoge WW-premie moeten afdragen. Omdat dat een ongewenst effect zou hebben op bijvoorbeeld de zorg waar nu overwerk noodzakelijk is wordt hier vanaf gezien. 

Time-out arrangement (TOA)

De nieuwe wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) treedt per 1 januari 2021 in werking. Als je bedrijf in financiële problemen is, kun je een akkoord sluiten met je schuldeisers. De rechtbank kan overgaan tot homologatie (bevestiging) van dit akkoord. Schuldeisers of aandeelhouders die niet met het akkoord instemmen, kunnen dan toch aan het akkoord worden gebonden. Dit wordt een dwangakkoord genoemd. Ook buiten een faillissement wordt een dwangakkoord mogelijk. Ondersteunt de grote meerderheid van de schuldeisers een doorstart? Dan kan een enkele of een minderheid van schuldeisers of aandeelhouders deze doorstart niet tegenhouden.

Meer weten of advies? Kijk hier: https://www.inretail.nl/kennis-en-inspiratie/winkel-stoppen-of-doorgaan-met-deze-handige-tips/ of neem contact op met onze bedrijfsadviseurs.

De transitievergoeding

Deze wordt niet aangepast omdat in de ogen van het kabinet de 6 maanden die nu gebruikt kunnen worden om de transitievergoeding te voldoen als voldoende wordt gezien. 

Verlenging garantieregelingen

De huidige garantieregelingen voor financieringsregelingen worden in vorm niet veranderd maar wel verlengd tot 30 juni 2021. De BMKB-C wordt verlengd tot eind 2021.

Algemeen

 NOW 

De NOW 4 kan nu niet meer worden aangevraagd. Lees meer op onze NOW-pagina: NOW (3.0 en 2.0) | INretail

Bekijk hier de meest gestelde vragen over de NOW I, II en III

 Tozo 

Wat is de Tozo?

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van die maatregelen. De nieuwe tijdelijke regeling is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Bekijk hier de meest gestelde vragen over de Tozo-regeling

 TVL 

De Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt met een paar aanpassingen verlengd tot en met juni 2021.
Je kan de TVL-subsidie steeds voor drie maanden aanvragen. Op dit moment staat de aanvraag voor het eerste kwartaal open: TVL: kwartaal 1 2021 | INretail

 


 Financieel 

Is er ook een uitstel van betalingen bij Pensioenfonds Detailhandel?

Werkgevers die tijdelijk minder, of geen pensioenpremie kunnen betalen, komen in aanmerking voor uitstel van betaling. Deze werkgevers kunnen een betalingsregeling treffen met Pensioenfonds Detailhandel. Bijvoorbeeld door de premiebetaling met zestig dagen uit te stellen. Neem daarvoor contact op met de Corona-desk van Pensioenfonds Detailhandel, bereikbaar via betalen@pensioenfondsdetailhandel.nl of tussen 9:00 en 17:00 via telefoonnummer 088 - 11 68 381.

Bekijk hier de voorbeeldbrief uitstel betaling pensioenafdracht

Ik heb betalingsproblemen, wat moet ik doen?

Een van de maatregelen waar INretail hard voor gelobbyd heeft, is dat je uitstel kan vragen voor het betalen van belastingen. Met het besluit voor bijzonder uitstel van betalingen hoopt de Belastingdienst te gevolgen van het Coronavirus voor ondernemers te verzachten. Daarnaast is het mogelijk om de te betalen voorlopige aanslag aan te passen. Meer informatie over wat te doen bij betalingsproblemen vind je op deze pagina.

Ik heb hulp nodig bij financiering, wat moet ik doen?

Kun je door de tegenvallende omzet op dit moment niet meer aan alle verplichtingen voldoen en heb je extra kredietruimte nodig? Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet

Waar kan ik mijn vragen stellen bij banken over kredietbehoefte?

INretail heeft de banken benadert met het verzoek om één loket op te richten voor retail ondernemers met kredietbehoefte als gevolg van de effecten van het Corona virus. Hierdoor is het voor ondernemers in één keer duidelijk waar ze met hun vraag naar toe kunnen. Banken zijn momenteel nagenoeg onbereikbaar voor ondernemers en worden hierdoor ook ontlast in deze voor iedereen hectische tijden.

Wat is de BMKB-regeling?

De overheid maakt het voor banken mogelijk om tegen lagere risico’s kredieten te verstrekken, deze mogelijkheid die banken in mogen zetten wordt BMKB-regeling genoemd.

Wat houdt de verruiming van de BMKB-regeling in?

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft besloten om versneld (per 16 maart 2020) de BMKB tijdelijk te verruimen, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Als antwoord op liquiditeitsproblemen veroorzaakt door de coronacrisis is de BMKB verruimd met een corona luik (BMKB-C). De BMKB is bedoeld voor mkb'ers met hooguit 250 personeelsleden. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Bovendien is de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot 2 jaar.

Bij het verkrijgen van een BMKB krediet zijn banken verplicht 3.9% van het BMKB krediet door te belasten als provisie. Deze provisie wordt in rekening gebracht om deze regeling te kunnen financieren.

Wat wordt er nog meer gedaan om onze liquiditeitspositie te versterken?

Aan leveranciers en verhuurders wordt gevraagd zich soepel op te stellen en rekening te houden met de sterk onder druk staande liquiditeitspositie van de ondernemers. 

Ik heb een lopende lening bij Qredits, wat is er mogelijk? 

Ondernemers die nu een lening hebben lopen bij Qredits zijn niet op de hoogte van de mogelijkheid om aanvullend op de BMKB regeling een flexibel krediet (rekening-courant krediet) aan te vragen tot een maximum van € 25.000,--. Deze aanvraag kan online gedaan worden. De doorlooptijd zal wel enkele weken duren.

BBZ regeling: wat is het sociaal minimum en hoe hoog is dat? 

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat u nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. De overheid heeft hiervoor een normbedrag opgesteld, dat ze ieder half jaar aanpast. Het sociaal minimum is meestal even hoog als een bijstandsuitkering. Zie voor bedragen de site van het UWV

Welke informatie moet ik aan de bank aanleveren als ik een financieringsaanvraag wil indienen? En hoe werkt krediet aanvragen bij de banken momenteel?

Kijk hier.


 Personeel 

 1.  Algemeen 

  1.  Mondkapjes 

De mondkapjesplicht in het kort: 

 • Per 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke ruimtes waaronder een winkel;
 • Bij het voeren van actief deurbeleid spreek je de klant aan en vraag je of deze een mondkapje wil dragen in jouw winkel;
 • Als de klant geen mondkapje draagt, kan de klant een boete opgelegd worden;
 • Als ondernemer hoef je niet te handhaven en daarom krijg je geen boete als de klant geen mondkapje draagt.

Lees meer over de mondkapjesplicht per 1 december 2020. 

Hoe spreek je de klant nu goed aan op het dragen van een mondkapje?                                                  

Als een klant zonder mondkapje je winkel wil betreden dan is ons advies om de klant op de mondkapjesplicht te wijzen. Bijvoorbeeld: "Voor zowel uw veiligheid maar ook die van onze andere klanten en medewerkers verzoeken wij u om een mondkapje te dragen. Samen staan we namelijk sterk tegen het coronavirus. Als u geen mondkapje heeft, dan hebben wij uiteraard een mondkapje voor u."

We gaan ervan uit dat in de meeste gevallen de klant dan zeker wel een mondkapje zal dragen. Belangrijk is om je regels ook al duidelijk te maken voordat klanten je winkel betreden. Tip: gebruik hiervoor ook onze nieuwe posters, communiceer het via je nieuwsbrieven en via social media. En geef ook de tip dat ook via de webshop of andere communicatiekanalen bij jullie gekocht kan worden.

Wat kan je doen als de klant weigert om een mondkapje te dragen?

Als de klant geen mondkapje wil dragen dan kan het zijn dat deze een legitieme verklaring heeft vanwege beperkingen met betrekking tot de gezondheid. Het is nog onduidelijk of de klant dan een verklaring bij zich moet dragen. Wel zal de klant het aannemelijk moeten maken bij de handhaving.

Als ondernemer heb je de keuze of je de mondkapjesplicht ook in jouw winkel wilt handhaven of dat je enkel de klant aanspreekt. Als je de mondkapjesplicht wilt handhaven dan kan je de klant de toegang tot jouw winkel ontnemen want als beheerder van het gebouw mag jij namelijk je eigen huisregels opstellen.

Wat zeg je als de klant weigert om een mondkapje op te zetten nadat je de klant hebt aangesproken?

Zoals gezegd heb je 2 keuzes:

 • Toch toegang verschaffen: jammer dat u geen mondkapje wilt dragen! Desondanks bent u zeker welkom in onze winkel en hopen we zowel voor u als voor ons dat u mooie aankopen hier kunt doen. Als we iets voor u kunnen betekenen dan doen we dat graag. Etc.
 • Toegang tot de winkel weigeren: helaas kunnen we u zonder mondkapje geen toegang verlenen tot onze winkel. Veiligheid heeft namelijk onze topprioriteit en daar doen we alles aan, ook in uw belang. Wij hopen dat u toch een mondkapje wilt dragen. En als u blijft bij uw weigering dan ontvangen we u een andere keer weer graag in onze winkel als het weer veilig is om zonder mondkapje te winkelen.

Wat kan ik doen als de klant agressief wordt en geen mondkapje wilt dragen?

Omdat je als ondernemer geen verplichting hebt om te handhaven kan je voor de handhaving het beste contact opnemen met de gemeente. Vaak is handhaving namelijk ondergebracht bij BOA’s. Ons advies is daarom om als winkel en of winkelgebied al voor de verplichting van het dragen van mondkapjes per 1 december hierover duidelijke afspraken over te maken met de gemeente en / of handhavers. Dus deel met hen wat jullie beleid is en mochten zich problemen voordoen dat je dan afspreekt dat je hen erbij betrekt. Lees hier hoe jij en jouw medewerkers het beste in gesprek kunnen gaan met lastige klanten. 

Voor wie geldt de uitzondering op de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december ook voor mensen met een beperking of ziekte. Wel is er een uitzondering mogelijk voor mensen die vanwege hun ziekte of beperking niet in staat zijn een mondkapje te dragen. Dat kan zijn omdat ze fysiek niet in staat zijn het mondkapje te dragen of op te zetten, dat hun gezondheid daardoor wordt belemmerd of dat ze door het dragen van een mondkapje ernstig ontregeld raken.

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen spraakafzien (liplezen) of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van de plicht uitgezonderd.

Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Mag ik of mijn medewerkers aan de consument vragen om aannemelijk te maken dat de consument onder de uitzondering valt van de mondkapjesplicht?

Ja dat mag. Handhavingsbeambten van politie, boa’s maar ook medewerkers van een winkel of van een OV-bedrijf mogen aan klanten vragen om zelf aannemelijk te maken dat de klant onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt. Om dat aan te tonen, kan de klant medische gegevens tonen maar is dit niet verplicht.

Op het moment dat de klant niet voldoende bewijst of niet bereid is om aan te tonen dat hij of zij onder de uitzondering valt, dan kan de uitzonderingspositie niet gecontroleerd worden en hoeft er geen toegang tot de winkel te worden verleend.

Mogen klanten een faceshield dragen, als zij vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen?

Een faceshield bedekt de neus en mond niet volledig omdat zij op afstand van de mond en neus wordt gedragen, en geldt daarom niet als wettelijk alternatief voor een mondkapje voor klanten. Als een klant alleen een faceshield draagt, voldoet deze daarom strikt genomen niet aan de mondkapjesplicht.

Toch kan een faceshield vaak rekenen op begrip bij handhavers in het geval dat de consument aantoonbaar onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt en de consument het draagt om zo het gevoel te hebben dat hij zijn eigen gezondheid extra beschermt.

Hoe werkt het als ik toch een boete krijgt voor het niet dragen van een mondkapje?

Als een handhaver een bekeuring uitschrijft, krijg je een boete. Je krijgt die boete (een zogenaamde strafbeschikking) thuisgestuurd. Als je het niet eens bent met die boete, dan kan daartegen in verzet bij het Openbaar Ministerie. Als je in verzet gaat, dan hoef je deze boete niet direct te betalen. Dan krijg je uitgebreider de ruimte om alsnog te bewijzen dat je onder de uitzondering van de mondkapjesplicht valt. Let op: in verzet gaan moet binnen 14 dagen na ontvangst van de boete. De manier waarop je in verzet kunt gaan staat vermeld op de strafbeschikking die je ontvangt.

Nu we op de koopavond om 20 uur moeten sluiten, is dat voor de medewerker of werkgever?

Per 14 oktober zijn winkels verplicht om de deuren voor klanten om 20 uur te sluiten terwijl veel winkels normaal gesproken op de koopavond tot 21 uur open zijn. Hoe ga je dan om met dat uur wat medewerkers nu niet op de koopavond kunnen werken? Ons advies is om samen met de medewerker het gesprek aan te gaan of dat uur op een ander moment in te halen door bijvoorbeeld de openingstijden op een andere dag te verruimen. Voor medewerkers die altijd op vaste uren werken kan je het juridisch niet afdwingen omdat sluiting werkgeversrisico is maar in deze crisistijd hebben zowel de werkgever en medewerker een belang om een goede klantenspreiding te realiseren in het kader van de veiligheid en niet te vergeten de noodzakelijk omzet. Ook hierin geldt samen staan we sterk tegen het coronavirus. Als je een contract met variabele werktijden hebt afgesproken met je medewerker dan heb je de mogelijkheid om je medewerker binnen de bandbreedte van plus en min 35% in te zetten dus dan kan je de medewerker op de koopavond een uur minder inroosteren.

Kan ik mijn medewerkers verplichten om mondkapjes te dragen?

Binnen het arbeidsrecht geldt het goed werkgever èn goed werknemerschap. Het goed werknemerschap houdt in dat een medewerker redelijke voorschriften van een werkgever dient op te volgen. Nu de overheid het dringende advies heeft gegeven om mondkapjes te dragen, is het meer dan een redelijk voorschrift. Je kunt je medewerker dus verplichten om een mondkapje te dragen. Ons advies is wel om het gesprek aan te gaan, aan een conflict heeft niemand iets in deze situatie. Helaas hebben we te maken met de aangescherpte maatregelen maar vanuit solidariteit met de zorg en voor de beperking van de economische schade is en blijft het wel belangrijk om de maatregelen zover als mogelijk na te leven. 

Ook vanuit medisch oogpunt is er geen belemmering tegen het dragen van een mondkapje. Zowel het longfonds als de hartstichting bevestigen dat ook in het geval van andere klachten het dragen van een mondkapje niet schadelijk is. Uiteraard is het voor iedereen wennen en kan het benauwd aanvoelen.

Mocht een medewerker weigeren om een mondkapje te dragen terwijl jij het wel verplicht stelt, dan kan in het uiterste geval ook worden overgegaan tot het nemen van maatregelen tegen het betreffende personeelslid. Zoals het opschorten van de loondoorbetaling. Neem hiervoor contact op met Ondernemersservice voor verder advies.

Hoe draag je mondkapjes correct?

 • Was voor het aanbrengen goed je handen
 • De gekleurde of bedrukte kant van het mondkapje is naar buiten gericht
 • Houdt het mondkapje vast bij de elastieken en bevestig deze achter het oor
 • De metalen strip in de bovenkant van het mondkapje breng je aan over de neusbrug
 • Het mondkapje moet de neus, mond en kin volledig afdekken
 • Zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit
 • Was opnieuw je handen 
 • Let op dat je niet elke keer je mondkapje op en af doet. Dan heeft het dragen namelijk weinig zin. 

Handhygiëne en ‘afstand houden van elkaar’ zijn belangrijker dan het dragen van een mondkapje. 

Mondkapjes kan je hier bestellen

 1.  Quarantaine en bezetting 

Hebben jullie ook informatie over quarantaine die ik kan delen met mijn medewerker?

Ja klik hier om het volgende bericht te delen met je medewerker(s).

Medewerker moet in quarantaine en wat nu?

Als de medewerker niet ziek is dan kan je de medewerker opdracht geven tot het uitvoeren van andere werkzaamheden die de medewerker thuis kan uitvoeren. Daarbij kun je denken aan administratie, webshopwerkzaamheden, het bijhouden van de website en social media, het prijzen van artikelen. Als deze werkzaamheden niet voorhanden zijn dan is ons advies om de medewerker te stimuleren om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om bij te blijven, juist nu in deze tijd. Leren hoeft allang niet meer in de schoolbanken plaats te vinden, maar kan eenvoudig online. Met goede verkooptechnieken en het gastvrij benaderen van jullie klanten kan het verschil worden gemaakt. Daarom hebben wij een selectie voor je gemaakt voor jou en je medewerkers (deze e-learnings zijn kosteloos).

Sneller testen maar wel ver weg?

Mag je van een medewerker verlangen dat hij bij de aanvraag van een Coronatest moeite doet om zich zo snel mogelijk te laten testen ondanks dat de testlocatie dan ver weg is? Vanuit goed werknemerschap mag je van je medewerker verlangen dat hij zich zo snel mogelijk laat testen. Maar wat is redelijk daarin? Daar zijn geen harde richtlijnen voor maar wat je wel kan doen is aanbieden om de extra te maken kilometers te vergoeden. Jij als werkgever hebt namelijk een belang dat de medewerker zich zo snel mogelijk laat testen. Onze tip is om dat ook duidelijk te communiceren. Wil je snel kunnen testen, maak dan gebruik van onze samenwerkingsovereenkomst met Coronalab.eu. 

Twijfel of de medewerker misbruik maakt van de Coronatest?

Als werkgever mag je niet om bewijs vragen of de medewerker nu wel echt een Coronatest heeft gedaan. Dit is namelijk medische informatie en die mag je als werkgever niet opvragen. Wel mag je Arbodienst deze informatie bij de medewerker opvragen. Je kan je Arbodienst vragen of ze steekproefsgewijs contact willen opnemen met medewerkers die zich hebben ziekgemeld. Tip neem dit ook mee in je communicatie naar je medewerker dat je gebruik maakt van de mogelijkheid dat de Arbodienst contact kan opnemen.

Kan ik met collega ondernemers afspreken dat we onderling personeel uitwisselen als door quarantaineverplichtingen de bezetting onvoldoende is?

Het is juridisch mogelijk om medewerkers tijdelijk aan een andere werkgever uit te lenen en vice versa. Dit noem je collegiale uitleen als dat wordt gedaan zonder winstoogmerk dus enkel de loonkosten met een kleine opslag om de andere collega te helpen. Voor andere uitleenconstructies geldt wel andere regelgeving.
De cao Retail Non Food zegt het volgende over overplaatsing:

De werkgever kan in overleg de medewerker om reden van het bedrijfsbelang overplaatsen  naar een andere vestiging van de werkgever. Is de overplaatsing tijdelijk, dan gebeurt dit na overleg met de medewerker. Bij tijdelijke overplaatsing kan dit ook een vestiging van een aan de werkgever gelieerde onderneming zijn, mits deze ook onder de werkingssfeer van deze cao valt. Overplaatsing is mogelijk, tenzij dit in redelijkheid niet van de medewerker verlangd kan worden. 

 Dus als het gaat om een bedrijf wat niet gelieerd is aan de werkgever dan heb je toestemming nodig van de medewerker. Ga het gesprek aan met de medewerker waarom je je collega zou willen helpen. Met elkaar als winkels zorg je er namelijk voor dat de winkelstraat aantrekkelijk is voor consumenten om te winkelen, je bent als winkels van elkaar afhankelijk en dat je elkaar daarom ook helpt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere locaties zoals distributiecentra. 

Mag een werknemer thuisblijven uit vrees voor besmetting?

Een werknemer mag niet zomaar thuisblijven uit angst voor het nieuwe coronavirus. Daarnaast dient de werkgever te zorgen voor een veilig en gezonde werkplek. Alleen wanneer er een goede gegronde reden is, mag een medewerker thuis blijven. Het is aan jou als werkgever om per medewerker de situatie te beoordelen en mee te denken in oplossingen. Twijfel je over de situatie? Neem contact op met jouw arbodienst. Wanneer er geen gegronde reden is, geldt de volgende regel: geen arbeid, geen loon.

Heeft een werknemer die in quarantaine zit recht op loon?

Dit kan afhangen van de omstandigheden. Bijvoorbeeld of de werknemer écht ziek is, of de quarantaine slechts uit voorzorg is bepaald.

Als een werknemer ziek is en daarom in quarantaine moet, dan heeft de werknemer recht op loon op grond van arbeidsongeschiktheid ongeacht de reden van een eerdere reis. De werknemer is in dat geval immers “in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, zwangerschap of bevalling verhinderd om de bedongen arbeid te verrichten”.

Als de werknemer niet ziek is, dan geldt de hoofdregel dat een werknemer recht heeft op loon, tenzij de oorzaak van het niet werken voor rekening van de werknemer komt.

Als een werknemer voor werk op reis is geweest en vanwege die reis uit voorzorg in quarantaine moet, dan zal de werkgever het loon aan deze werknemer moeten doorbetalen. De werknemer is immers tijdens het werk aan besmettingsgevaar blootgesteld. Dat maakt dat de reden van het niet werken niet voor rekening van de werknemer komt. De werkgever zal waarschijnlijk wel van de werknemer mogen verlangen dat er redelijke (vervangende) werkzaamheden vanaf het quarantaine-adres verricht worden.

Als een medewerker niet ziek is, maar wel in quarantaine moet, hangt het af van de omstandigheden of je als werkgever het loon door moet betalen. Neem bij twijfel contact op met de adviseurs van Ondernemersservice.

Uiteraard kun je kijken wat de mogelijkheden zijn om thuis te werken. Dit is in de retail een stuk lastiger, maar je kunt denken aan: (receptie)telefoon doorschakelen, webcare/social media beheren, administratief werk, roosters maken, klachtafhandeling etc. Wanneer dit te realiseren is, maar een medewerker dat liever niet wil zijn de consequenties voor de medewerker. Dit betekent dat het mogelijk is om loon en/of vakantiedagen in te houden voor de beschikbare uren.

Hoe gaan we nu om met medewerker(s) die uit preventie thuis blijven aangezien iemand in het gezin/thuis ziek is (koorts)?

Door de verstrengde maatregelen vanuit het kabinet moet het hele gezin voorlopig thuis blijven als één iemand koorts heeft. Aangezien dit een overheidsmaatregel is, geldt ook hier dat de werknemer(s) recht hebben op loondoorbetaling. Kijk ook hier wat mogelijk is met thuis werken en/of pas het rooster waar mogelijk aan. Ga in ieder geval in overleg met jouw medewerker(s) en probeer tot een passende oplossing te komen.

 1.  Overig 

Wie bepaalt of werknemers kwetsbaar zijn?

Kwetsbare personen zijn ouderen en personen met verminderde weerstand. Deze groep moet zoveel mogelijk contact met andere mensen vermijden.

Als werkgever mag je (op grond van de AVG) niet aan de werknemer vragen naar zijn medische situatie. Dat betekent dat je hier als werkgever buiten moet blijven. Als een werknemer aangeeft dat hij kwetsbaar is en thuis wil blijven (werken) dan kan dit bij twijfel worden gecontroleerd door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts overlegt dan (telefonisch) met de werknemer en geeft aan de hand daarvan zijn oordeel. Als je als werkgever twijfelt aan dat oordeel, dan kan je bij het UWV een second opinion aanvragen.

Mag een werknemer thuisblijven als een thuiswonend gezinslid tot de risicogroep behoort?

Een medewerker mag in beginsel niet thuisblijven als een thuiswonend gezinslid tot de risicogroep behoort. Het is van belang dat deze medewerker, net als alle medewerkers, tijdens het werk de voorschriften voor het veilig werken goed opvolgt. Mocht een werknemer zich er niet prettig bij voelen, bespreek dan of werkzaamheden met minder klantcontact tot de opties behoort.

Hebben de meest recente ontwikkelingen omtrent het coronavirus nog invloed op de afdracht van het IOB?

Met de intrede van de coronacrisis werd met de bonden afgesproken om de start en de inning voor het eerste halfjaar van 2020 te verplaatsen naar 1 juli. Die datum wordt drie maanden later. Het IOB start nu dus pas op 1 oktober van dit jaar en belangrijk: over de eerste 9 maanden van 2020 wordt géén €12,50 per medewerker per maand geïnd! Dat levert per medewerker een besparing van 9 maanden afdracht op.

Is het verplicht om de kassa af te schermen met plexiglas?

Nee dat is niet verplicht mits je de 1,5 meter afstand tussen klant en de medewerker (al dan niet door hekken) kunt garanderen.

 1.  Medewerkers en ziekte 

Mijn medewerker is verkouden. Wat moet ik doen?

INretail volgt het advies van het RIVM. Dit houdt in dat wij adviseren dat de medewerker thuisblijft. Zolang de medewerker niet echt ziek is, is ons advies om de medewerker ook niet ziek te melden of als ziek te registreren. Wel heeft de medewerker recht op doorbetaling van het loon. Ook is het goed om de medewerker te adviseren om zich te laten testen.

Een medewerker heeft het coronavirus, wat is nu protocol?

Als een werknemer positief is getest, dan is het advies om contact op te nemen met RIVM of GGD voor verder advies. Als werkgever ben je niet verplicht om het te melden bij de GGD. Een bedrijfsarts is dat wel verplicht. Verder moet je als werkgever maatregelen hebben genomen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen onder medewerkers. Wanneer het gegrond is en/of de voorkeur ernaar uit gaat om het gehele team thuis te laten, dan hebben de medewerkers recht op loondoorbetaling.

Wat is het beleid van de GGD bij een besmetting op de werkvloer?

De GGD adviseert bij een besmetting op de werkplek, op basis van de situatie en de soort werkplek, een combinatie van de volgende maatregelen te nemen:

 • Informeer de bedrijfsarts/ arbodienst en overleg met de GGD over de te nemen stappen;
 • Stuur de desbetreffende werknemer direct naar huis; de werknemer mag terugkeren indien hij/zij gedurende 24 uur volledig klachtenvrij is;
 • Ventileer de werkruimte(s) waar de werknemer is geweest minimaal een half uur;
 • Reinig en desinfecteer alle contactoppervlakken zoals kassa, toetsenbord, trapleuningen, deurklinken, en dergelijke met alcoholhoudende vloeistof/ doekjes;
 • Noteer met welke personen met de besmette medewerker nauw contact heeft gehad (binnen 1,5 meter en langer dan vijftien minuten). Informeer deze werknemers en laat ze (indien mogelijk) preventief tien dagen thuiswerken;
 • Doe een geanonimiseerde mededeling aan alle werknemers met daarin onder andere: een extra oproep om alert te zijn op luchtwegklachten en deze te melden, en informatie over de door het bedrijf genomen/te nemen maatregelen. Daarbij is speciale aandacht gewenst voor zorgen bij kwetsbare werknemers.

BELANGRIJK: Als altijd de 1,5 meter in acht wordt genomen is het risico veel kleiner dat de GGD aangeeft dat de medewerkers allemaal in quarantaine moeten.

Wanneer kunnen medewerkers weer terug naar de werkplek?

Waneneer werknemers weer terug kunnen naar de werkplek is terug te vinden in dit schema

Wanneer mag ik een wachtdag in rekening brengen?

Wanneer de medewerker echt ziek is, mag er voor hem/haar een wachtdag in rekening worden gebracht. Moet een medewerker preventief thuis blijven? Dan niet.

Hoe gaan we om met medewerkers die moeten re-integreren met oog op loonacties vanuit UWV?

Probeer contact te onderhouden en noteer goed waarom re-integratie op dit moment niet mogelijk is. Het is begrijpelijk dat dit gezien het thuis werken een stuk lastiger is dan normaal gesproken.    

Hoe gaat het UWV om met de re-integratieverplichtingen van werkgevers?

 • Indien op aangeven van de werkgever door Covid-19 bepaalde inspanningen niet verricht kunnen worden, is coulance en/of maatwerk aan de orde en bepaalt het UWV of dit een deugdelijke grond is voor de nagelaten inspanningen. Is dat niet het geval, dan wordt een loonsanctie opgelegd.
 • Indien op aangeven van de werkgever door Covid-19 de nagelaten inspanningen niet hersteld kunnen worden, wordt geen loonsanctie opgelegd. Bijvoorbeeld wegens een tijdelijke bedrijfssluiting en de werknemer kan niet thuis of elders de (passende) arbeid verrichten.

Wat als ik mijn re-integratieverslag niet op tijd in kan leveren?

Indien de termijn op aangeven van de werkgever door Covid-19 dreigt te worden overschreden of de benodigde handtekening van de werknemer ontbreekt of vanwege een andere reden, is coulance en/of maatwerk aan de orde en bepaalt het UWV of de argumenten plausibel zijn. Zo ja, dan wordt geen loonsanctie opgelegd. Vervolgens worden de re-integratie inspanningen inhoudelijk beoordeeld op grond van de dan aanwezige informatie.

Ik heb momenteel een loonsanctie opgelegd gekregen, maar kan geen herstelinspanningen leveren, wat kan ik doen?

In het geval dat wel een loondoorbetaling is opgelegd maar als de herstel-inspanningen stagneren door Covid-19 kan een bekortingsverzoek voor de loondoorbetaling worden aangevraagd. Acht UWV de argumenten plausibel dan wordt de loondoorbetalingsverplichting beëindigd en wordt de claimbeoordeling WIA alsnog opgestart en afgerond.

Let op: de coronacrisis is geen reden op zich om geen re-integratie-inspanningen te doen! Zorg er dus altijd voor dat je goed motiveert waarom je bepaalde inspanningen of verplichtingen niet na kunt komen.

Hoe lang moet mijn medewerker in quarantaine?

Alle informatie vind je terug in dit schema

“Normale” verkoudheid en/of een griep is erg normaal in deze tijd, hoe moeten mij medewerkers en ik daarmee omgaan de komende periode?

Net als jij maken ook wij ons zorgen over de komende maanden met de toename van Corona-besmettingen en de “normale” verkoudheid en griep die bij deze tijd van het jaar horen. Hoe ga je dan om met de quarantaine-maatregelen, de wachttijden voor Corona-testen, het effect op je bezetting (want thuiswerken is in de retail geen optie), dubbele personeelskosten, etcetera. Om deze vragen te beantwoorden nemen we quarantaine van medewerkers heel actief mee in onze lobby. In de tussentijd is het van belang dat je als werkgever de juiste acties treft, want je hebt zorgplicht tegenover het gehele personeel, klanten en jezelf. Wanneer een medewerker thuis moet blijven en weer aan het werk mag, vind in dit schema terug.

Kan ik mijn medewerker(s) sneller laten testen?

Dat kan. Wil jij ook toegang krijgen tot een snellere testprocedure voor COVID-19, waardoor jij als ondernemer of jouw medewerkers weer sneller inzetbaar zijn? Bekijk de mogelijkheden van deze (commerciële) coronatesten.
 

 1.  Medewerkers en vakantie (risicogebied) 

Mag ik mijn medewerker verbieden om naar het buitenland af te reizen?

Nee, als werkgever zijnde mag je jouw medewerkers niet verbieden om naar het buitenland af te reizen. Het is wel raadzaam om op voorhand het personeel te informeren over de huidige stand van zaken. De rijksoverheid geeft adviezen over het reizen naar verschillende vakantielanden. Kijk daarvoor op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land. Op vakantie naar landen waar code geel geldt mag. Reizen landen met kleurcode oranje mag volgens de overheid alleen als de reis echt noodzakelijk is. Vakantie vieren in oranje landen kan niet worden beschouwd als noodzakelijke reis. Reizen naar rode landen raadt de overheid af, omdat de situatie daar levensbedreigend kan zijn (meestal door andere oorzaken dan het Coronavirus).

Wat als een medewerker naar een geel gebied gaat?

Een medewerker mag naar een land afreizen waarvoor een geel reisadvies is afgegeven. Het is niet nodig om bij terugkomst 10 dagen in quarantaine te gaan. De medewerker kan direct weer aan de slag. Heeft de betreffende medewerker klachten? Dan geldt de normale procedure.

Mijn medewerker wordt ziek gedurende zijn/haar vakantie, wat nu?

Als een medewerker naar een geel gebied afreist en tijdens zijn/haar vakantie ziek wordt, gelden de normale procedures. Het is nog steeds noodzakelijk dat een medewerker zich zo snel mogelijk ziekmeldt. Wanneer een medewerker niet van zijn/haar vakantie kan genieten gelden de normale regels conform loondoorbetaling. Het reizen door een medewerker naar een land met kleurcode geel ligt niet in de risicosfeer van de medewerker.

Wat als mijn medewerker een oranje of rood gebied afreist

Je kan een medewerker niet verbieden om naar een oranje of rood gebied af te reizen. Uiteraard kan en mag je wel aangeven dat je dit niet verstandig vindt en het af raadt. Mede omdat je ook zorgplicht hebt naar de rest van het bedrijf. Bij terugkomst moet een medewerker 10 dagen in quarantaine. Het is goed mogelijk dat het loon dan niet wordt doorbetaald of er vakantiedagen in mindering worden gebracht. Ook hier geldt dat het verstandig is de medewerker hier vooraf over te informeren. Download de modelbrief 'Medewerkers informeren over vakantieperiode'

Wat als mijn medewerker besluit om in een vakantiegebied te blijven als de code van geel naar oranje wordt gewijzigd?

Als een medewerker besluit om te blijven nadat de situatie verandert, ligt dit niet meer geheel binnen de risicosfeer van werkgever. Een medewerker neemt dan zelf een risico. Dit kan niet verboden worden, maar daarna dient de medewerker wel in quarantaine te gaan. Hierbij gelden dezelfde regels als in de situatie dat een medewerker naar een oranje/rood gebied afreist.

Wat als mijn medewerker besluit om gehoor te geven aan het advies van de overheid zodra de situatie verandert?

Als een medewerker afreist naar een plek waar de code verandert van geel naar oranje kan een medewerker daar in eerste instantie niet iets aan doen. Als er wordt besloten om dan meteen naar huis te komen gelden dezelfde regels bij het afreizen naar een geel gebied. Je zou, indien mogelijk, de medewerker in quarantaine kunnen laten gaan. Dit aangezien een werkgever zorgplicht heeft voor het gehele bedrijf. Echter, dit is niet voor rekening van werknemer aangezien de situatie voor vertrek anders was.

Wat als een medewerker niet meer terug kan komen vanuit het vakantieland?

In de regel geldt dat de medewerker doorbetaald moet worden. Dit geldt niet als de oorzaak binnen de risicosfeer van de medewerker ligt. Bijvoorbeeld door naar een oranje/rood gebied af te reizen of te blijven als de situatie verandert.

Wat moet ik doen als mijn medewerker niet in quarantaine gaat na terugkomst uit een oranje reisgebied?

Reizigers krijgen het dringende advies om thuis te blijven (quarantaine). Op Schiphol is er een corona-teststraat. Mensen die uit een risicogebied komen kunnen door die teststraat. Verplicht is dat niet. Minister Hugo de Jonge liet weten dat de GGD mensen gaat nabellen die uit het vliegtuig komen dat vanuit een ‘oranje’ gebied kwam om te checken of zij zich aan de regels houden. Mensen die uit zo'n risicogebied komen moeten in quarantaine. Als werkgever zijnde kan je je medewerker verplichten om 10 dagen niet op de werkvloer te verschijnen om anderen te beschermen. Informeer hier vooraf goed over.

Download de modelbrief 'Medewerkers informeren over vakantieperiode'

 1.  Flexibel werken, verlof en toeslagen 

Mag ik mijn werknemer verplichten om andere werkzaamheden te verrichten?

Werknemers mogen worden ingezet voor ander werk (bijvoorbeeld webcare of logistieke klussen). Ook gevraagd kan worden om op een andere locatie te werken. Dat geldt ook voor andere voorkomende werkzaamheden in redelijkheid. Werkgevers kunnen aan medewerkers vragen de winkel op te ruimen etc. ook als de winkel gesloten is.

Wat is de mogelijkheid van flexibel werken conform de cao?

Het is mogelijk om met een werknemer variabel werken overeen te komen. Met een werknemer spreek je dan af hoeveel uur er gemiddeld per week zal worden gewerkt. Dit zijn de zogenoemde basisuren. In afwijking van de vastgestelde basisuren mag je de werknemer volgens de cao Retail Non-Food binnen de bandbreedte van + 35% en – 35% inzetten. Dit geeft de mogelijkheid om het personeel op drukke tijden meer en in rustige tijden minder in te zetten. Werken boven het aantal basisuren noemt men “meer-uren”; werken onder het aantal basisuren wordt “min-uren” genoemd. Vraag is, hoe zit dat nu met de corona crisis?

Hoe lang is de referteperiode?

Cao-partijen hebben afgesproken de referteperiode op 1 jaar te houden. Het was de bedoeling om de termijn van de referteperiode met 3 maanden te verlengen, maar dit zou leiden tot een hogere WW-premie, daarom blijft de referteperiode een jaar.

Een praktische vraag, mag ik mijn medewerker verplichten om vakantiedagen op te nemen?

Nee, je kan dit niet verplichten. Je kunt medewerkers wel vragen of zij misschien een dag vrij willen nemen. Zij hoeven dit dus niet te doen, maar vragen kan altijd. Weet dat de wettelijke vakantiedagen die zijn opgebouwd in 2019 per 1 juli 2020 verjaren. Wijs je medewerkers daarop want het zou jammer zijn als ze geen gebruik hebben gemaakt van hun wettelijke verlofuren van 2019.

Ben ik momenteel verplicht om het rooster 3 weken van tevoren bekend te maken?

Ten aanzien van het opstellen van werkroosters zal wat soepeler worden omgaan zodat de flexibiliteit aan zowel de kant van de werkgever en medewerker kan worden gehandhaafd. Dit was van toepassing op de vrijwillige winkelsluiting medio maart.

Wat te doen als mijn winkel dicht is/is geweest? Dit gaat over de eerste lockdown medio maart!

Meer- en minuren worden bevroren tijdens de periode dat de winkel geheel dicht is. Dit was van toepassing op de vrijwillige winkelsluiting medio maart.

Kan een medewerker minuren opbouwen wanneer de winkel gesloten is? Dit gaat over de eerste lockdown medio maart!

Dat hangt er vanaf of de winkel geheel dicht was. De medewerker krijgt bij een volledige winkelsluiting de uren toegekend waarvoor hij een contract heeft. Tijdens de periode van drie maanden (op basis van NOW), wanneer de winkel gesloten is, kan de medewerker niet worden gevraagd om plus-uren in te leveren en worden geen min-uren bijgeschreven. Dit was van toepassing op de vrijwillige winkelsluiting medio maart.

Afgesproken is dat het aantal plusuren in die maanden dat de winkel gesloten is niet minder wordt (dus een medewerker levert geen plusuren in als hij thuis zit) en dat het aantal minuren niet meer wordt (dus een medewerker bouwt (door thuis zijn) niet meer minuren op, die later door de werkgever gecompenseerd moeten worden).

Stel dat de NOW voor een bedrijf ingaat op 1 maart en de winkel dicht is, dan wordt op die datum de stand van het aantal plus of minuren bevroren tot het moment dat de winkel weer open gaat.

Bij aanpassing/beperking van de openingstijden kunnen wel minuren worden opgebouwd dan wel meeruren worden afgeschreven.

De arbeidsovereenkomst van mijn medewerker eindigt. Wat gebeurt er met de min-uren? Dit gaat over de eerste lockdown medio maart!

Aan werkgevers en medewerkers wordt de aanbeveling gedaan om dit fifty-fifty te verdelen bij het einde van het dienstverband ongeacht op wiens initiatief het contract eindigt. Het gaat hierbij wel om minuren die niet weggewerkt kunnen worden door het coronavirus. Dit was van toepassing op de vrijwillige winkelsluiting medio maart.

Kan mijn medewerker zijn ouderschapsverlof intrekken? Dit gaat over de eerste lockdown medio maart!

Nee dat kan niet. Toegewezen ouderschapsverlof kan niet worden ingetrokken. De achtergrond van deze afspraak is dat het niet zo kan zijn dat een medewerker meer uren uitbetaald krijgt door het terugtrekken van dit verlof, terwijl een medewerker deze uren niet kan werken. Dit was van toepassing op de vrijwillige winkelsluiting medio maart.

 1.  Ontslag en aflopende contracten 

Kan ik een medewerker vanwege bedrijfseconomische redenen ontslaan zonder dat dit impact heeft op de NOW?

Werkgevers krijgen binnen de vierde en vijfde tranche van de NOW de mogelijkheid hun loonsom tijdens de subsidieperiode met 10% te laten dalen ten opzichte van juni 2020, zonder dat dat gevolgen heeft voor de subsidie. Als de loonsom meer dan 10% is gedaald, wordt de subsidie lager vastgesteld op het teveel gedaalde deel. 

Als de loonsom in het vierde tijdvak bijvoorbeeld is gedaald met 20%, is de loonsom met 10% ‘teveel’ gedaald. In dat geval wordt de subsidie alleen over die 10% lager vastgesteld en niet over de gehele daling van 20%. Voor elke euro die teveel is gedaald ten opzichte van de referentieperiode, ontvangt de werkgever 85 cent minder subsidie, afhankelijk van de betreffende tijdvak.

In de huidige NOW-regeling zijn de kortingen geschrapt die golden binnen de NOW-1 en 2 ten aanzien van het doen van een aanvraag tot ontslag van een werknemer om bedrijfseconomische omstandigheden. Dus geen korting van 5% op het gehele subsidiebedrag als de werkgever bij grotere ontslagaanvragen geen overeenstemming heeft bereikt met de belanghebbende vakbonden of, bij gebreke daaraan, een andere werknemersvertegenwoordiging. En ook geldt niet meer dat 100% van het loon van de werknemer die wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen, voor de gehele subsidieperiode in mindering wordt gebracht op de subsidie. Dit betekent dat in de huidige NOW de werkgever subsidie ontvangt over de loonkosten die hij tijdens de subsidieperiode heeft zolang een werknemer in die periode daadwerkelijk in dienst is. Lees meer

Als een ontslagprocedure bij UWV wordt gevoerd, moet bij wel de aanvraag telefonisch contact worden opgenomen met UWV. Als een werkgever dat niet doet, dan wordt de definitieve tegemoetkoming met 5% verlaagd!

Verder geldt dat een werkgever een inspanningsplicht heeft om werknemers te begeleiden naar ander werk. Met de vakbonden is er een mooi traject voor loopbaancoaching opgezet. Lees hier

Wat is de gemiddelde duur van een ontslagprocedure?

Het einde van een dienstverband op grond van bedrijfseconomische redenen kan aangevraagd worden via een procedure bij het UWV of kan geregeld worden met een zogenaamde vaststellingsovereenkomst (wederzijds goedvinden).

Het behandelen van een ontslagaanvraag door het UWV neemt gemiddeld genomen één maand in beslag en als dan de toestemming (vergunning) wordt afgegeven, kun je de arbeidsovereenkomst opzeggen met inachtneming van de geldende opzegtermijn tegen het einde van de maand. 

Een einde van het dienstverband via een vaststellingsovereenkomst kan vaak sneller plaatsvinden omdat als jij en je medewerker het eens zijn over de voorwaarden van ontslag. Let op: ook dan is nog wel de opzegtermijn van toepassing. 

Van belang is dat de afspraken goed worden vastgelegd. De juristen van INretail kunnen snel, vakkundig en tegen een gereduceerd ledentarief een overeenkomst voor je opstellen.

Wat is de opzegtermijn bij bedrijfseconomisch ontslag?

Voor de werkgever gelden de volgende opzegtermijnen:

In dienst

Opzegtermijn

Korter dan 5 jaar

1 maand

Tussen de 5 en 10 jaar

2 maanden

Tussen de 10 en 15 jaar

3 maanden

15 jaar of langer

4 maanden

Door de duur van de procedure en de duur van de opzegtermijn kan het dus zijn dat het dienstverband nog een behoorlijk periode in stand blijft! 

Wie komt in aanmerking voor ontslag en wat is dan de ontslagvolgorde?

Als werkgever heb je de keuze welke functies je laat vervallen en deze geef je aan in je ontslagaanvraag bij het UWV. Uiteraard moet je dat wel kunnen onderbouwen.

Binnen die functies mag je echter niet zelf kiezen van welke medewerkers afscheid dient te worden genomen. Je moet eerst afscheid nemen van oproepkrachten, ingeleend personeel, AOW-ers en personeel met een tijdelijk contract dat bijna afloopt. Is er nog te veel personeel in die functie? Dan moet je het afspiegelingsbeginsel volgen. Er wordt daarbij gekeken naar de leeftijd en datum in diensttreding van jouw medewerkers. Dat leidt tot een vaste volgorde van ontslag, daar mag en kan je (helaas) niet van afwijken. Sommige medewerkers mogen niet ontslagen worden omdat er een opzegverbod geldt. Bijvoorbeeld bij ziekte of zwangerschap. Bij ontslag met wederzijds goedvinden kan het soms wel mogelijk zijn om een toch een keuze te maken voor welke medewerker je wilt ontslaan. Let op dat je dan wel afhankelijk bent van de toestemming van de medewerker. 

Hoe hoog is de transitievergoeding?

Medewerkers kunnen na het ontslag de transitievergoeding vorderen. Een slechte financiële situatie is niet uitgezonderd. Als INretail weten we ook dat het uitbetalen van een transitievergoeding voor veel werkgevers nu niet mogelijk is. Weet dat we dit ook in de lobby meenemen. Voor werkgevers die stoppen vanwege de AOW-gerechtigde leeftijd is er sinds 1 januari compensatie (er is ook compensatie voor de transitievergoeding als je de medewerker na 2 jaar ziekte ontslaat.)

De hoogte van de transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar, naar rato. Bereken hier de hoogte van de transitievergoeding.

Kan ik medewerkers ook gedeeltelijk ontslaan?

In het geval jij de werknemer minder uren wilt laten werken, zal deze medewerker toch volledig voor ontslag voorgedragen worden met de toezegging dat je de medewerker voor een X-aantal uren weer in dienst zal nemen. Gedeeltelijk ontslag is namelijk niet mogelijk, wel volledig ontslag met de toezegging om deze werknemer gedeeltelijk weer in dienst te nemen. Een werknemer zal – kort vermeld- tenminste 5 uren dienen te verliezen om aanspraak te maken op een WW-uitkering.

Ook in deze situatie geldt dat het afspiegelingsbeginsel gevolgd moet worden. Dat beginsel bepaalt welke werknemer als eerste voor (deeltijd)ontslag in aanmerking komt. Het evenredig spreiden van urenverlies over meerdere personen is hierdoor niet mogelijk via een UWV-procedure. Wil je het toch op die manier regelen, dan moet dat dus in goed overleg. Je kunt het niet afdwingen. Let op: dit kan voor de werknemers problemen opleveren bij een eventuele WW-aanvraag.

Zie deze pagina voor meer informatie over reorganiseren en ontslag.

Kan een medewerker in zijn proeftijd worden ontslagen?

Tijdens de proeftijd kan een werknemer worden ontslagen. Op deze pagina kan je daar meer informatie over vinden.

Hoe moet ik omgaan met contracten voor bepaalde tijd?

Ook contracten voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld van 6 of 12 maanden) komen in aanmerking voor de compensatie van de NOW. Contracten die binnen deze periode aflopen, kunnen dus worden verlengd waarbij de regeling ook van kracht blijft. Wordt het contract niet verlengd, dan eindigt het contract op de afgesproken einddatum. Vergeet daarbij niet op tijd aan te zeggen.

Kan ik een medewerker later weer in dienst nemen na ontslag in de proeftijd of wanneer het contract is afgelopen?

Ja, dat is mogelijk. Wanneer een medewerker binnen 6 maanden weer in dienst wordt genomen is er sprake van een opvolgende arbeidsovereenkomst voor wat betreft de ketenregeling. Die bepaalt dat er binnen een periode van drie jaar drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mogen worden aangegaan. Er mag dan geen nieuwe proeftijd worden overeengekomen.

 1.  BBL-medewerkers 

De Coronacrisis roept veel vragen op omtrent overeenkomsten met BBL-ers en kosten die daar mee gemoeid zijn. Als een bedrijf gedurende de Coronacrisis dicht moet, is er niet alleen voor de medewerkers maar ook voor de leerlingen geen werk. Ook het loon van een BBL-leerling valt onder de NOW-regeling. Maar dan blijven nog vragen over:

Hoe gaat de school bij bbl-leerlingen om met de bpv-overeenkomst voor de rest van het schooljaar? Loopt deze door of wordt deze verbroken? En bij bol-leerlingen?

De huidige crisis heeft geen gevolgen voor de praktijkovereenkomsten voor bol en bbl. Die blijven gewoon gelden. Wordt de bpv tijdelijk stilgelegd, dan kan de praktijkovereenkomst ongewijzigd in stand blijven. Wordt de bpv stopgezet, dan dient het leerbedrijf of de school de praktijkovereenkomst op te zeggen.

Als de bpv-overeenkomst mocht doorlopen, op welke wijze gaat de school dan in gesprek met het bedrijf over het inhalen van de praktijkuren? Kan de school zelf alternatieven bieden?

Dit is maatwerk in het gesprek tussen de school en het bedrijf. De school heeft als verantwoordelijke voor de opleiding van de student hierin een aantal opties:

 • De bpv toch voortzetten in overleg met het leerbedrijf met inachtneming van de voorschriften van RIVM/GGD. Eventueel met opdrachten die op afstand uitgevoerd kunnen worden mits dat praktisch uitvoerbaar is.
 • De bpv tijdelijk stoppen en bpv vervolgen op het moment dat dit weer kan bij het leerbedrijf
 • De leerdoelen van de bpv tussentijds beoordelen (samen met het leerbedrijf). Die wordt aangetoond door de afgeronde leertaken en opdrachten. In deze situatie is het aan het onderwijsteam te beoordelen of leerdoelen en praktijkopdrachten afgerond kunnen worden zonde dat de uren geheel gemaakt worden. Het leerbedrijf wordt betrokken bij de beoordeling. Indien voor die beoordeling bewijsmiddelen uit een voorgaande BPV kunnen worden gebruikt dan is hier geen bezwaar tegen. 
 • Een alternatieve bpv-plek zoeken voor de student bij een ander erkend leerbedrijf, bij voorkeur in samenwerking met SBB. Indien geen geschikte leerplaats bij leerbedrijven beschikbaar is kan de school kijken of een andere invulling van de onderwijstijd mogelijk is, zoals schoolopdrachten/ simulatie, etc.
 • Afhankelijk van de situatie van het leerbedrijf, de student en de school zal hierin een maatwerk oplossing gevonden moeten worden.

Kan bbl worden omgezet in bol waarbij praktijk later (maar nog wel binnen het schooljaar) in het bedrijf kan worden ingehaald?

Op de website van de MBO raad staat hierover het volgende bij vragen en antwoorden over Corona: 

Een  BBL'er  heeft vrijwel altijd een arbeidsovereenkomst. Het gesprek over het  eventueel  aanpassen of ontbinden van de arbeidsovereenkomst is een zaak van de student en het leerbedrijf.  De school heeft daar geen rol in. Verandert de arbeidsrelatie tussen leerbedrijf en BBL'er  (ontslag nemen of krijgen, minder gaan werken), dan  is in de vorm van maatwerk een switch van BBL naar BOL mogelijk. Echter, een student kan alleen op individueel niveau worden overgeschreven. Voor groepen raden we een switch van BBL naar BOL af: ook de BOL  staat de  komende tijd  onder druk omdat nu geen onderwijsactiviteiten plaatsvinden op de locaties van mbo-scholen (uitzonderingen daargelaten). 

Advies is dat scholen ook geen initiatief nemen om studenten over te schrijven van  BBL naar  BOL, met als mogelijk gevolg dat het bedrijf dan de arbeidsovereenkomst van de student aanpast of ontbindt. 

Bij een switch moet de student zich ervan bewust zijn dat hij/zij niet automatisch in aanmerking komt voor studiefinanciering. Dat is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Omdat een BBL'e r een arbeidsovereenkomst heeft, kan het leerbedrijf voor de BBL'-er een beroep doen op de NOW mits het bedrijf voldoet aan de randvoorwaarden daarvoor. 

Als bpv-overeenkomst en arbeidsovereenkomst met de leerling doorlopen tot einde studietijd, terwijl het bedrijf dicht is, zijn wel loonkosten verschuldigd. Maar behoudt het bedrijf voor die periode ook recht op subsidie praktijkleren?

De uitwerking van de maatregelen op de subsidie praktijkleren is nog niet bekend. Vragen hierover zijn wel gesteld aan het ministerie van OCW. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt voor leerbedrijven. Zodra deze helderheid er is zal SBB ook de leerbedrijven hierover informeren.

Moet de Subsidie Praktijkleren meegerekend worden bij de omzet voor de NOW regeling?

De subsidie Praktijkleren wordt aan het einde van het jaar verstrekt voor het jaar dat dan afloopt en kan dan bijvoorbeeld ook afgewezen of bijgesteld worden. Het is dus nu nog niet precies te overzien hoe groot dat bedrag voor deze corona periode zal zijn.

Voor de NOW worden ook baten, opbrengsten en andere voordelen, zoals uitkeringen, subsidies, renteopbrengsten en bijdragen vanuit een overheidsinstelling of andere opbrengsten, zoals giften, of declaraties vanuit zorgverzekeraars als omzet gezien voor deze regeling. Indien er sprake is van een (meer-)jaarlijkse subsidie (of andere baten) of langer tijdvak dan het aanvraagtijdvak moeten deze inkomsten naar rato worden verdeeld over die maanden voor zover de grondslagen die worden gehanteerd in de jaarrekening hier niet reeds in voorzien. Het lastige is dat nu nog niet bekend is of je de subsidie ook krijgt. Mogelijk is wel bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming deze informatie bekend.

Grensarbeid

In principe geldt er een quarantaine plicht vanuit Duitsland en België naar Nederland. Dit mag onderbroken worden voor het reisdoel ‘’werken of studeren over de grens.’’

Mijn medewerker woont in Duitsland en werkt in Nederland, wat nu?

Sinds 2 oktober is Nederland geclassificeerd als risicogebied door Duitsland. Dat betekent dat er  rekening moet worden gehouden met beperkende reismaatregelen. Er kunnen grenscontroles zijn, dus zorg dat de medewerker een werkgeversverklaring heeft zodat deze de grens over kan.

Lees hier meer informatie

Voorbeeld werkgeversverklaring grensarbeiders

Bron: ExpertHR.nl 

Mijn medewerker woont in België en werkt in Nederland, wat nu?

Op dit moment is het nog onduidelijk hoe het zit met grensarbeiders die wonen in België en werken in Nederland, voor alsnog zijn de grenzen open en mag woon-werkverkeer. Wij adviseren om de medewerker voor de zekerheid een werkgeversverklaring mee te geven dat deze voor arbeid altijd de grens over kan. Laat de medewerker zelf contact opnemen met de Belgische gemeente/ overheid om meer duidelijkheid te vragen over de huidige stand van zaken.

Sinds 1 oktober 2020 geldt dat indien de Belgische medewerker langer dan 48 uur buiten België is geweest, deze binnen 48 uur na aankomst in België een Passenger Locator Form (PLF) moet invullen.

Lees hier meer informatie
 


 Privacy 

Mag ik de temperatuur van medewerkers opnemen voordat ze gaan werken?

Nee dat is onder de AVG niet toegestaan. Het is wel toegestaan om van medewerkers te verlangen om thuis een zelfcontrole uit te voeren zodat de werknemer zelf zijn gezondheid in de gaten houdt. Alleen een bedrijfsarts mag gezondheidscontroles uitvoeren.

Mag ik de temperatuur van bezoekers of bezorgers opnemen?

Dat is onder de AVG niet toegestaan. Deze personen hebben zelf ook de verantwoordelijkheid om hun eigen gezondheid te monitoren alvorens ze gaan werken of gaan winkelen.

Kan ik een werknemer verplichten om een test te ondergaan?

Nee, dat is niet toegestaan. Op basis van de grondwet is dit niet toegestaan omdat het een inbreuk is op de lichamelijke integriteit van de werknemer. De werknemer kan wel worden verplicht om thuis te blijven als de werknemer klachten heeft of zich meldt in verband met een melding uit bron- en contactonderzoek. De werknemer dient dan 10 dagen in quarantaine te gaan, de langere duur van de quarantaine komt dan voor rekening van de werknemer. De werknemer spant zich immers niet in om de duur van de quarantaine te kunnen verkorten.

Mag ik een werknemer verplichten zich te laten vaccineren?

Nee, dat is niet toegestaan. Het gesprek over vaccinatie mag wel worden aangegaan, maar daarbij mag nooit de indruk worden gewekt dat vaccinatie wordt opgelegd.

Kan ik als werkgever bijhouden wie zich heeft gevaccineerd?

Nee dat is niet toegestaan, deze gegevens mag je als werkgever in onze branche niet vastleggen. Een bedrijfsarts mag dit wel en zou dit kunnen inventariseren. De bedrijfsarts kan je daarna inlichten over de graad van vaccinatie waarbij dit niet herleidbaar is naar de individuele werknemer.


 CBW-erkend 

Mijn klant stelt mij aansprakelijk voor het uitblijven van de levering. Wat nu?

 • Heb je een vermoedelijke levertijd afgesproken? Dan heb je sowieso volgens artikel 6 van de CBW-erkend-voorwaarden voor Woonwinkels (maximaal) een maand extra de tijd om te leveren. De consument mag NIET kosteloos ontbinden.
 • Heb je een vaste levertijd afgesproken? Dan heb je in principe geen extra levertijd conform artikel 6.
 • Omdat de corona-crisis al langere tijd gaande is, is het maar de vraag of er in dit stadium nog sprake is van overmacht. Je had immers bij het opgeven van jouw levertijden bij het sluiten van de koop met de mogelijkheid van vertraging rekening kunnen en moeten houden. Ook al zou je je kunnen beroepen op overmacht, dan nog kan een consument als hij niet akkoord gaat met latere levering kosteloos ontbinden. Zelf ontbinden als ondernemer in een overmachtssituatie is niet verstandig, omdat de consument dan een vergoeding van in redelijkheid gemaakte kosten kan claimen. Wanneer er geen sprake is van overmacht, dan kan de consument sowieso schade claimen. Dat geldt alleen voor financiële schade die niet te voorkomen of te beperken is.

Soms kan een deel van de levering wel doorgaan. Bespreek dit met de consument om zo veel mogelijk ontbindingen te voorkomen.

Voorbeeldbrief vermoedelijke levertermijn

Voorbeeldbrief bij vaste levertijd, bv. 'week 15', '30 april 2020' of 'uiterlijk maart 2020'

Ik ben een CBW-erkende woonwinkel en kan later of niet leveren, wat nu?

In de woonbranche hebben ondernemers enige houvast aan artikel 6 (Levertijd) van de CBW-erkend-voorwaarden, mits er een vermoedelijke (en geen vaste) levertijd is overeengekomen. De voorwaarden geven jou dan nog een maand extra levertijd.

Artikel 14 van de CBW-erkend-voorwaarden gaat over overmachtssituaties. Hierin staat, kort gezegd, het volgende: je bent gedurende de overmachtssituatie van je plichten ontheven. Maar als nakoming van de overeenkomst geheel of deels onmogelijk is, dan moet overleg gevoerd worden om alsnog te kunnen leveren. Als daar geen afspraken over gemaakt kunnen worden, dan hebben partijen het recht de overeenkomst deels of geheel te ontbinden, tegen vergoeding aan de andere partij van de in redelijkheid gemaakte en te maken kosten.

Was het in het begin van de coronauitbraak wel verdedigbaar dat er sprake van overmacht was, inmiddels is corona en de onzekerheid die er door ontstaat er al langere tijd aanwezig en is dus een factor om rekening mee te houden. Dat betekent dat je bij het sluiten van de overeenkomst het beste (zeer) ruime levertijden kunt aanhouden.

De laatste tijd ontvangen wij veel berichten van consumenten, die aangeven dat levertijden fors worden overschreden maar zij de overeenkomst niet mogen ontbinden van de ondernemer, want dan worden annuleringskosten in rekening gebracht. In algemene zin lijk dat juridisch niet correct. In principe tast een overmachtssituatie (als daarvan nu nog sprake is) de rechten van consumenten niet aan. Zij kunnen dus ontbinden, wanneer de levertijden zijn overschreden. Het is dus waarschijnlijk geen houdbaar standpunt om aanspraak te maken op annuleringskosten.

Soms kan een deel van de bestelling wel uitgeleverd worden (binnen de overeengekomen levertijd). Als die geen ‘eenheid’ vormt met de producten die nog niet geleverd kunnen worden, kan de consument de levering niet weigeren.

Het advies is om begrip te vragen bij de consument. Houd de consument actief op de hoogte van ontwikkelingen en leg ook uit waarom de levering niet kan plaatsvinden. Vertel ook dat niet alleen jij maar ook veel andere ondernemers momenteel leveringsproblemen ondervinden, met dezelfde oorzaken als die bij jou aan de orde zijn. Een overeenkomst met een ander sluiten kan de consument dan van de regen in de drup brengen, hij sluit immers achteraan aan bij de lopende orders van deze concurrent.

De uitbraak van het virus zorgt voor vertragingen bij leveringen vanuit China. Wat zijn de contractuele gevolgen hiervan?

Het is lastig om op korte termijn in te schatten wat mogelijke contractuele gevolgen zijn van de uitbraak van het virus. Het is goed mogelijk dat de aansprakelijkheid vervalt in contracten die onder Chinees recht vallen, vanwege een 'legal concept of Force Majeure', ofwel overmacht. Of er daadwerkelijk sprake is van overmacht, zal per geval verschillen.


 Bruidsmode 

Ik heb een CBW-erkende bruidsmodezaak en kan later of niet leveren, wat nu? 

Mogelijk stellen ook bruiden inmiddels vragen over het wel, of niet tijdig in bezit krijgen van hun jurk. De CBW-erkend voorwaarden vermelden een leverdatum van uiterlijk een week voor de huwelijksdatum (tenzij anders overeengekomen). Als is te voorzien dat de levering van de jurk in gevaar komt door de corona-maatregelen, dan kan de consument de koop ontbinden. In een normale situatie zou de detaillist zelfs schadeplichtig kunnen zijn, maar als je met succes een beroep op overmacht kunt doen, kan de schade beperkt blijven tot het ongedaan maken van de overeenkomst. 

De juristen van INretail schatten de corona situatie als een vorm van overmacht.  

Het huwelijk van de consument is afgeblazen, de klant wil de koop ontbinden. Wat zijn mijn rechten? 

Je hebt een rechtsgeldige overeenkomst gesloten. Naar onze mening is dit geen reden om de overeenkomst kosteloos te annuleren. Je kunt bijvoorbeeld wel met de bruid afspreken dat je de overeenkomst op een later tijdstip uitvoert, je mag er tenminste vanuit gaan dat het huwelijk op enig moment wel weer gaat plaatsvinden.  

De consument zegt de passessie af. Wat moet of kan ik doen? 

Ons advies: 

 • Als je wilt dat de passessie doorgaat, geef dit dan aan bij de klant. Het kan immers zijn dat als meer klanten passessies opschorten, dat zou na het opheffen van de coronamaatregelen tot een stuwmeer aan inhaalafspraken kunnen leiden, die je agendatechnisch niet aankunt (en misschien ook onvoldoende opslagruimte hebt). Dan kan het zelfs voorkomen dat je niet meer in staat bent om de jurk op maat te vermaken.  
 • Geef aan dat je bij de afspraak, uiteraard, alle adviezen van de overheid voor voorzorgsmaatregelen toepast (zie ook onze aparte hygiënecode). 
 • Verzoek de klant zich ook aan de voorschriften te houden. 
 • Verzoek de klant om géén andere mensen mee te nemen naar de passessie. 
 • Bied aan om de jurk in opslag te houden, ook als het huwelijk is uitgesteld. Omdat de jurk bij de eerste passessie en betaling in eigendom wordt overgedragen aan de klant loopt men geen risico. 
 • Overweeg om een extra passessie vlak voor het huwelijk te organiseren, zodat het 100% zeker is dat de pasvorm nog correct is. Je mag hiervoor overigens wel extra kosten bij de klant in rekening brengen. Het is aan jou of je dit wilt doen of dat je het als service aanbiedt.  
 

 Verzekering 

Moet we maatregelen nemen als we extra voorraden aanleggen?

Bedrijven leggen als maatregel extra grote magazijnvoorraden aan. Hierdoor zal ook de waarde van de opgeslagen goederen hoger liggen dan normaal. Zodra de goederen geleverd zijn sla je ze ergens op. Dat kan in jouw eigen magazijn zijn, of dat van een derde partij. In beide gevallen is het belangrijk dat de limieten per opslaglocatie in de opslagverzekering minimaal gelijk zijn aan de waarde van de opgeslagen goederen. Als bij opslag van goederen gebruik gemaakt wordt van diensten van derden is het belangrijk dat partijen helder afspreken wie verantwoordelijk is voor deze voorraad en wie voor de verzekering zorgdraagt. 

Moeten we maatregelen nemen als we meer laten verschepen?

Afhankelijk van de gekozen internationale leveringsvoorwaarden is de koper of verkoper verantwoordelijk voor het verzekeren van de zending. Ons advies is om altijd te zorgen voor een eigen transportverzekering en voor het bedrag dat jouw financieel belang bij de zending voldoende verzekerd: zo ben je niet afhankelijk van het wel of niet uitkeren van een buitenlandse verzekeraar en eventueel verhaal wordt door jouw eigen verzekeraar geregeld. Wijkt jouw zending in waarde af - doordat je bijvoorbeeld meer besteld - van wat je normaal laat verschepen, let dan goed op dat de genoemde limieten per zending in jouw verzekering voldoende zijn.

Dekt mijn goederentransport- of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering schade als gevolg van vertraging?

Voor vervoerders is het belangrijk dat je met verladers afspreekt geen verantwoordelijkheid te aanvaarden voor de gevolgen van deze vertraging. Afhankelijk van de polisdekking zijn sommige vormen van vertraging verzekerd op de goederentransport- of vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering, de vertraging dient altijd onzeker en niet voorzienbaar te zijn. Of daar in het geval van vertraging door het Coronavirus ook sprake van is, moet nog blijken.

Voor goederen die onderweg zijn maar waarvan de verzekerde reis door het Coronavirus buiten de macht van de verzekerde goedereneigenaar onderbroken, gefrustreerd of beëindigd wordt biedt een goede transportverzekering wel een gelimiteerde dekking voor de additionele kosten om de verzekerde reis alsnog te voltooien. Ook als er geen verliezen van of materiele schade aan de verzekerde belangen zijn.

Kan ik beroep doen op mijn verzekeraar als ik inkomsten misloopt door het Coronavirus?

Wanneer je inkomsten misloopt als gevolg van het Coronavirus is dit bedrijfsschade, maar omdat er geen sprake is van materiele schade is hier geen dekking voor op de bedrijfsschadeverzekering. Het gevolg hiervan is dat je lege schappen hebt en daardoor last kunt hebben van derving van inkomsten. Dit valt niet onder materiele schade.


 BTW 

Ik overweeg mijn btw-afdracht uit te stellen, hoe regel ik dat bij de Belastingdienst?

 • Ondernemers die door het coronavirus worden getroffen kunnen bij de Belastingdienst uitstel van betaling vragen in de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De Belastingdienst zal uitstel van betaling verlenen als de ondernemer schriftelijk motiveert dat hij door de coronacrisis in de problemen is gekomen. Zodra het verzoek om uitstel bij de Belastingdienst binnen is, zet de Belastingdienst de invordering stil.  
 • Om ondernemers tegemoet te komen zal de Belastingdienst de komende tijd een verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen achterwege laten of terugdraaien.  
 • Ondernemers die een lagere winst verwachten door de coronacrisis kunnen een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag, zodat ze meteen minder belasting gaan betalen. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd. 

Let op, de behandeling van verzoeken om uitstel moet handmatig plaatsvinden, zodat behandeltijden kunnen oplopen indien veel verzoeken binnenkomen. 

Lokaal

Hoe spoor ik mijn gemeente aan om het winkelgebied aantrekkelijk en levendig te houden?  

Optie 1: 
Wijs samen met jouw winkeliersvereniging op de INretail brief: 18 januari hebben wij een brief aan gemeenten en provincies gestuurd, om te helpen winkelondernemers overeind te houden

Optie 2: 
Winkelondernemers hebben acuut liquiditeit nodig. De gemeente kan je hierbij helpen door de lokale lasten te verlichten. Wanneer je met de gemeente hierover in gesprek gaat, dan kun je volgende punten bespreken:  

 1. OZB; 
 2. Toeristenbelasting; 
 3. Precariobelasting; 
 4. Baatbelasting; 
 5. Reclamebelasting / BIZ belasting. 

En retributies (heffingen voor gebruik gemeentelijke bezittingen/diensten): 

 1. Rioolrecht; 
 2. Bouwleges;
 3. Reinigingsrecht / afvalstoffenheffing.

Notabene: vanuit INretail vinden wij het van belang dat heffingen voor de samenwerking aan winkelgebieden zoveel mogelijk overeind gehouden worden. Temeer omdat op middellange- en lange termijn geïnvesteerd moet blijven worden in de winkelstraat.

Optie 3:
Veel aandacht gaat uit naar de huidige situatie, maar het is ook van belang om voor de korte termijn vooruit te kijken. Hoe is nagedacht over de komende 12 maanden? Zegge: periode maart 2021 – maart 2022? Van gemeente, winkeliersvereniging/centrumorganisatie mag je verwachten dat er een herstelplan is, met aandacht voor: 

 • Verlagen financiële druk; 
 • Versoepelen lokale regelgeving; 
 • Overlegstructuur: samenwerking met onder meer gemeente, vastgoedpartijen en ondernemers; 
 • Collectieve ideeën die ontstaan financieel en met kennis te stimuleren (Denken aan het inzetten van het ondernemersfonds, BIZ of lokale en provinciale subsidies); 
 • Beperken faillissementen en leegstand; 
 • Lokale platformen voor het winkelgebied, alsmede de gezamenlijke bezorging; 
 • Advies aan individuele ondernemers. Denk aan adviesvouchers voor Bedrijfsadvies, versnelde digitalisering, financiering, bedrijfsbeëindiging en schuldhulpsanering;
 • Het aanbieden van vouchers om ondernemers te helpen digitaliseren, juist ook die ondernemers die nog geen webwinkel hebben. Het aanbieden van online coaching; 
 • Middellange termijn: actualiseren detailhandelsbeleid en middellange termijn programma (komende 3 jaar) gericht op het investeer in de toekomstbestendigheid van winkelgebieden.

Zie ook het raamwerk voor herstel- en transitie van centrum- en winkelgebieden.

Wat doen wij als INretail? 

Elke dag staan wij met onze afdeling Ondernemersservice en de Brancheadviseurs klaar om jou en je collega-ondernemers te helpen bij vraagstukken in je winkelgebied. Heb je een vraag? Laat het ons weten via info@inretail of 088 973 06 00. 

Om ondernemers en hun gemeente te voorzien van praktische kennis, zetten wij als mede-initiatiefnemer in op ons platform 'De Nieuwe Winkelstraat'. Zorg dat jouw gemeente is aangesloten via deze link. Wij zijn beschikbaar voor alle winkelgebieden in jouw gemeente.  

Ook denken wij graag met jouw gemeente en winkeliersvereniging mee op beleidsmatige onderwerpen via ons decentrale team ‘Lokaal Retailbelang’.

Daarnaast beschikt onze website over een uitgebreide Coronapagina waar alle laatste info te vinden is. Medewerkers kun je voor de laatste informatie wijzen op het platform: www.werkindewinkel.nl 

Meer weten per onderwerp? Zie ook onze Coronapagina, kopje winkelgebieden: 

Help er is handhaving in mijn winkel. Wat zijn de bevoegdheden van een BOA?

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) helpen mee met toezicht houden op de lokale orde en veiligheid. Zij controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan, zoals foutparkeren of milieuregels overtreden. Daarnaast hebben zij de bevoegdheid om verdachten staande te houden en boetes uitschrijven.

Bevoegdheden BOA voor naleven coronamaatregelen:
Een BOA kan tegen personen die zich niet houden aan de coronamaatregelen, nadat zij in eerste instantie waarschuwend zijn toegesproken, strafrechtelijk optreden. De bedragen van bekeuringen kunnen wettelijk gezien oplopen tot rond de € 400,- voor inwoners en €4.000,- voor bedrijven.
Ons advies is om na een eventuele waarschuwing van een BOA te vragen wat beter kan zodat dit in het vervolg niet meer hoeft voor te komen. Wanneer je toch een boete van een BOA krijgt is er altijd een mogelijkheid om binnen 6 weken bezwaar hiertegen in te dienen bij jouw gemeente.

Kan een BOA mij verplichten tot het toepassen van looprichtingen in de winkel?

Nee, dat kan een BOA niet. Het is niet verplicht om looprichtingen in jouw winkel aan te brengen, ook niet onder het Protocol Verantwoord Winkelen van voor 1 juli.

Hoe om te gaan met teveel fietsen, uitstallingen en reclameborden en/of routing in de straat?

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. Op basis van de Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden wordt lokaal maatwerk verwacht. Je kan samen met de winkeliersvereniging en de gemeenten afstemmen hoe je de openbare ruimte veilig maar ook uitnodigend inricht, zodat jouw klant zich welkom voelt. Maak bijvoorbeeld een circulatieplan voor bezoekers, voetgangers, fietsers en fietsers met de hand. Organiseer waar nodig extra fiets  parkeerplekken.

 Bij drukke momenten in de week kan je ook inzetten op het spreiden van bezoekers over de gehele week:

 • Maak afspraken hoe slim en gastvrij om te gaan met piekmomenten;
 • Zet informatie over bezoekersstromen in en wijs klanten op rustige momenten in de week en kijk hoe je klanten kunt verleiden juist dan te komen winkelen;
 • Organiseer bijbehorende communicatie richting bezoekers;

Geef zo snel mogelijk van te voren via de winkeliersvereniging/gemeente aan waar kansen liggen om de doorstroom goed te organiseren.

Checklist wat kun je zelf doen in je winkelgebied?

Alleen samen kunnen we corona verslaan is het devies. Dat geldt ook voor de maatregelen in je winkelgebied. Wat kun je zelf doen?

 1. Zorg dat klanten comfortabel bij jou kunnen winkelen. Via deze link kan je informatie inwinnen over de veiligheidseisen in jouw winkel.
 2. Zet samen met collega-ondernemers in op spreiding van bezoekers, niet alleen in het winkelgebied, maar ook doordeweeks. Voor meer informatie zie hier de ‘Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden’.

Zorg voor een goede promotie/campagne richting bezoekers. Straal samen met gemeente en ondernemers uit dat het doordeweeks, bijvoorbeeld op dinsdag ook gezellig winkelen is. Via deze link kun je goede voorbeelden raadplegen opgesteld door De Nieuwe Winkelstraat.

Bij wie moet een ondernemer zijn als hij vindt dat de gemeente onvoldoende maatregelen heeft genomen in zijn centrumgebied? Is dit de taak van een ondernemersvereniging of moet het initiatief komen van de gemeente?

Het afstemmen van de maatregelen is een samenspel tussen gemeente en ondernemersvereniging. Ben je het dus niet eens met de gang van zaken, zoek dan constructief overleg met je ondernemersbestuur en indien nodig ook met gemeente.

Voor de rolverdeling en organisatie wijzen we je op de Handreiking Verantwoord Bezoek Winkelgebieden. Eenieder dient hetzelfde belang: een veilig en comfortabel bezoek voor de consument/gast/klant en inwoner. Heb je hulp nodig? Bel ons!

Hoe zorg je dat winkelen leuk is in de 1,5 m. samenleving?

De 1,5 meter is uitdagend, simpelweg kunnen we in de winkel en in de winkelstraat de massa niet altijd kwijt. Dit duurt waarschijnlijk tot dat er een vaccin is tegen het coronavirus. Dit vraagt omdenken. Zet in op spreiding, comfort & gezelligheid. Vertrekpunt is dat de retailer en de gemeente dit uitstralen. Uitgangspunt is dat de bezoeker vaker terugkomt voor een comfortabel winkelbezoek:

 • Zet hier samen met ondernemers op in;
 • Zet hier samen met gemeente op in;
 • Zoek kansen op andere dagen in de week en op dalmomenten;
 • Communiceer druktebeelden met elkaar en met de klant;
 • Gebruik de beperking in klanten als moment om een klant meer aandacht te geven: ga voor conversie;
 • Als er dan een rij is, wees dan duidelijk in jouw communicatie. Leg duidelijk uit wat jouw spelregels zijn en spreek met ondernemers af dat klanten naar elkaar verwezen worden, zodat je samen drukte opvangt.

Coronatesten

Er is veel onduidelijkheid over welke testen er allemaal zijn en welke testen ook echt effectief zijn. Omdat veiligheid voor INretail topprioriteit is naar zowel jou, je medewerkers en je klanten, willen we je met dit artikel meer inzicht verschaffen. Daarnaast willen we je ook de duidelijkheid geven zodat je in deze crisistijd ook geen onnodige kosten hebt/hoeft te maken.

Welke Corona-testen zijn er nu allemaal?

De overheid zet momenteel 3 soorten testen in: de PCR-test, de LAMP PCR-sneltest en de antigeen sneltest. Deze 3 testen zijn gevalideerd. Daarnaast zijn er ook commerciële aanbieders. Het is belangrijk om daarbij na te gaan dat ze ook betrouwbare testen uitvoeren. Onze partner Coronalab.eu is een door het RIVM gevalideerd laboratorium. Voor sneltesten is het van belang dat ze door een zorgprofessional worden afgenomen. De sneltesten van onze partner Nexuszorg worden afgenomen door ambulante verpleegkundigen.

Wat is de PCR-test?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Bij zo'n test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen en naar een laboratorium gestuurd. Het laboratorium onderzoekt of het coronavirus in het slijm aanwezig is. De PCR is een heel nauwkeurige test, maar het kost veel tijd tot de uitslag er is. PCR-testen worden ook bij de GGD’s afgenomen en zijn dus vergelijkbaar.

Welke sneltesten zijn er?

'Sneltest' is een verzamelnaam voor testen die op een andere, snellere, manier kunnen testen op corona. Deze testen zijn iets minder gevoelig / secuur dan PCR-testen. Maar de ontwikkelingen op het gebied van deze testen gaan snel en de testen worden steeds beter en ook meer gebruikt. Het gaat om:

 • antigeentesten. Dit is een test die aantoont of er viruseiwitten in neus- en keelslijm zitten. De test kan al na een kwartier een uitslag geven;
 • de LAMP-test. (Loop mediAted isotherMal amPlification): deze test heeft minder tussenstappen dan de PCR-test. De test kan al na een uur een uitslag geven.

Welke test is het meest effectief?

De PCR-test is het meest betrouwbaar en nauwkeurig. De PCR-test geeft ook een betrouwbare uitslag als er nog geen klachten zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de PCR-test al eerder het virus detecteert. Maar een sneltest geeft sneller de uitslag. Let op: de betrouwbaarheid van een sneltest als er nog geen klachten zijn wordt geschat op 70%. Er zijn namelijk nog geen betrouwbare gegevens of onderzoeken hoe effectief een sneltest is als er geen klachten zijn Voor meer informatie verwijzen we je naar dit onderzoek. We zien dat sommige bedrijven alle medewerkers laten sneltesten na een Corona-besmetting. En er wordt ook steeds meer reclame voor gemaakt. Toch zijn we als INretail voorzichtig. We willen namelijk geen schijnveiligheid creëren. Een sneltest is namelijk echt een momentopname en als er geen klachten zijn dus ook veel minder betrouwbaar. We raden het zeker niet af maar willen je ook niet onnodig op kosten jagen. Dus maak hierin je eigen afweging. Het testen van alle medewerkers middels een sneltest is dus niet effectief om het Coronavirus te bestrijden binnen jouw onderneming.

Welke test is geschikt als er geen klachten zijn?

Als er geen klachten zijn en je wilt toch testen dan adviseren wij de PCR-test. Per 1 december kan dat bij de GGD als er na een melding van de Coronamelder of uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de persoon in quarantaine moet. Nu kan dit al via Coronalab.eu [https://www.inretail.nl/covid-19-pcr-testen-voor-ondernemers/]

Hoe zit het met een verkorte quarantainetijd van 5 in plaats van 10 dagen?

Recent kondigde minister De Jonge aan dat de quarantainetijd met 5 dagen verkort kan worden als er geen klachten zijn (van 10 naar 5 dagen). Dus als een persoon een melding heeft gekregen van de Coronamelder of uit bron-en contactonderzoek blijkt dat diegene tenminste 15 minuten binnen 1,5 meter in contact is geweest met een positief op Corona getest persoon kan diegene al na 5 dagen een PCR-test doen. Bij een negatieve uitslag wordt dan de quarantaineverplichting opgeheven. Bij de GGD is dit pas per 1 december mogelijk maar vanaf nu kan dat ook al via INretail bij onze partner Coronalab.eu. Na 1 december blijft testen via Coronalab.eu uiteraard ook mogelijk. De PCR- testen via Coronalab.eu bieden namelijk de mogelijkheid om binnen 24 uur te testen. De uitslag ontvang je als je in de ochtend test al op dezelfde dag.  We zien dat ondernemers in deze onzekere tijd medewerkers (op cruciale plekken) in de organisatie soms langere tijd ‘kwijt zijn’ omdat medewerkers langer moeten wachten op een reguliere test van de GGD én de uitslag daarvan.

Wat zijn zelftesten en zijn deze betrouwbaar?

Een zelftest kunnen mensen zelf thuis laten afnemen en lezen. Er zijn nu nog geen geschikte zelftests voor corona. Er zijn strenge toelatingseisen wat er voor zorgt dat er een langere procedure is om deze te valideren. Let op: Als een sneltest zonder tussenkomst van een zorgprofessional wordt afgenomen, dan zijn zowel de aanbieder als de afnemer in overtreding.

Ik krijg aanbiedingen van sneltesten en deze hebben een CE-keurmerk. Is dit voldoende?

Nee dit is zeker niet voldoende. Vanuit de lobby hebben we meegekregen dat pas waarschijnlijk in januari zelftesten gevalideerd zullen worden door het RIVM. Een CE-markering zegt alleen dat het product wettelijk op de markt mag worden gebracht. CE is zeker geen keurmerk want het wordt door de fabrikant zelf aangebracht en niet onafhankelijk beoordeeld.

Hoe zit het met (zelf)testen waar het bloed wordt getest op antistoffen?

Je noemt deze testen serologische testen. Deze kunnen aantonen of iemand antistoffen in het bloed heeft. Antistoffen zijn een teken dat iemand het virus heeft gehad. De aanmaak van antistoffen gebeurt relatief laat na besmetting. Daardoor zijn de testen pas 2 tot 3 weken nadat iemand klachten krijgt inzetbaar. Serologische testen laten zien dat iemand het virus heeft gedragen maar niet dat iemand besmettelijk is. Daarom zijn serologische testen niet geschikt om een actuele besmetting vast te stellen.
 

Klanten 

Mijn klanten houden zich niet aan de coronaregels. Wat moet en kan ik doen?

Jij hebt het recht om huisregels en dus ook coronaregels op te stellen. Het is wel zaak dat je die kenbaar maakt voordat de klant de winkel betreedt of op zijn minst direct bij binnenkomst. Je huisregels mogen zelfs strenger zijn dan de adviezen van de overheid.

Handhaving is lastig, want je wilt wél gastvrij blijven natuurlijk.

Bij een maximaal aantal klanten per binnenruimte, kan het lastig zijn om bij te houden hoeveel mensen er in jouw zaak rondlopen, zeker bij grotere bedrijven. Bij een wat grotere winkelruimte ontkom je er niet aan om een van jouw personeelsleden als gastheer of -vrouw aan te stellen. Die kan dan meteen aandacht vragen voor de huisregels en bijvoorbeeld een mondkapje uitdelen, als dat onderdeel van jouw huisregels is.

Het is beter om bij binnenkomst direct over de huisregels te beginnen, dan te moeten handhaven als de klant al in jouw pand rondloopt. Handhaven is vertellen dat de klant iets niet goed doet (dat kan als onplezierig worden ervaren), terwijl informeren voorkomt dat de klant iets verkeerd doet.

Goed om te weten is dat je een klant de toegang mag weigeren, als die aangeeft zich niet aan de huisregels te willen houden.

Klanten die hier moeite mee hebben, kun je uitleggen dat er twee redenen zijn waarom het echt niet anders kan:

 • je hebt de wettelijke plicht om jouw werknemers te beschermen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, dus ook tegen het risico om corona op te lopen,
 • je voelt het als een maatschappelijke plicht om mee te werken aan voorkoming van verspreiding van het virus en
 • je krijgt een forse boete als je je niet aan de verplichte regels houdt.

Het blijft lastig, maar we hopen je hiermee toch wat handvatten te hebben gegeven.
 

Avondklok 

Mogen medewerkers of ikzelf voor werk buiten zijn als de avondklok wordt ingevoerd?

Ja, dat mag. Medewerkers dienen dan van werkgevers een werkgeversverklaring te hebben. Voor ZZP-ers en ondernemers volgt nog meer informatie. In alle sectoren bepaalt de werkgever of het werk noodzakelijk is tijdens de avondklok. In onze lobby hebben we steeds benadrukt dat een avondklok onder geen beding ondernemers nog verder in de ellende mag drukken en tot nog meer economische schade mag leiden.

Moet ik altijd een formulier bij me hebben?

Iedereen die na de avondklok buiten is, dient altijd een formulier bij zich moet hebben, behalve bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond. Het formulier mag ook digitaal via bijvoorbeeld de mobiele telefoon worden getoond.

Waar kan ik de formulieren vinden?

Het is niet de bedoeling dat eigen formulieren of verklaringen worden opgesteld. Hieronder staan de formulieren die gebruikt moeten worden:

Eigen verklaring     Werkgeversverklaring

Vaccineren 

Kan ik een werknemer verplichten om een test te ondergaan?

Nee, dat is niet toegestaan. Op basis van de grondwet is dit niet toegestaan omdat het een inbreuk is op de lichamelijke integriteit van de werknemer. De werknemer kan wel worden verplicht om thuis te blijven als de werknemer klachten heeft of zich meldt in verband met een melding uit bron- en contactonderzoek. De werknemer dient dan 10 dagen in quarantaine te gaan, de langere duur van de quarantaine komt dan voor rekening van de werknemer. De werknemer spant zich immers niet in om de duur van de quarantaine te kunnen verkorten.

Mag ik een werknemer verplichten zich te laten vaccineren?

Nee, dat is niet toegestaan. Het gesprek over vaccinatie mag wel worden aangegaan, maar daarbij mag nooit de indruk worden gewekt dat vaccinatie wordt opgelegd.

Kan ik als werkgever bijhouden wie zich heeft gevaccineerd?

Nee dat is niet toegestaan, deze gegevens mag je als werkgever in onze branche niet vastleggen. Een bedrijfsarts mag dit wel en zou dit kunnen inventariseren. De bedrijfsarts kan je daarna inlichten over de graad van vaccinatie waarbij dit niet herleidbaar is naar de individuele werknemer.

Delen